Utilizarea inovațiilor în România pentru asigurarea accesului la educație a copiilor ucraineni
Echipa UNICEF în România continuă să lucreze cu Guvernul și partenerii pentru a-i ajuta pe copiii refugiați din Ucraina să își reia studiile.

- Disponibil în:
- English
- Română
De la începutul războiului în Ucraina, România a început să primească persoane refugiate. Până în prezent, peste 1,6 milioane de ucraineni au sosit în România, aproximativ 86.178 rămânând în țară. Se estimează că 28% dintre refugiații ucraineni din România sunt copii.
Ivan a fugit împreună cu părinții lui din Mariupol și a ajuns în România în luna martie. Acum locuiește cu familia lui în București și merge la școală alături de alți copii ucraineni, care au fugit din calea războiului.
„Apartamentul nostru de acasă este distrus”, a spus tatăl lui Ivan. „Nu mai avem casă în Mariupol. Grădinița copilului meu a fost și ea distrusă. Nu vrem să ne întoarcem. Ne propunem să stăm mai mult timp în România. Nu știm când vor fi lucrurile bine acasă.”
„Sunt foarte fericit pentru că am început clasa I acum și pentru că m-am reîntâlnit cu prietenii mei”, spune Ivan, bucuros că a început un nou an școlar.
UNICEF face parte din grupul de lucru condus de Guvernul României care coordonează răspunsul național pentru situația refugiaților.
Obiectivul UNICEF este triplu:
- Îngrijirea și protejarea copiilor și familiilor vulnerabile
- Asigurarea că toți copiii, adolescenții și femeile au acces egal la serviciile de sănătate esențiale
- Sprijinirea educației pentru toți copiii de vârstă școlară prin integrarea acestora în sistemul național sau prin oferirea de oportunități alternative de învățare.

Bariere
Conform unei evaluări recente efectuate de UNICEF privind nevoile familiilor de refugiați ucraineni și ale copiilor care trăiesc în România, 57% dintre copiii ucraineni însoțiți și 85% dintre copiii ucraineni neînsoțiți au început să învețe limba română. Datele sunt confirmate de recentul sondaj realizat de Salvați Copiii în România.
În ceea ce privește nivelul de cunoaștere a limbii române de către copiii ucraineni, sondajul a arătat că aproape trei sferturi dintre copiii ucraineni (71 la sută) nu cunosc deloc limba română, în timp ce 28 la sută au început să învețe limba română. Cu toate acestea, copiii nu au atins un nivel care să le permită să-și continue studiile în limba română și doar unul din 100 de copii ucraineni a învățat bine limba română sau o cunoștea înainte de a ajunge în România.
Aproape jumătate dintre respondenții la sondajul UNICEF au declarat că copiii lor au continuat să urmeze învățământul online oferit de Guvernul Ucrainei, subliniind că sprijinul pentru această inițiativă a crescut odată cu începerea noului trimestru școlar.
Evaluarea UNICEF a nevoilor părinților și tutorilor a indicat și existența barierei lingvistice ca fiind unul dintre principalele obstacole care îngreunează integrarea copiilor ucraineni în sistemul de învățământ românesc. Sondajul realizat de Salvați Copiii a confirmat că 90% dintre părinții și tutorii legali au declarat că bariera lingvistică este o problemă.
Această barieră este una dintre cele mai mari provocări pentru copiii ucraineni de a se înscrie în sistemul de învățământ românesc. Cunoașterea limbii române este necesară pentru a urma curriculumul, iar acest lucru necesită timp și resurse.
Alte bariere includ incertitudinea cu privire la durata șederii în România, 25% dintre respondenții la sondaj afirmând că nu ar rămâne mult timp. În plus, personalului didactic îi lipsește în mare măsură experiența necesară pentru a lucra cu copiii nevorbitori nativi, iar diferențele dintre curriculumul educațional ucrainean și românesc reprezintă, de asemenea, o problemă. Pentru a rezolva această problemă, UNICEF lucrează cu partenerii la o abordare de învățare mixtă care le permite copiilor să învețe prin mai multe modalități, în funcție de situația și locația lor.
UNICEF în acțiune
Pentru a sprijini învățarea pentru toți copiii preșcolari și de vârstă școlară care fug din Ucraina UNICEF:
- A creat spații sigure de joacă și de învățare.
- Oferă truse/rechizite educaționale (inclusiv materiale didactice relevante și eficiente, materiale de sprijin pentru învățământ, echipamente IT etc.) în medii formale și non-formale (centre Blue Dot, centre de tranzit, școli, centre de asistență etc.).
- Sprijină integrarea copiilor refugiați în sistemul național de educație sau oferă oportunități alternative de învățare.
UNICEF sprijină, de asemenea, Ministerul Educației și autoritățile locale să revizuiască cadrul normativ, să monitorizeze participarea la educație și să implementeze planul de acțiune în domeniul educației prin programe/cursuri accelerate de învățare a limbii române și să extindă serviciile de învățare în limba ucraineană online și offline.

„Guvernul României a modificat rapid unele legi și politici, imediat după izbucnirea crizei, pentru a facilita accesul copiilor refugiați la școală”, a declarat Jean Benoit Manhes, Coordonatorul Senior al Răspunsului UNICEF în România pentru situația refugiaților ucraineni. „Totuși, pentru a sprijini ajutorul autorităților, UNICEF continuă să se conecteze cu partenerii și cu copiii pentru a se asigura că aceste politici devin reale și că nevoile și situațiile fiecărui copil sunt luate în considerare.”
Viitorul
UNICEF din România continuă să lucreze cu Guvernul și partenerii pentru a ajuta copiii ucraineni care se află acum în țară să se întoarcă la cursuri, în sălile de clasă sau prin oferirea altor alternative online, acolo unde participarea la școală în persoană nu este posibilă.
„Este foarte încurajator pentru noi să vedem că, în ciuda barierelor multiple, inclusiv a limbii și a unei schimbări complexe a programei școlare, toți partenerii rămân mobilizați pentru a găsi soluții de calitate, adaptate copiilor, care să se potrivească nevoilor speciale ale refugiaților”, a spus Jean Benoit Manhes. „Dar sunt necesare mai multe eforturi pentru a obține rezultate mai bune în educația copiilor, atât online, cât și offline.”