Dok se smrtonosni talas COVID-19 širi Južnom Azijom, UNICEF poziva na prikupljanje 164 miliona dolara za pomoć u spašavanju života

23 Maj 2021
Dok se smrtonosni talas COVID-19 širi Južnom Azijom, UNICEF poziva na prikupljanje 164 miliona dolara za pomoć u spašavanju života
UNICEF/UN0455357

KATMANDU, 21. maj 2021. godine – UNICEF-u je hitno potrebno 164 miliona američkih dolara za nabavku kiseonika i potrepština za testiranje, medicinske opreme, lične zaštitne opreme i materijala za sprečavanje i kontrolu infekcija kako bi pomogao u spašavanju života usred smrtonosnog talasa COVID-19 širom Južne Azije.

Slučajevi u ovoj regiji, u kojoj živi skoro 2 milijarde ljudi, čine polovinu poznatih novih slučajeva infekcije na globalnom nivou. Svake sekunde se beleži više od tri novih slučajeva infekcije COVID-19. Mortalitet u regionu je u naglom porastu, pri čemu svakog minuta usled COVID-19 umre više od tri osoba.

Obim i brzina širenja ovog novog talasa COVID-19 premašuju sposobnosti zemalja da pruže zdravstvene usluge koje spašavaju živote“, izjavio je Džordž Lareja Adžei, direktor Regionalne kancelarije UNICEF-a za Južnu Aziju. „Bolnice su preopterećene, postoji akutni nedostatak kiseonika i drugih ključnih medicinskih potrepština, kao i stvarni rizik od toga da se zdravstveni sistemi uruše.

Procenjuje se da je tokom prvog talasa pandemije 228.000 dece i 11.000 majki širom Južne Azije preminulo usled teških poremećaja u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga.

Sada smo suočeni sa talasom koji je četiri puta veći od prvog. Moramo uraditi sve što je u našoj moći da sprečimo i lečimo COVID-19, uz održavanje ključnih zdravstvenih usluga od čijeg funkcionisanja deca i majke toliko zavise“, izjavio je g. Lareja Adžei.

Indija je 18. maja zabeležila najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu ikada zabeležen u istoriji pandemije COVID-19: 4.529. Susedni Nepal je imao stope pozitivnih testova od čak 47 procenata; Šri Lanka i Maldivi svakodnevno beleže nove rekorde u broju novih infekcija i smrtnih slučajeva od COVID-19; a bolnice u glavnom gradu Maldiva dostižu puni kapacitet. Bangladeš, Pakistan, Avganistan i Butan mogli bi se suočiti sa sličnim razarajućim talasima. U skoro svim zemljama regiona, sa izuzetkom Maldiva i Butana, vakcinu protiv COVID-19 je primilo manje od 10 procenata stanovništva.

Zahtev za sredstvima obuhvata:

• 32 miliona američkih dolara za opremu za kiseonik, uključujući postrojenja za proizvodnju kiseonika u okviru bolnica, prenosive koncentratore i cilindre kiseonika

• 40 miliona američkih dolara za medicinsku i dijagnostičku opremu, uključujući uređaje za RT-PCR i za ekstrakciju RNK

• 60 miliona američkih dolara za maske, štitnike za lice, rukavice, ogrtače, vizire i drugu ličnu zaštitnu opremu potrebnu za zaštitu zdravstvenih radnika i radnika na prvoj liniji

• 28 miliona američkih dolara za prevenciju i kontrolu infekcije, uključujući stanice za pranje ruku, sredstva za dezinfekciju, autoklave, veš mašine i higijenske potrepštine potrebne za bezbedno pružanje osnovne zdravstvene nege

• 3,7 miliona američkih dolara za terapijske i medicinske potrepštine, uključujući podršku u ishrani i potrošni materijal.

Ključne zdravstvene potrepštine ne samo da će spasiti živote, već će pomoći i u izgradnji jačih zdravstvenih sistema širom Južne Azije u susret potencijalnim budućim talasima pandemije. Pored toga, potrepštine će se takođe koristiti za jačanje zdravstvenih usluga za žene i decu: poboljšanje pristupa terapiji kiseonikom može direktno doprineti borbi protiv upale pluća kod dece u regionu, a RT-PCR uređaji za testiranje koji identifikuju COVID-19 takođe mogu pomoći u otkrivanju tuberkuloze, HIV-a, HPV-a i streptokoka.

Ovaj smrtonosni talas u Južnoj Aziji preti da preokrene globalne pozitivne tokove u borbi protiv pandemije COVID-19 i poništi teško ostvareni napredak u pogledu preživljavanja dece i majki“, izjavio je g. Lareja Adžei. „Tražimo pomoć kako bismo se postarali da se to ne desi ponovo.“

Pored dopremanja spasonosnih potrepština za COVID-19, UNICEF-ov odgovor na COVID-19 u Južnoj Aziji takođe obuhvata:

• diseminaciju informacija i resursa porodicama za sprečavanje infekcija i izgradnju poverenja u vakcine;

• povećanje pristupa ispravnoj vodi i sanitarnim uslovima;

• novčanu pomoć za najugroženije porodice;

• podršku naporima da deca nastave da uče, između ostalog kroz uključivanje javnog i privatnog sektora; i

• pružanje podrške mentalnom zdravlju i zaštiti dece i mladih direktno pogođenih pandemijom.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.