Finanțarea serviciilor medicale de prevenție pentru copii în România
Cartografierea și analiza fluxurilor financiare la nivel național
- Disponibil în:
- English
- Română
Repere de interes
Potrivit dovezilor financiare actuale, chiar și o investiție relativ mică de 5 dolari pe persoană în asistența medicală pentru mamă și copil până în 2035, ar conduce la prevenirea deceselor a 147 de milioane de copii și 5 milioane de femei, precum și prevenirea a 32 de milioane de nașteri de copii morți, în 74 de țări (Stenberg et al., 2014), ceea ce ar aduce beneficii sociale și economice. Am evaluat costurile aferente consolidării sistemelor de sănătate și implementării a șase pachete de investiții pentru: sănătatea mamei și a nou-născutului, sănătatea copilului, vaccinare, planificarea familială, HIV/SIDA și malarie.
Creșterea cheltuielilor pentru sănătate cu doar 5 USD pe persoană pe an până în 2035 în 74 de țări greu împovărate ar putea aduce beneficii economice și sociale de până la nouă ori mai mari decât această valoare. Aceste beneficii includ un produs intern brut (PIB) mai mare. Mai mult, societățile care au reușit să pună accentul pe investițiile în asistența medicală pentru copii și în educație în ultimii ani s-au remarcat prin rezultatele obținute în sectorul sănătății și în cel economic (Clark et al., 2020).
Recunoscând importanța prioritizării investițiilor în prevenție, raportul de față este primul studiu din România care cartografiază și analizează fluxurile financiare în domeniul serviciilor medicale de prevenție destinate copiilor și adulților tineri sub 18 ani. Acest exercițiu cartografiază fluxurile financiare atât la nivel național, cât și la nivel subnațional, recunoscând rolul important al instituțiilor regionale și locale în organizarea și furnizarea serviciilor medicale de prevenție relevante pentru copii. Analiza acoperă perioada 2018-2020 și, astfel, monitorizează impactul COVID-19 asupra utilizării serviciilor medicale și a alocării resurselor financiare.
