Ana Ivanović i UNICEF u borbi za smanjenje smrtnosti prevremeno rođenih beba

27 Jul 2018
Ana Ivanović
UNICEF Srbija/2017/Vaš

Beograd, 26. jul 2018. – Naša proslavljena teniserka i nacionalna ambasadorka UNICEF-a , Ana Ivanović, pokrenula je humanitarnu akciju za pomoć prevremeno rođenim bebama i njihovim porodicama, koja bi za rezultat imala smanjenje stope smrtnosti dece u prvom mesecu njihovih života. 

Putem sajta UNICEF Srbija svi zainteresovani mogu da doniraju sredstva, a učesnik sa najvećom donacijom će od Ane dobiti njen omiljeni ljubičasti dres, upravo ovih dana kada se obeležava desetogodišnjica od Aninog najvećeg uspeha - osvajanja Rolan Garosa.

„Svakoga dana u Srbiji se rodi sedam beba za koje je neophodno da borave u jedinicama neonatološke intenzivne nege. Pored medicinskog tretmana, prisustvo i zagrljaj roditelja, ishrana majčinim mlekom, imaju presudan uticaj na napredak ove dece.

Bila sam veoma srećna kada sam saznala koliko je podrška UNICEF-a jedinici za neonatologiju u  Kragujevcu značajna za preživljavanje i napredak dece. Kao ambasadorka UNICEF-a i kao majka znam  koliko je važan fizički kontakt sa roditeljima za svako dete. Zato sam pozvala svoje fanove da se uključe u ovu aktivnost UNICEF-a,  jer jedino zajedničkim snagama možemo da napravimo promenu“, izjavila je Ana Ivanović.

„Kao ambasadorka UNICEF-a i kao majka znam  koliko je važan fizički kontakt sa roditeljima za svako dete." 

„Ana je više od deset godina posvećena deci Srbije i dragocena podrška radu UNICEF-a. Zahvalni smo joj što je pozvala svoje pratioce da donacijom  UNICEF-u osiguraju bolje uslove za lečenje prevremeno rođene dece u centrima za neonatologiju u Srbiji.

U našoj zemlji zabeležen je stabilan napredak u smanjenju stopa smrtnosti novorođenčadi u neonatalnom periodu, beba i dece ispod pet godina života. Međutim, stope smrtnosti su i dalje relativno visoke, naročito u poređenju sa EU zemljama u okruženju.

U okviru programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, radimo na jačanju kapaciteta porodiliišta i odeljenja za neonatalnu intenzivnu negu kako bi preveremeno rođenim bebama i njihovim roditeljima osigurali najbolju podršku i zaštitu”, rekla je Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a.

U okviru programa za Srbiju koji sprovodi UNICEF, planirana je podrška za porodilišta i odeljenja za neonatlanu intezivnu negu u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu.

Svaka donacija UNICEF-u je još jedan korak ka boljoj, zdravijoj i sigurnijoj budućnosti za svako dete u Srbiji.

Više na:  TAKE ACTION and save lives of prematurely born babies in Serbia


 

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.