Uvažavanje, razumevanje i dijalog su preduslovi za napredak zajednica i mladih u celoj regiji

Najavljen 600.000 US dolara vredan poziv za grantove koji jačaju prekograničnu saradnju i društvenu koheziju unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije

03 Decembar 2019
DFF
UNDP

Beograd, 2 decembar 2019 – Tokom „Sedmice dijaloga“ je više od 400 mladih, predstavnica i predstavnika institucija vlasti, obrazovnog, privatnog sektora i organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije na nizu događaja u Sarajevu i Banjaluci definisalo je zajedničke prioritete i rešenja za bolju društvenu koheziju i gradnju mira.

Rešenja za ključne probleme u oblastima obrazovanja, učešća u donošenju odluka, izgradnje mira i društvene kohezije, koji su definisani u okviru zajedničkog regionalnog programa Ujedinjenih nacija „Dijalog za budućnost“, uskoro će biti realizovana kroz 600.000 US dolara vredan javni poziv za grantove za prekograničnu saradnju.

Više od 400 mladih, predstavnica i predstavnika institucija vlasti, obrazovnog, privatnog sektora i organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije definisalo je zajedničke prioritete i rešenja za bolju društvenu koheziju i gradnju mira.

Sezin Sinanoglu, stalna koordinatorka UN-a u BiH je izjavila: „Zajedno smo prepoznali da nam društvena kohezija pomaže da postanemo otporniji prema društvenim i prirodnim šokovima. Kada smo suočeni sa teškoćama, pomaže nam ne samo da se održimo zajedno, nego nam i daje snagu da prevaziđemo zajedničke izazove. Okupljajući sve zajedno, „Dijalog za budućnost“ teži negovati dijalog između različitih zajednica, teži deliti i steći nova saznanja kako bi se omogućilo građanima iz svih država učesnica da postanu agenti pozitivne društvene promene. Teži dati prilike za saradnju na projektima koji grade mostove. I teži osigurati da se njihova mišljenja, brige i, najvažnije, njihove preporuke komuniciraju zvaničnicima koji mogu učestvovati u traženju rešenja za njih.”

Miloš Prica, ambassador-at-large iz Ministarstva spoljnih poslova BiH je ocenio da je dijalog važan među različitim zajednicama unutar zemlje, ali i zemalja regije, zbog sveopšteg napretka država.

Fiona McCluney, stalna koordinatorka UN-a u Crnoj Gori je izjavila: “Crna Gora je predstavljena glasovima mladih, žena, nastavnica i nastavnika, opština i četiri ministarstva, što pokazuje posvećenost Crne Gore i njenih građana da rade na društvenoj koheziji i doprinose dijalogu u regionu. Tokom trajanja projekta, a posebno danas, ljudima pružamo platformu da razgovaraju i dizajniraju rešenja za uspešne zajednice i prosperitetnu regiju. Sistem Ujedinjenih nacija spreman je da podrži implementaciju rezultata ovih dijaloga."

Ciljevi zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ su: podržavanje dijaloga i saradnje na zajedničkim prioritetima, osnaživanje adolescenata i mladih za konstruktivno delovanje i liderstvo, podržavanje međukulturalnog dijaloga, objektivnog medijskog izveštavanja, te društvenog i političkog osnaživanja devojaka i žena.

Tokom „Sedmice dijaloga“ je organizovan niz događaja u Sarajevu i Banjaluci, od 27. novembra do 3. decembra, na kojima se više od 400 učesnica i učesnika iz BiH, Crne Gore i Srbije bavilo pitanjima obrazovanja, upošljavanja, poverenja u društvu, poverenja u institucije, te jačanja društvene kohezije.

„Dijalog za budućnost“ implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (PBF).

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.