Yusif e schimbarea

Are origini rome și pakistaneze. Yusif este un adolescent român gata sa se dedice drepturilor minoritatilor. Boardul Copiilor din România susținut de UNICEF îi urează bun venit.

Roxana Grămadă
Yusuf, member of the Children's Board
UNICEF
08 Aprilie 2022

ROMANIA, București, 8 Aprilie 2022 - Unul din cinci români este copil, la fel cum unul din cinci europeni este copil. Dar studiile europene arată că avem mult de îmbunătățit în a face auzită vocea copiilor, în special a celor mai vulnerabili, cum ar fi copiii romi.

Boardul Copiilor din România, susținut de UNICEF, este un grup informal condus în întregime de copii pentru a promova participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc, pentru a le da o voce în spațiul public și pentru a încuraja diversitatea. Pe 8 aprilie, de Ziua Internațională a Romilor, UNICEF  vă invită să decoperiți poveștile a doi copii romi, nou admiși în Boardul Copiilor din România. Unul dintre ei este Yusif.

Deși are doar 15 ani, Yusif se comportă ca un tânăr foarte serios. Abia după ce și-a epuizat gândurile despre educație, schimbarea percepției publice asupra culturii romilor și filosofia politică ne-a spus că îi plac și dramele coreene. Poate pentru că încă de la grădiniță, Yusif a simțit că alții l-au văzut diferit și asta l-a făcut să vrea să schimbe lucrurile. Una dintre prioritățile sale este educația.

„Vreau ca noile generații de copii romi să își schimbe perspectiva asupra educației. Asta pentru propria lor dezvoltare, dar și pentru acceptare. Putem scăpa de această percepție că romii nu sunt educați, tocmai prin educație”, spune Yusif. A fost surprins când mulți copii romi din cartierul său din Brăila au abandonat școala, iar părinții lor nu au reacționat. „Poate că așa au fost crescuți la randul lor”, spune Yusif, care s-a bucurat întotdeauna de sprijinul familiei pentru a-și continua studiile.

Educația este adânc înrădăcinată în familia lui Yusif. Mama și tatăl lui au studii superioare. Bunica sa maternă, Mita, cu care Yusif avea o legătură profundă, a absolvit învățământul secundar. Exemplul ei personal de rezistență l-a motivat pe Yusif să facă cunoscută cultura romă dincolo de prejudecăți.

Mita lucra ca sudoriță dar știa să vindece cu plante medicinale. Adepta a tradițiilor rome, le-a transmis si fiicelor sale, și chiar nepotului ei. Mai presus de toate, Yusif a fost mișcat de puterea bunicii lui, care și-a protejat mereu familia, în ciuda discriminării și a sărăciei.

„Bunica mea mi-a vorbit despre cultura romă. Mama mi-a insinuat să mă îndepartez de ea, pentru a mă proteja, pentru că știa că voi fi discriminat. Eu rezonez cu bunica și vreau să transform acest prejudiciu în apreciere. Pot face asta prin proiecte”, spune Yusif, acum membru al Boardului Copiilor din România.

Yusif s-a întâlnit deja cu Diana, care face parte din Boardul Copiilor de anul trecut. Boardul reunește 40 de copii cu vârste între 11 și 18 ani din toată România. Diana i-a explicat puțin despre modul în care funcționează Boardul și despre cum copiii propun anumite priorități. Până acum, copiii au contribuit la strategia națională privind protecția copilului și drepturile copilului, au încurajat vaccinarea și au lucrat pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la sănătatea mintală în pandemie, alfabetizarea media și importanța transformării dreptului la participare al copiilor în realitate, în întreaga Uniune Europeană.

Noul Board se întrunește pentru prima data pe 13 aprilie pentru a ura bun venit noilor membri și pentru a începe planificarea anului curent. Va fi o experiență excelentă pentru Yusif, deja debater în ARDOR, Asociația Română pentru Dezbateri, Vorbire în Public și Retorică. Arbitrul său i-a recomandat cărți de filozofie politică și de atunci a fost cucerit.

Cel mai bun mod de a schimba lucrurile este să înveți cum funcționează sistemele, infrastructura lor și să ai certificarea pentru a le schimba”, spune Yusif, care intenționează să studieze studii politice și filosofice, să devină avocat și apoi politician.

„Am o pasiune personală de a dezbate idei, de a-mi expune ideile, de a avea o perspectiva mai înaltă asupra lucrurilor”. Din fericire, Boardul Copiilor din România a fost construit tocmai pentru asta. Motto-ul Boardului „nimic despre copii, fără copii”, este foarte asemănător cu motto-ul comunității internaționale a romilor, „nimic despre noi, fără noi”. Yusif este acum unul dintre copiii unde aceste două lumi se întâlnesc și, să sperăm, se extind.