UNICEF isporučio 13 infuzionih pumpi Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu

12 Jul 2021
UNICEF isporučio 13 infuzionih pumpi Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu
UNICEF Srbija/2021

Kragujevac, Novi Sad, Niš 12. jul 2021. godine -  U okviru kampanje Tako  mali da bi u srce stali, UNICEF je danas uručio 13 infuzionih pumpi neonatalnim jedinicama u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Pet pumpi je donirano Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, pet Centru za neonatologiju UKC Kragujevac i tri Klinici za interne dečije bolesti u Nišu. Infuzione pumpe obezbeđene su zahvaljujući donacijima kompanija METRO Cash & Carry Srbija, MOL Serbia i Lidl Srbija.

Infuzione pumpe su savremeni medicinski uređaji koji se koriste prilikom davanja intravenske terapije. Njihovom upotrebom se omogućava potpuna kontrola pravilnog doziranja lekova i rastvora, čime se umanjuje mogućnost propusta u terapiji i doprinosi unapređenju kvaliteta lečenja, što sve zajedno utiče na brži oporavak pacijenata. Ove pumpe se primenjuju na odeljenjima intenzivne nege, anestezije i opšte nege, prilikom zbrinjavanja novorođenčadi, dece, ali i odraslih pacijenata.

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine je na samom početku kampanje dobio jedan inkubator, a danas i pet  infuzionih pumpi. U prethodnim godinama mi smo dobili neonatalni respirator i važnu podršku u organizaciji edukacije profesionalaca koja je usmerena na očuvanje porodično orijentisane razvojne nege prevremeno rođenih beba. Jako nam je važna podrška koju dobijamo od UNICEF-a, jer kao pravi partneri oni prepoznaju naše potrebe i zajedničkim snagama radimo na podizanju kapaciteta za zbrinjavanje i negu novorođenčadi u Institutu, što uključuje i obezbeđenje da su beba i majka u svakodnevnom kontaktu od dolaska bebe na svet. Oprema je preduslov da prevremeno rođene bebe dobiju šansu za život, a stručna podrška na jačanju naših kapaciteta, daje nam mogućnosti da razvojnu negu podignemo na najviši nivo. Velika zahvalnost ide UNICEF-u i njihovim partnerima“, izjavila je direktorka Instituta, doc. dr Jelena Antić.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4 000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške. Prevremeno rođenje je odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi u Srbiji.

UNICEF je kampanju Tako mali da bi u srce stali pokrenuo krajem prošle godine kako bi se dodatno opremile neonatalne jedinice u Srbiji, što će  doprineti  i smanjenju smrtnosti prevremeno rođenih beba u zemlji.

Zahvaljujem kompanijama  METRO Cash & Carry Srbija, MOL Serbia i Lidl Srbija koje su donirale sredstva za nabavku 13 infuzionih pumpi za Novi Sad, Kragujevac i Niš. Ove tri kompanije pružile su značajnu podršku UNICEF-u i prošle godine kada smo nabavljali potrebnu medicinsku opremu i podržavali lekare i medicinsko osoblje u borbi protiv pandemije izazvave virusom COVID-19. Zajednički prioriteti usmereni na podršku najosetljivijim bebama da prežive i dosegnu svoje optimalne potencijale čine okosnicu snažnog partnerstva koje je u vreme najveće krize pokazalo pravu snagu. Nabavkom neophodne opreme i pružanjem sistemske podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde utičemo na dodatno smanjenje smrtnosti prevremeno rođenih beba i stvaranje što boljih uslova za stimulaciju njihovog razvoja, što je cilj na kome, uz podršku Ministarstva zdravlja, radimo od 2017. godine“, izjavila je Jelena Zajeganović - Jakovljević, rukovoditeljka programa za zdravlje i rani razvoj dece, UNICEF Srbija.

Zahvaljujući odzivu 5 100 humana pojedinca i 239 mala i srednja preduzeća, UNICEF je tokom ove kampanje, u periodu od novembra 2020. do jula ove godine, prikupio 14 miliona dinara. Sredstva su  omogućila nabavku sedam  inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, dva Kragujevcu i jedan  Novom Sadu, kao i dva aparata za terapijsku hipotermiju novorođenčadi koja su poklonjena Nišu i Beogradu, dok je Kragujevac nedavno dobio i dva reanimaciona stola.

UNICEF nastavlja sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da bi se dodatno smanjila  smrtnost prevremeno rođenih beba, što uključuje i sprovođenje principa porodično orjentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

 

 

UNICEF poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama nastave da pružaju pomoć, kako bismo pokazali svu snagu zajedništva i pomogli da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.

Kontakti za medije.

Jadranka Milanović
Communication Officer
UNICEF Srbija
Tel: + 381 11 3602 104
Tel: +381 63 336 283

O UNICEF-u

Prisutni smo u više od 190 zemalja i teritorija, a kroz sve što radimo promovišemo prava i dobrobit dece, posebno one koja su najugroženija i isključena. U potpunosti se finansiramo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, država i vlada, fondacija i kompanija.

Pratite UNICEF Srbija na: Facebook-uTwitter-uYouTube-uInstagram-u i LinkedIn-u.