Tu ce faci în mai puțin de un minut?
Semnezi un mandat de debit direct, donezi lunar și schimbi viața copiilor vulnerabili.
- Disponibil în:
- English
- Română
Ce este debitul direct?
Debitul direct este o convenție prin care o persoană care are un cont curent își dă acordul ca lunar, din cont, să se transfere automat o sumă fixă, către un anumit beneficiar. Donația prin debit direct poate fi întreruptă oricând, la solicitarea donatorului.
Pot dona prin debit direct persoanele fizice sau juridice care au un cont bancar deschis la una dintre băncile: BCR, BRD, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Țiriac Bank.
Cum poți să donezi prin debit direct?
Extrem de simplu! Donația se realizează prin completarea unui mandat de debit direct și a unui contract de sponsorizare. Formularele sunt tipizate, ca orice document bancar. Durează mai puțin de un minut să semnezi aceste documente. Este nevoie să le completezi o singură dată și donația se va realiza automat, la una dintre datele alese de tine: 1, 10 sau 20 ale fiecărei luni.
Completarea formularelor se face în prezența unui Fundraiser UNICEF. Echipele de Fundraiseri UNICEF lucrează în București, în diferite locuri publice, în centre comerciale sau clădiri de birouri.
Pentru mai multe informații, te rugăm să ne contactezi: telefon 021 201 78 64 (de luni până vineri, între 9 și 17), e-mail prietenunicef@unicef.org.

Cum se realizează donația prin debit direct?
Donația se realizează sigur și transparent, în patru pași simpli:
- După completare, mandatul de debit direct este trimis la banca de care aparții, pentru a fi validat. Un exemplar rămâne la tine, unul la UNICEF și o copie la Asociația pentru Relații Comunitare (ARC)*.
- După validarea mandatului de debit direct, ARC trimite către bancă cererea de debitare a contului cu suma pe care ai ales să o donezi. Debitarea se realizează în data de 1, 10 sau 20 a fiecărei luni.
- Banca trimite către ARC suma debitată.
- UNICEF primește de la ARC, în fiecare lună, echivalentul sumelor donate.
*ARC este organizația desemnată de băncile înscrise în program să administreze mecanismul de donații prin debit direct în România. Acest lucru înseamnă gestionarea relației cu băncile, transmiterea către bănci a instrucțiunilor de debitare a conturilor și transferul sumelor aferente donațiilor către organizațiile care derulează campanii de atragere de fonduri prin debit direct.
Beneficiarul donațiilor prin debit direct este UNICEF. Deoarece ARC are rolul de integrator al programului de donații prin debit direct în România, Asociația pentru Relații Comunitare apare:
- pe extrasul de cont bancar al donatorilor;
- în lista de beneficiari ai mandatului de debit direct, la inițierea acestuia în online banking;
- pe mandatul de debit direct. UNICEF este menționată pe mandatul de debit direct, ca beneficiarul final al donației recurente.
Mai multe informații sunt disponibile pe www.donatie.ro.

E bine să știi
➡️ • Plătesc vreun comision dacă donez prin debit direct?
Donatorul nu plătește niciun comision pentru donația prin debit direct.
➡️• Pe ce perioadă trebuie să donez?
Problemele copiilor vulnerabili și marginalizați sunt complexe și, de cele mai multe ori, nu au soluții rapide. Pentru a răspunde acestor nevoi, UNICEF derulează proiecte pe termen lung, de minimum 5 – 7 ani.
Tu alegi perioada pentru care donezi și este foarte simplu să oprești donația prin debit direct. Pentru a contribui la o schimbare de substanță, în viața copiilor vulnerabili și marginalizați, donația ta prinde cu atât mai multă putere cu cât este mai lungă perioada pentru care alegi să te implici.
➡️• Cum opresc donația prin debit direct?
Tu decizi când și cum oprești ajutorul extrem de important pentru copii. Te rugăm să ne contactezi la telefon 021 201 78 64 (de luni până vineri, între 9 - 17) sau prin e-mail: prietenunicef@unicef.org, pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie.
➡️• Se înregistrează undeva că sunt dator UNICEF, la Biroul de Credit, de exemplu?
Nu. Donația este un act benevol pe care îl faci și pe care îl poți înceta în orice moment. Nu vei apărea cu restanțe nici la bancă, nici la Biroul de Credit.
➡️• Persoanele juridice pot să doneze prin debit direct?
Da, mandatul de debit direct poate fi completat în numele unei persoane juridice.
➡️• Ce se întâmplă dacă nu am bani în cont în ziua stabilită pentru donație ?
UNICEF nu va primi donația în luna respectivă, dar nu vei fi înregistrat cu nicio datorie. Luna viitoare, din cont se va debita doar donația pentru luna respectivă, nu și pentru cea anterioară.
➡️• De ce apare Asociația pentru Relații Comunitare ca beneficiar pe mandatul de debit direct?
UNICEF este beneficiarul final al donației. Acest lucru este menționat pe mandatul de debit direct.
Asociația pentru Relații Comunitare este organizația desemnată de bănci să administreze mecanismul de donații prin debit direct. Acest lucru înseamnă gestionarea relației cu băncile, transmiterea către bănci a instrucțiunilor de debitare a conturilor și transferul sumelor aferente donațiilor către organizațiile care derulează campanii de atragere de fonduri prin debit direct.

