
Vocea unei comunități
Centrul Comunitar Integrat s-a transformat într-o a doua casă pentru copiii din familiile vulnerabile din Colonești și comunele adiacente.
- Disponibil în:
- English
- Română
Vocea lui Beatrice răsună neîncetat de dimineața până seara în casa familiei. Este cea mai mică dintre surori, dar reușește să capteze atenția oricui și să creeze suspans și entuziasm chiar și în cele mai simple întâmplări pe care le povestește.
Știți care este secretul lui Beatrice? Că a terminat clasa 0 și va trece clasa I, apoi clasa a II-a, apoi clasa a III-a, „și tot așa”. Așa ne mărturisește ea secretul ei cel mai ascuns, șoptit la ureche, ca apoi să se răzgândească și să ni-l spună cu voce tare, pe un ton puternic, plin de siguranță și entuziasm.
De fapt, secretul ei ascunde bucuria de a merge la școală a unui copil care provine dintr-o familie vulnerabilă. Bucuria lucrurilor simple, bucuria învățării. Beatrice crește împreună cu mama ei, cu cele două surori mai mari, de 8, respectiv 10 ani și cu verișoara ei mai mică, de 4 ani, într-o casă cu o cameră, în comuna Colonești, județul Bacău. Tatăl este plecat la muncă, vine câte o săptămână și pleacă periodic pentru a putea câștiga banii care să le asigure fetelor minimul necesar.
Beatrice râde și se joacă, povestește mult despre orice trăiește și orice gândește, este ca un cufăr mereu deschis, unde poți oricând să privești spre minunățiile dinăuntru. Dar nu a fost dintotdeauna așa. Până anul trecut, Beatrice a dezvoltat un mers din ce în ce mai strâmb, nu avea echilibru, alerga cu greutate și se împiedica foarte des.
Mama ei a aflat despre echipa Centrului Comunitar Integrat din Colonești înființat cu sprijinul UNICEF în România și a decis să meargă cu Beatrice la un control. Fetița avea vârful piciorului orientat spre interior, ceea ce îi provoca deficiențe de echilibru static și tulburări de coordonare ochi-mână-picior. Exista în orice moment riscul de entorse, luxații sau chiar fracturi. Se pare că „doar un mers strâmb”, afecțiunea poate duce în timp la procese degenerative majore și traumatisme severe la nivelul piciorului.
O poți ajuta pe Beatrice și pe alți copii ca ea printr-o donație lunară: https://bit.ly/3Oi6NEu.

Depistarea precoce, dar mai ales procedurile de kinetoterapie pe care de un an Beatrice le urmează de două ori pe săptămână, i-au dat șansa unei vieți normale pe termen lung, lucru care nu ar fi fost posibil fără Centrul Comunitar Integrat din Colonești, unde serviciile de kinetoterapie sunt gratuite. Aici, la Centrul Comunitar Integrat, mama lui Beatrice a găsit nu doar un specialist în kinetoterapie și șansa recuperării medicale pentru fetița ei, ci o întreagă echipă multidisciplinară care a adus îmbunătățiri substanțiale în calitatea vieții familiei ei.
Ședințele de kinetoterapie de la centru i-au redat lui Beatrice un mers normal, fără dureri, piciorul este într-un procent foarte mare recuperat, echilibrul s-a îmbunătățit considerabil, iar ea aleargă fericită fără să se mai împiedice la tot pasul, cum se întâmpla până să înceapă kinetoterapia. Centrul Comunitar Integrat din Colonești a însemnat pentru Beatrice, surorile și chiar mama ei acces la o gamă de servicii la care nu ar fi putut ajunge altfel: servicii medicale de pediatrie, laborator de analize, ORL, servicii de psihologie, dar și o mulțime de activități educaționale și de informare. Fără un astfel de loc, situația lui Beatrice s-ar fi înrăutățit, întrucât drumurile la Bacău pentru ședințe de kinetoterapie ar fi rămas un vis. Costurile implicate sunt prea mari pentru situația materială a părinților lui Beatrice, iar transportul până la Bacău este și el o problemă.
„Sunt mereu prezentă, nu am zis niciodată <<nu, nu pot să vin>>. Aici am aflat prima dată despre Ziua Fericirii și am sărbătorit-o la centru. Am dus fetele și m-am bucurat mult pentru ele, pentru tot ce pot trăi ele. Iar eu trăiesc și eu prin ele, sunt bucuria mea, viața mea.”, spune mama entuziasmată de toate transformările care au apărut în viața ei și a fetelor ei de când există Centrul Comunitar Integrat din Colonești.

Beatrice: oglinda unei comunități
Centrul Comunitar Integrat s-a transformat într-o a doua casă pentru copiii din familiile vulnerabile din Colonești și comunele adiacente. Microbuzul centrului îi aduce prin rotație pe copii și membri ai familiilor din care aceștia provin la centru pentru a beneficia de servicii medicale, educaționale, de consiliere, dar și de activități recreative sau activități de informare. Majoritatea copiilor provin din familii vulnerabile, fără un venit stabil, trăiesc în condiții grele și acest loc de bine din Colonești reprezintă pentru ei o ușă deschisă către informare, o șansă la o viață mai bună. Aici găsesc servicii medicale de pediatrie, laborator de analize medicale, cardiolog, ORL, servicii de logopedie, de consiliere și psihologie, servicii educaționale și de kinetoterapie. Fără un astfel de loc și fără acești specialiști care muncesc în sprijinul comunității, copiii din Comuna Colonești și zonele adiacente nu ar avea, poate, niciodată, șansa la o viață mai bună, la informare, la soluții pentru o parte dintre problemele lor.
Centrul Comunitar Integrat din Colonești este doar unul dintre cele cinci înființate în țara noastră în cadrul inițiativei UNICEF „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România”. Programul beneficiază de un grant oferit de Norvegia în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program. Obiectivul este de a contribui la incluziunea socială a tuturor copiilor și adolescenților, în special a celor vulnerabili, prin servicii de sănătate, educație și protecție a copilului de calitate, echitabile și coordonate. Inițiativa oferă acces gratuit nu numai lui Beatrice, ci și altor copii ca ea, la serviciile de care au nevoie, toate într-un singur loc.
Lasă și tu o urmă de bine în viețile copiilor!
Pentru ca aceste Centre Comunitare Integrate să devină o realitate constantă în toate zonele din România avem nevoie de ajutorul tău. Poți face chiar acum o diferență în viețile acestor copii, printr-o donație lunară online care ne ajută să continuăm munca Centrelor Comunitare Integrate în beneficiul copiilor vulnerabili.
Împreună vom reuși să facem puțin mai ușoară viața celor mici. Fără acest ajutor din partea ta, mulți copii ca Beatrice sunt în imposibilitatea de a avea acces la servicii medicale, sociale și educaționale specializate de care au atâta nevoie. E doar un leu pe zi pentru tine – adică doar 30 de lei pe lună –, dar înseamnă infinit mai mult în recuperarea acestor copii. Poate că te gândești că ești doar tu, dar când ne dăm mâna zeci, sute și mii de oameni, împreună îi ridicăm pe cei care au nevoie de sprijinul nostru. Te rugăm, ajută lunar printr-o donație online.