Ana Ivanović i UNICEF zajedno u zaustavljanju korona virusa

31 Mart 2020
Ana Ivanović
UNICEF Srbija/2017/Vaš

Beograd, 31. mart 2020. godine – Pandemija korona virusa je donela kompletnu promenu u životima ljudi širom sveta. Kako broj slučajeva obolelih od COVID-19 nastavlja da dramatično raste, preventivne i vanredne mere se uvode u mnogim zemljama, i porodice moraju da se priviknu na novu realnost. Zdravstveni radnici i zdravstveni sistemi u mnogim zemljama se suočavaju sa brojnim izazovima: od toga da li ima dovoljno zaštitne opreme za rad sa pacijentima, medicinskih aprata za zbrinjavanje do kapaciteta za smeštaj obolelih. 

Od početka  krize UNICEF blisko sarađuje sa Svetskom zdravstenom organizacijom, vladama i drugim partnerima da se pomogne sprečavanju i zaustavljanju širenja virusa, da se spašavaju  životi stanovništva i ublaže negativne posledice koje pandemija izaziva u zdravstvenom sistemu, uslugama socijalne zaštite i obrazovanju dece.

UNICEF je međunarodna organizacija sa ogromnim iskustvom u pružanju pomoći u vanrednim situacijama. Godišnje podrži oko 300 vanrednih situacija širom sveta.

Sa najvećim humanitarnim magacinom na svetu i dugotrajnom saradnjom sa oko 1000 dobavljača širom sveta, UNICEF je u mogućnosti da obezbedi neophodnu robu i opremu koja može da pomogne u spašavanju ljudskih života. Pomoć država i vlada, podrška biznis sektora i filantropa je stoga od suštinskog značaja za brzu i efikasnu intervenciju. 

Posebno važnu ulogu u aktiviranju solidarnosti i filantropskih akcija igraju UNICEF-ovi ambasadori, poznate ličnosti koji svojim delima i uticajem mobilišu podršku i pomoć za decu i ostvarenje  dečijih prava. 

Ana Ivanović, nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, je odmah odreagovala na ovu krizu.  Dala je ličnu donaciju i mobilisala svoje partnere i prijatelje iz biznis sektora da bi se obezbedio što veći broj respiratora za Srbiju preko UNICEF-a.

„Ana je istinski posvećena ambasadorka UNICEF-a u Srbiji. Uvek je spremna da se uključi i pomogne naše aktivnosti za dobrobit dece i porodica. Njena snaga da pokrene svoje saradnike i prijatelje je od neprocenjivog značaja, posebno u trenucima kada se suočavamo sa zdravstvenom krizom kakvu svet ne pamti.

UNICEF daje svoju punu podršku nacionalnim naporima da se zaštiti stanovništvo, pre svega kroz nabavku kritično potrebne opreme za zdravstveni sistem, kao i kroz informisanje kako da se zaštitimo od virusa i kako da se održe usluge i pruži pomoć najranjivijim porodicama sa decom. Veoma cenimo Anin doprinos našem radu – i za  redovne programe za decu i u vanrednim situacijama poput ove sa kojom se sada svi suočavamo”, rekla je Regina De Dominicis, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Ana je na  društvenim mrežama zahvalila svojim prijateljima i partnerima:

“Želim da uputim beskrajnu zahvalnost svojim prijateljima i partnerima koji su se odazvali mom pozivu da pomognemo UNICEF-u da nabavi neophodnu medicinsku opremu za prevenciju pandemije virusa korona koja će pomoći u spašavanju života u ovim teškim vremenima. Mnogo vam hvala EXLRT, Execom, Udruženje reciklera Srbije, Prozone, Kalemegdan Development i Petite Genève Petrović. Vaša podrška je dragocena, jer ova vanredna situacija povećava ugroženost dece i njihovih porodica”.

Moramo da ostanemo ujedinjeni i obezbedimo neophodnu podršku, zaštitu, informacije, kao i nadu da će doći bolji dani za svako dete.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.