Puterea lui 1
Ce poți să faci cu 1 leu pe zi? Zi de zi. Cu o donație lunară de 30 de lei, ajuți copiii vulnerabili să fie sănătoși și să crească alături de familia lor. Să meargă în fiecare zi la școală. Să aibă acces la educație incluzivă și de calitate.
Ți se pare prea mult cu prea puțin? Dacă 50.000 de Prieteni UNICEF ar dona în fiecare lună câte 1 leu pe zi, 30 de lei pe lună, atunci 1.500.000 lei s-ar strânge în fiecare lună pentru copiii vulnerabili. Adică 18.000.000 lei în fiecare an.
Care sunt problemele care îi afectează pe copiii vulnerabili?
În România, trăiesc aproximativ 3,6 milioane de copii. Deși țara a înregistrat progrese semnificative în ultimii 30 de ani, o pondere prea mare a acestora continuă să fie afectată de sărăcie și de lipsa serviciilor medicale la nivel local și a educației de calitate:
- peste 35% dintre copiii din România se află la risc de sărăcie și excluziune socială (Sursa: Eurostat, decembrie 2020);
- peste 370.000 de copii se află în afara sistemului de educație, cu șanse reduse de a-și găsi de lucru odată deveniți adulți ;
- peste 48.000 de copii sunt separați de familiile lor, în general din cauza sărăciei, violenței sau a abandonului;
- în fiecare an, aproximativ 9.000 de copii sunt separați de părinții lor;
- aproximativ 10% din copiii care se nasc anual în România sunt născuți de mame adolescente.
Cum ajută donația ta lunară?
Donațiile lunare contribuie la intervențiile pe care UNICEF le derulează pe termen lung în beneficiul copiilor vulnerabili și marginalizați:
Pachetul Minim de Servicii – obiectivul acestui program este ca toți copiii din România să fie protejați, sănătoși și educați, prin accesul la servicii integrate la nivelul comunității.
Educație Incluzivă de Calitate – obiectivul acestui program este ca toți copiii să meargă la școală de la vârsta potrivită, să învețe la potențialul lor maxim și să fie pregătiți pentru viață.

Ce rezultate am obținut împreună, pentru copii?
Donațiile prin debit direct contribuie la implementarea Pachetului Minim de Servicii și a Pachetului Educație Incluzivă de Calitate. Acestea sunt câteva dintre rezultate obținute împreună, pentru copii, în 45 de comunități din județul Bacău, începând din 2014, împreună cu parteneri, autorități locale și centrale:
- abandonul școlar a scăzut cu 60%;
- toți copiii identificați fără acte de identitate au documente și sunt înregistrați la medicul de familie;
- ponderea copiilor care locuiesc în gospodarii afectate de sărăcie a scăzut de la 29% la mai puțin de 1%;
- ponderea copiilor nevaccinați a scăzut cu 40%;
- numărul mamelor adolescente a scăzut cu 50%;
- în 2020, a fost adoptat amendamentul la Legea asistenței sociale nr.292/2011, care prevede că programul Pachetul Minim de Servicii va fi extins la nivel național. UNICEF acordă asistență tehnică Guvernului, pentru a susține extinderea programului „Pachetul minim de servicii” la nivel național, cu finanțare națională sau europeană.
Citește mai multe informații despre ce Rezultate am obținut împreună, pentru copii.
Fiecare donație contează.
Tu poți să ajuți!
băiețelul optimist și plin de viață, care se bucură de fiecare clipă, în ciuda problemelor cu care se confruntă.
Învață lecția fericirii de la Denisa, fetița cu fundă roz care nu a uitat să zâmbească, în ciuda unui diagnostic foarte greu.