Ana Ivanović: Drago mi je kada vidim koliko je važna pomoć koju obezbeđujemo

Poseta UNICEF-u

26 Decembar 2018
Ana Ivanović u poseti UNICEF-u
UNICEF Srbija/2018/Vaš

Beograd, 26. decembar 2018 – Nacionalna ambasadorka UNICEF-a, Ana Ivanović, se tokom svoje posete Beogradu družila sa UNICEF fejserima, mladim ljudima koji pomažu da građanima predstavimo značaj programa UNICEF-a koji se sprovode za dobrobit dece i porodica u Srbiji.

Oni takođe informišu građane na koji način i oni mogu da se uključe u rad UNICEF-a i da budu deo zajednice koja redovno brine o deci.  

Ana im je zahvalila na predanom radu, koji za rezultat ima 3050 novih članova Kluba prijatelja UNICEF-a, i koji će omogućiti da se novim redovnim donacijama nastavi poboljašavanje i unapređenje uslova za rast i razvoj dece u Srbiji. 

„Vi ste na neki način lice UNICEF-a, na terenu u razgovoru sa ljudima informišete ih o situaciji dece, posebno one koja su najugroženija, i omogućavate im da i oni postanu deo našeg tima. To je velika čast, ali i obaveza. Rad sa ljudima nije jednostavan, i sigurna sam da nisu baš svi spremni da saslušaju šta želite da im prenesete.

"Slogan pod kojim je UNICEF prepoznat je ‘Za svako dete'. I to je ono što nas vodi i što nas čini otpornim i istrajnim."

Svako od nas se u životu suočava se sa odbijanjem ili sa nepažnjom. Ali, vi znate da radite za jedan plemeniti cilj, jednu humanu misiju, i da vaš posao podrazumeva da vi svakom prolazniku kojeg zaustavite nudite mogućnost da bude deo tog velikog cilja. Slogan pod kojim je UNICEF prepoznat je ‘Za svako dete'. I to je ono što nas vodi i što nas čini otpornim i istrajnim“ – poručila je Ana Ivanović fejserima. 

U razgovoru sa Anom, fejserka Milica Vukajlović je rekla:

„UNICEF je za mene otvorio jedno novo poglavlje u životu, i neprestano iz dana u dan otkriva mi neke stvari o meni samoj. Kada sam krenula da radim ovaj posao nisam ni znala da mogu u ovoj meri da probudim osećaj prema drugim ljudima. A naš tim koji neprestano jača je najveća podrška svima nama da još više ulažemo u sebe i gradimo jedan svet koji je pun ljubavi za svako dete, za svakog čoveka. Današnji sastanak sa Anom Ivanović je doprineo jačanju naše energije da svi radimo za jedan cilj, da mislimo jedni na druge, rastemo i podržavamo se na zajedničkom putu.“ 

Ana je fejserima prenela svoje utiske iz posete GAK Narodni front gde se uverila iz razgovora sa zdravstvenim radnicima i roditeljima prevremeno rođenih beba koliko je značajna podrška koju je UNICEF obezbedio za ovu instituciju.  

„Bilo mi je drago da vidim koliko je važna pomoć koju smo obezbedili za ovu zdravstvenu ustanovu. Veoma sam srećna što sam danas videla koliko je dragoceno mamama i tatama da budu uz svoje bebe i da kroz taj dragoceni kontakt bebe mogu da napreduju“, rekla je Ana.

Sastanku Ane i fejsera su se priključili i zaposleni u UNICEF-u u Srbiji. Zajedno su sagledali rezultate koji su postignuti tokom 2019. godine zahvaljujući programima UNICEF-a. 

1.500 prevremeno rođenih beba je moglo da napreduje zahvaljujući unapređenim kapacitetima jedinica za neonatologiju u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Beogradu.

200.000 dece imalo je pristup unapređenim uslugama za rani razvoj u 25 domova zdravlja i razvojnih savetovališta.

7000 dece bilo je obuhvaćeno programom za prevenciju ranog napuštanja škole što je dovelo do smanjenja osipanja učenika iz škole za čak 66% u školama u kojima je program sproveden.

1700 dece je bilo uključeno u inkluzivne sportsko-rekreativne aktivnosti kroz projekat „Sport za sve”.

Direktorka UNICEF-a, Regina De Dominicis rekla je da je upravo posao fejsera taj koji predstavlja oslonac da drugi članovi tima mogu da sprovode i modeliraju projekte za decu, organizuju ekspertsku obuku za stručne službe koje se bave decom, rade na inovativnim rešenjima u korist dece, da lobiraju za promene zakona u korist dece, sakupljaju podatke o deci kako bi mogli da se fokusiramo na nalaženje delotvornih rešenja koja smanjuju nejednakost i omogućavaju da svako dete ima pristup zdravstvenim uslugama koje će mu omogućiti da preživi i npreduje, da bude zaštićeno od nasilja i eksploatacije, da uči, živi u bezbednom okruženju i ima pravedne šanse u životu.

“Redovna podška građana omogućava nam da zaštitimo prava dece i da unapredimo njihove živote. Da bi to postigli, svi članovi tima imaju važnu 
ulogu, a velika je privilegija što si ti Ana deo našeg tima”, rekla je direktorka UNICEF-a. 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.