„Усвајање“ школе

Један од начина на који предузећа могу да се укључе у програм је да „усвоје“ школу, то јест да обезбеде новчана средства за реализацију програма „Школа без насиља“ у тој школи. Неке компаније i institucije су до сада усвојиле по једну или више школа: ЈП Електропривреда Србије, Banca Intesa, НИС Петрол, ПТТ Србија, Al grosso са производима Pez и Chupa Chups, Телеком Србије, Иванчић и синови, Минелпо, Форнети, McDonalds, Фриком, Комерцијална банка, HVB Leasing, Имлек, Uniqa, Delta Generali, MK Комерц, Turket fond, Енергопројект-Хидроинжењеринг, Susila Dharma, Металац иѕ Горнјег Милановца, Raiffeisen Bank, Societe Generale Bank, Jaffa, Општина Смедерево, Hypo Alpe Adria Leasing и ФЕФА (Факултет за економију, финансије и администрацију), Градска Управа града Беогада - Секретаријат за образовање, ЈКП Инфостан.

Предузеће може само да одабере коју школу жели да „усвоји“. Једини предуслов је да се та школа претходно пријавила за програм.

Чак је омогућено и да више мањих предузећа заједно „усвоје“ једну школу, на пример школу у свом комшилуку.

Предузеће или појединац могу такође да усвоје и само једно одељење. У том случају, програм у тој школи би почео да се реализује од оног момента кад сва одељења пронађу донаторе.

За комплетну реализацију програма у једној школи потребно је издвојити око 270.000 динара. Та средства се не користе само за један семестар или за једну годину. Једном успостављен, програм постаје саставни део свих школских активности.

Својим учешћем у једној оваквој акцији, предузеће показује да његов пословни циљ није само стицање профита већ и брига за локалну заједницу. То је увек добра реклама јер ће јавност у свакој прилици да препозна то предузеће као друштвено одговорно. У знак захвалности, свака усвојена школа ће поставити знак донаторског предузећа на видно место у школи, а име тог предузећа ће бити поменуто у многим УНИЦЕФ-овим јавним наступима и медијским активностима.

Предуслови за усвајање школе:

1. Величина предузећа није битна
2. Нису пожељне компаније које производе алкохол, цигарете или храну за бебе која се користи као замена за мајчино млеко
3. За једну школу у просеку је потребно издвојити око 270 000 динара
4. Могуће је усвојити једно одељење, или да више предузећа усвоје једну целу школу
5. Школа претходно мора да се пријави за спровођење програма

списак школа које још увек нису ушле у програм због недостатка новчаних средстава

 

мапа школа које је усвојила Електропривреда Србије

 

мапа школа које је усвојила Ана Ивановић

 

 

Español Français