UNICEF sprijină dezvoltarea competențelor digitale pentru copiii români și ucraineni
Prin donarea laptopurilor HP, UNICEF susține îmbunătățirea competențelor digitale pentru copiii români și ucraineni, deschizând calea către un viitor plin de oportunități.
- English
- Română
La Școala Ferdinand din Constanța se simte o energie pozitivă în aer, acompaniată de sunetul degețelelor care tastează și de zumzetul plin de entuziasm al copiilor. Cu sprijinul UNICEF, școala a primit recent laptopuri HP, transformând experiența de învățare pentru copiii români și pentru copiii refugiați din Ucraina, care studiază în Constanța.
HP Inc. a donat aceste laptopuri către UNICEF, prin Coaliția Globală pentru Educație, pentru a sprijini răspunsul la criza refugiaților ucraineni din România. La începutul acestei crize, distribuția laptopurilor HP a fost orientată în mare parte către centrele de învățare unde studiau copiii refugiați, cu scopul de a restabili continuitatea studiilor pentru copiii și tinerii care au fugit din calea războiului. Recent, donațiile au fost extinse și către școlile din țară, pentru a susține integrarea progresivă a copiilor refugiați în școlile românești și pentru a sprijini dezvoltarea unui mediu de învățare de calitate, de care să beneficieze atât copiii români, cât și cei ucraineni.
Până în această toamnă, în laboratorul de informatică de la Școala Ferdinand se aflau câteva calculatoare învechite, insuficiente ca număr pentru toți elevii. Pentru Ana Petroșan, profesoara de informatică a școlii, sosirea noilor laptopuri HP a fost o adevărată schimbare, școala având acum un laborator de informatică complet funcțional.
"Am fost foarte entuziasmată de acest sprijin primit din partea UNICEF, pentru că aveam calculatoare vechi și nu erau suficiente. Copiii trebuiau adesea să lucreze în grupuri, ceea ce era frustrant, pentru că trebuiau să aștepte unii după alții. Acum, fiecare copil poate lucra singur la un laptop și este fantastic. Noile laptopuri sunt adaptate nevoilor noastre, permițându-ne să utilizăm o varietate de aplicații", a explicat dna Ana Petroșan.
Noile laptopuri HP le permit copiilor să lucreze individual, promovând un mediu de învățare mai eficient. Totodată, această donație a avut un impact și asupra ritmului de învățare al elevilor. "Am copii ucraineni care participă la orele de IT și lucrează perfect alături de colegii lor români. Comunică în engleză, îmbunătățindu-și abilitățile lingvistice. Meniul laptopurilor este în limba engleză, ceea ce îi ajută și mai mult în învățarea limbii. Aceste computere au deschis practic o poartă către o nouă lume pentru toți elevii noștri, stârnindu-le interesul pentru diverse domenii IT.", spune dna Petroșan.
Doamna profesoară a împărtășit și un moment semnificativ din timpul cursurilor sale, subliniind importanța profundă a cunoștințelor IT în viața de zi cu zi. "Unul dintre elevii mei m-a întrebat: 'De ce am nevoie de informatică în viață?'. Și i-am explicat că lumea noastră devine din ce în ce mai digitalizată. La orice loc de muncă, ai nevoie de un computer pentru a trimite un e-mail, a scrie un document, a face estimări, sau pentru a finaliza un raport. Un administrator public, un doctor, un ospătar, toată lumea folosește un computer la serviciu."
Carmen Fulina, învățătoare pentru ciclul primar, își dorește să se asigure că elevii săi de clasa a IV-a sunt bine pregătiți pentru era digitală, așa că a introdus un curs opțional numit "Micul IT-ist". Prin acest curs, doamna învățătoare îi învață pe copii o parte din elementele de bază ale informaticii, de la folosirea unui sistem de operare, până la dezvoltarea abilităților de tehnoredactare și realizarea prezentărilor digitale.
"Vreau să îi pregătesc pe copii pentru viitor, pentru că în clasa a V-a vor trebui să scrie eseuri și să facă prezentări. Unii părinți nu au timpul sau experiența necesară pentru a le preda aceste lucruri acasă, așa că acest opțional este o resursă vitală. Iar noile laptopuri HP ne-au făcut munca mult mai eficientă", adaugă doamna învățătoare.
