Un viitor pentru sora mea

În România, la liceu ajung mai puțini copiii din mediul rural decât de la oraș. Când în ecuație sunt și părinți la lucru în străinătate, și o pandemie, să fii licean nu e simplu. Un program UNICEF aduce soluții.

Roxana Grămadă (text); Ioana Moldovan (fotografii)
Nicoleta, 16, fotografiată cu pălăria de absolvent a surorii ei, Andreea, în apartamentul lor de la Bacău
UNICEF/Moldovan
16 Iunie 2021

BACĂU, martie 2021 - Încă din prima zi de clasa a noua, Nicoleta a avut emoții. “Am decis să merg la liceu, așa a vrut și tata, așa a fost și dorința mea”, spune ea. Era un nou început: profesori noi, colegi noi, oraș nou. Și-a luat avânt și s-a dus.

Tatăl Nicoletei e plecat la lucru în Italia de ani buni. Mama ei s-a stins acum 11 ani. Bunica rămăsese acasă, la Valea Seacă de Sascut, o comună la o oră distanță, iar Andreea, sora mai mare Nicoletei, mutată de câțiva ani la Bacău, era la serviciu. Așa că Nicoleta s-a dus singură la liceu și și-a căutat clasa. 

I-a luat un timp să se obișnuiască cu noua ei viață: în timpul săptămânii la Bacău, la sora ei, la sfârșit de săptămâna la bunica, la Valea Seacă.

“La început, am fost foarte retrasă, foarte timidă, nu prea interacționam cu colegii. Nu cunoșteam pe nimeni… mai este doar un coleg din același sat. Aveam multe emoții, aveam frica aceea de a ieși la tablă”, spune Nicoleta.

Apoi a început pandemia și orele s-au mutat online, adică pe ecranul telefonului. Pe un spațiu cam cât o palmă, Nicoleta trebuia să vadă fețele colegilor de clasă și ale profesorilor, să citească materialele trimise de ei și să le poată salva ca să-și facă temele după ore.

“Uneori se întrerupea curentul, nu mergea internetul, se bloca platforma pe telefon și am rămas în urmă. Aveam dificultăți la matematică, nu mai înțelegeam care e faza cu materia”.

Fără un ajutor, Nicoleta risca să nu mai poată ține pasul cu lecțiile.

Nicoleta, 16 ani, in apartamentul surorii ei din Bacau
UNICEF/Moldovan

Munca din spatele lui “da, vreau să merg la școală”

În timpul pandemiei de COVID-19, toți copiii au fost provocați să se adapteze la un mod de lucru cu totul nou, în care sprijinul primit acasă i-a separat pe cei care se descurcă de cei care rămân în urmă. Când copiii nu mai înțeleg ce se întâmplă la clasă și nimeni nu vine spre ei cu o soluție să recupereze diferența, de cele mai multe ori renunță. 

În mediul rural, chiar și în afara condițiilor de pandemie, copiii ai căror părinți lucrează în străinătate sunt printre cei mai expuși la riscul de absenteism și abandon școlar. Și în cazul lor, pandemia de COVID-19 a adâncit dificultăți și diferențe care existau deja.

Datele oficiale spun că peste 85,000 de copii din toată țară trăiesc departe de părinții lor, în grija unui părinte sau a familiei extinse. La Liceul Tehnologic Grigore Antipa, unde este elevă Nicoleta, 152 din totalul de 864 de copii sunt într-o astfel de situație. Fiecare dintre ei are nevoie de susținere să poată continua studiile.

Nicoleta, 16 ani, privind pe fereatra
UNICEF/Moldovan
Nicolea, facandu-si lectiile in apartamentul surorii ei
UNICEF/Moldovan

Pentru Nicoleta, un sprijin a venit de la școala online, o activitate a liceului în programul UNICEF Educație Incluzivă de Calitate pentru elevii care fac tranziția de la gimnaziu la liceu.

Programul este finanțat de UNICEF în România alături de Fundația Botnar și Lidl România. În program, 1.000 de copiii din județul Bacău la risc să nu-și poată continua studiile la liceu primesc sprijin. Cei identificați la risc sunt consiliați și antrenați în activități care să-i mențină în școală.

UNICEF și partenerii săi acoperă costul instruirii profesorilor, directorilor școlilor și părinților, dar și burse individuale pentru copii și microgranturi, sume de bani pentru activități în școală menite să elimine riscul de abandon.

Nicoleta prepara prajituri la cursurile practice din laborator
UNICEF/Moldovan
Nicoleta, in laboratorul de cofetarie
UNICEF/Moldovan
Nicoleta prepara prajituri la cursurile practice din laborator
UNICEF/Moldovan

“UNICEF a ajutat-o să se dezvolte mai mult, să gândească mai mult, să socializeze mai mult, să cunoască alte persoane. Am văzut schimbare… am auzit-o că vrea să meargă la școală”.

 

Sora Nicoletei
Nicoleta prepara prajituri la cursurile practice din laborator
UNICEF/Moldovan

Școala, motor pentru vise

În iulie și august 2020, Liceul Tehnologic Grigore Antipa a organizat o școală online de vară. Au predat aceiași profesori, iar copiii, spune Nicoleta, “s-au întrecut să fie parte din proiect”. Pe toată durata, Nicoleta a avut o tabletă de la școală, pe care a putut urmări mai bine orele de curs și unde și-a putut salva fișele de studiu.

“Profesorii au trimis materiale, probleme și rezolvarea, le puneam întrebări suplimentare… am avut curajul să întreb și, de când a început clasa a zecea, mă descurc mai bine la matematică. În săptămâna când s-au redeschis școlile, am ieșit la tablă și am pus întrebări profesorilor. Mă bucur că acum mă descurc și că nu mai am acea teamă. Cu ajutorul școlii online am reușit să recuperez în perioada iulie-august materia pierdută”.

Sora Nicoletei, Andreea, i-a fost întotdeauna aproape și un model de urmat. Andreea, absolventă a unui liceu economic din Bacău, merge la ședințele cu părinții, o încurajează și o sfătuiește.

Pentru sora ei, Andreea își dorește orice va alege ea, dar speră ca planurile ei să ajungă mai departe de liceu. Nicoleta ar putea fi prima din familie care să meargă la facultate. “UNICEF a ajutat-o [pe sora mea] să se dezvolte mai mult, să gândească mai mult, să socializeze mai mult, să cunoască alte persoane. Am văzut schimbare… am auzit-o că vrea să meargă la școală”.

Nicoleta prepara prajituri la cursurile practice din laborator, impreuna cu colegii ei
UNICEF/Moldovan

Nicoleta nu știe încă exact ce va face mai departe. Se gândește să își deschidă, poate, propria afacere în patiserie. Orele de practică sunt printre puținele în care Nicoleta și colegii ei se întorc la liceu, sub coordonarea profesorilor Maria Stan și Mioara Brândușa Bejan. Astăzi au pregătit rulouri cu mere și foietaj cu ciuperci. La masa de lucru din atelier, Nicoleta așazăcu grijă foile de plăcintă. Ascunsă sub echipamentul de patiser și masca de protecție, e liberă să viseze un viitor așa cum și-l dorește.