Ana Ivanović o značaju podrške patronažnih sestara

13 Januar 2020
Ana Ivanović, Ređina De Dominićis, patronažne sestre i mame
UNICEF Srbija/2019/Vaš

Beograd, 13. januar 2020 - Nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, Ana Ivanović, se tokom svoje posete Beogradu družila sa mamama i patronažnim sestrama. Sa njima je razgovarala o značaju podrške patronažnih sestara u prvim godinama života deteta.

Period od rođenja do šeste godine života deteta je ključan za fizički i psihički razvoj deteta.

Do navršene treće godine se gradi odnos roditelja i deteta, mozak se najintenzivnije razvija, a dete je najosetljivije na spoljašnje uticaje. Zato je pravovremena, kvalitetna i usmerena podrška patronažne sestre od neprocenjivog značaja. 

„Drago mi je što sam čula da se patronažna služba u Srbiji unapređuje i da su mame zadovoljne. Važno je da roditeljima omogućimo da znaju koliko je bitno da mama i tata jednako i zajedno brinu o detetu, da se igraju sa detetom i da mu čitaju od rođenja. Sve to utiče na bolja razvojna postignuća deteta“, izjavila je Ana Ivanović, ambasadorka UNICEF-a u Srbiji.

Osim osnovnih saveta o nezi deteta i neophodne podrške dojenju, patronažne sestre mogu da ukažu šta je jedinstveno za svako dete, kako da roditelji prepoznaju šta dete može da postigne u kom periodu života i kako da podrška bude usmerena na konkretne razvojne potrebe svakog deteta. 

„Pored važnih informacija o zdravlju i ishrani koje dajemo roditeljima, ne propuštamo priliku da naznačimo da se dete rađa spremno da uči. Svaki kontakt roditelja sa detetom je prilika za igru i podsticaj“, objašnjava Zlata Cvetanović, patronažna sestra.

Mame koje su prisustvovale druženju sa Anom Ivanović su saglasne da su dolazak patronažne sestre prvog dana nakon dolaska kući iz porodilišta, kao i kontinuirani kontakt i podrška nakon toga značajni za celu porodicu. 

Praćenje složenosti porodičnog života i izazova sa kojima se roditelji susreću zahteva stalno ulaganje u profesionalni razvoj patronažnih sestara u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima o razvoju dece. 

„Patronažne sestre su upravo tu da odgovore na najvažnije brige roditelja u odrastanju i razvoju deteta, ali i da podrže razvoj roditeljske zajednice, da pomognu roditeljima da se snađu u novoj ulozi uz združeno delovanje i mame i tate. Kada podržavamo patronažne sestre mi u stvari podržavamo roditelje“, smatra Ređina De Dominićis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Razvoj patronažne službe deo su strateških opredeljenja i Nacionalnih programa Ministarstva zdravlja koje je usvojila Vlada Republike Srbije. 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.