Dodatne UNICEF-ove potrepštine na putu za Ukrajinu dok broj dece izbeglica premašuje jedan milion

11 Mart 2022
emergency response ukraine
UNICEF/UN0598146/Velixar

ŽENEVA/NJUJORK, 10. mart 2022. godine – Više od milion dece je do sada pobeglo iz Ukrajine dok rat nastavlja da pustoši tu zemlju, izjavio je danas UNICEF. Većina je pobegla sa svojim porodicama u Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Moldaviju i Rumuniju.

„Broj dece u pokretu je zapanjujuće veliki, što je pokazatelj toga koliko je situacija za decu i porodice u Ukrajini postala očajna“, rekla je regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan. „Deca ostavljaju za sobom sve što poznaju u potrazi za sigurnošću. To nam slama srca.“


Do sada je u Ukrajinu stiglo 6 kamiona sa skoro 70 tona potrepština. Među njima su lična zaštitna oprema i medicinski, hirurški i akušerski kompleti.

Zajedno sa partnerima, timovi u Ukrajini će dostavljati medicinske potrepštine u 22 bolnice u pet oblasti pogođenih sukobom u Ukrajini, od čega će koristi imati 20.000 dece i majki.

UNICEF ponavlja svoj poziv da se omogući bezbedan, brz i neometan humanitarni pristup stanovništvu kome je potrebna pomoć, kao i bezbedan prolaz civila do usluga i zaštite na koju imaju pravo.

Sa druge strane granice, tri kamiona su krenula iz Kopenhagena – UNICEF-ovog skladišta i najvećeg humanitarnog centra na svetu – sa osnovnim potrepštinama, kao što su kompleti za rani razvoj, rekreaciju i higijenu. Te potrepštine su sada stigle u Poljsku.

Dodatne potrepštine su na putu iz Kopenhagena i Turske i očekuje se da pristignu u narednim danima.

Kako bi pomogao deci i porodicama koji iz Ukrajine dolaze u Moldaviju, Poljsku, Rumuniju i Belorusiju, UNICEF je otvorio „Plave tačke“, bezbedne lokacije na kojima porodice koje putuju na jednom mestu mogu dobiti ključne informacije i na kojima se mogu identifikovati deca bez pratnje i deca razdvojena od roditelja i staratelja kako bi se osigurala njihova zaštita.

UNICEF poziva na prikupljanje 349 miliona američkih dolara kako bi se sprečilo dalje pogoršanje situacije za decu u Ukrajini i susednim zemljama i pružila spasonosna podrška. To uključuje 276 miliona dolara za hitne potrebe u Ukrajini i 73 miliona dolara za susedne zemlje.

„Dajemo sve od sebe da pomognemo deci i porodicama kojima je pomoć potrebna, ali rat mora prestati. Mir je jedino održivo rešenje“, rekla je gđa Kan. 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.