"Copiii sunt entuziasmați de clasa lor de IT. Fiecare copil aduce acum un stick de memorie pentru a-și salva proiectele. Scopul nostru este să organizam cât mai eficient opționalul IT în fiecare săptămână și să-i ajutăm pe toți elevii să-și îmbunătățească abilitățile digitale până la sfârșitul anului școlar”, povestește Carmen Fulina.
Școala Ferdinand din Constanța a primit cu brațele deschise și copii refugiați, oferindu-le sprijinul necesar pentru a-i integra în mediul școlar. La rândul ei, doamna Fulina reflectează asupra provocărilor cu care s-au confruntat la început copiii ucraineni: "Ca adult, este dificil să lași totul în urmă și să începi o viață nouă într-o țară străină. Pentru un copil, este și mai dificil, pentru că cei mici își pierd stabilitatea, se separă de prieteni, de rude și de locurile familiare. Să începi școala într-o țară nouă, cu o barieră lingvistică, reprezintă o altă provocare. Cu toate acestea, ușile școlii noastre sunt deschise pentru fiecare copil."
Sofia, în vârstă de 10 ani, elevă în clasa a IV-a, este extrem de entuziasmată de noile laptopuri HP: "Îmi plac aceste laptopuri noi pentru că sunt mult mai bune decât calculatoarele noastre vechi. Am învățat cum să scriu pe ele, să fac calcule în Excel, și chiar să fac infografice care arată ca niște plăcințele mici. Înainte nu știam cum să subliniez cuvintele în text, sau cum să aliniez paragrafele, dar acum pot face asta. Aceste ore de IT mă ajută să scriu mai repede la laptop și sunt mândră de progresul făcut până acum."
Vicențiu, un alt elev în vârstă de 10 ani, își exprimă bucuria față de orele de IT: "Am lucrat cu Word și Excel. Nu știu dacă voi urma o carieră în IT, deoarece visul meu este să devin medic veterinar. Totuși, sunt fericit să învăț mai multe la școală și îmi place să fac infografice și tabele."
Cursurile de informatică i-au ajutat pe Sofia și pe Vicențiu să își dezvolte atât abilitățile digitale, cât și cunoștințele în IT, iar în aceleași timp le-au deschis o poartă către un viitor plin de oportunități.
Sprijinul UNICEF a ajuns și către o parte din școlile din București, prin donația de laptopuri HP, care au transformat experiența de studiu pentru copiii ucraineni și români, în laboratoarele de informatică. Printre elevii care folosesc la cursuri aceste laptopuri se numără și Valerya, o adolescentă în vârstă de 13 ani din Odessa, care a fost nevoită să fugă din Ucraina, din cauza războiului. "Am ajuns în România în martie anul trecut. Când am ajuns aici, a fost o schimbare mare pentru mine, pentru că nu știam limba, dar pas cu pas, m-am obișnuit cu noua mea viață. Oamenii aici sunt amabili, și mi-am făcut noi prieteni."
Valerya a reușit să depășească provocările inițiale de a se adapta la o limbă nouă și la o altă cultură, iar în timp și-a găsit refugiul în hobby-uri. Totodată, Valerya și-a exprimat recunoștința, în special pentru sprijinul primit de la profesorii și colegii ei. "Profesorii și colegii mei aici, în România, sunt foarte amabili cu mine", spune ea.
"Îmi place să pictez și să scriu texte, și ador programarea! Îmi place să creez jocuri și să construiesc site-uri mici. Până acum am lucrat pe tablete în timpul orelor de IT, dar cred că noile laptopuri HP ne vor oferi mai multă flexibilitate pentru a face programare și pentru a ne dezvolta mai bine abilitățile digitale," continuă Valerya.
Prin acest proiect, UNICEF a creat un mediu în care fiecare copil se simte apreciat și integrat. În era digitală, barierele dispar mult mai ușor, iar conexiunile se formează mult mai rapid. Prin eforturile susținute ale profesorilor, copiii nu dobândesc doar competențe digitale, ci înțeleg și care sunt posibilitățile nelimitate ale educației.