Dan bezbednog interneta

06 Februar 2018
Michel Saint-Lot na konferenciji
UNICEF Srbija/2018/Prohaska

Beograd, 6. februar 2018 – U Beogradu je održana konferencija povodom Dana bezbednog interneta.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je digitalno opismenjavanje dece i mladih uslov za pravilno, efikasno i bezbedno korišćenje novih tehnologija.

„Ministarstvo takođe već dve godine za redom sprovodi školsku kampanju za pametno i bezbedno korišćenje digitalnih tehnologija, IT karavan koji je do sada obuhvatio preko 10000 đaka, a ove godine biće posvećen i roditeljima. U okviru kampanje promoviše se i Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je za godinu dana od osnivanja imao preko 4000 poziva“, navela je Matić.

Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, istakla je da Ministarstvo sistemski i dugoročno utiče na formiranje digitalne kulture mladih, kao i na njihov bezbednosni status u onlajn okruženju.

„Uvođenjem obaveznog predmeta informatike i računarstvo u osnovnoj školi obezbeđen je potpuni obuhvat učenika tog uzrasta, a aktivnosti na kontinuiranim obukama nastavnika svakako će dugoročno doprineti razvoju digitalne pismenosti i bezbednosti“, rekla je Viček.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Michel Saint-Lot rekao je da je jasno da su deca u centru digitalne politike Srbije i da je potrebno da propisi i mehanizmi za bezbednost dece na internetu budu potpuno operacionalizovani, naročito kada se radi o čuvanju privatnosti i identiteta dece onlajn.

„UNICEF je, kao i uvek, spreman da pruži podršku, kako bi sva deca iskoristila mogućnosti digitalnog doba i bila opremljena adekvatnim veštinama da efikasno i bezbedno učestvuju u društvenom, civilnom, ekonomskom i političkom životu“, istakao je Saint-Lot.

Međunarodni Dan bezbednog interneta danas se obeležava u preko 130 zemalja širom sveta, sa porukom „Kreiraj, poveži, podeli poštovanja: Bolji internet počinje sa tobom“.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: FacebookTwitterYouTubeInstagram i LinkedIn.