Un vaccin la timp, o viață sănătoasă pentru copilul tău
Vaccinarea a salvat vieți și continuă să o facă. Înscrie-ți copilul la medicul de familie și află mai multe despre vaccinarea de rutină.
- Disponibil în:
- English
- Română
„Ce voinică și curajoasă ești”, spune medicul pediatru Mădălina Băluță despre micuța ei pacientă, Emma, care are doar 19 săptămâni. Cu ochii mari și curioși, Emma se uită în jur și analizează fiecare colț al cabinetului, zâmbește atunci când mama ei o mângâie ușor și urmărește cu atenție tot ce se întâmplă în jurul ei.
Emma s-a născut în București, după ce părinții ei au venit în România la începutul lunii noiembrie. Au fost forțați să fugă din Donetsk, pentru ca Emma să se nască în siguranță, departe de zgomotul rachetelor și de atacurile violente.
„M-am înregistrat la centrul de la Romexpo, iar acolo am aflat despre Asociația Moașelor Independente. M-am înscris la un training susținut de asociație, iar moașele m-au ajutat să mă înscriu ulterior și la un medic de familie în București”, povestește Olga, mama Emmei.
Olga spune că fiica ei a făcut deja primele vaccinuri în România, imediat după naștere, însă pentru următoarele doze a decis să meargă în Ucraina, pentru că timpul de așteptare era mai scurt. „Îmi era frică să mai aștept, și am mers acasă în Ucraina pentru vaccinurile care trebuiau făcute la 2 luni”.
Olga și Emma s-au întors în siguranță înapoi în România și intentionează să rămână aici până când războiul se va încheia.
„Nu ar fi o idee bună să ne întoarcem acum în Ucraina, nu este sigur acolo”.
Olga a ales să continue schema de vaccinare pentru fiica sa, în București, cu sprijinul medicului pediatru, al Asociației Moașelor Independente și al UNICEF. În luna aprilie, Emma a primit prima doză a vaccinului care previne dezvoltarea unor afecțiuni grave precum meningita, sepsis sau bacteriemie, infecții pulmonare şi infecţii ale urechii.
Alături de Olga s-a aflat și un translator, care i-a tradus acesteia toate indicațiile și recomandările oferite de medic și i-a explicat care sunt datele pentru rapel.
Anul trecut, medicul pediatru Mădălina Băluță a avut în jur de 200 pacienți ucraineni. „Ne-am descurcat de fiecare dată în ceea ce privește comunicarea, pentru că am avut translatori”.
„Este indicat ca părinții să respecte schema de vaccinare și să facă vaccinurile copiilor la timp. Termenele pot fi flexibile și putem aștepta câteva zile, însă este esențial ca vaccinurile să fie făcute în perioada recomandată”, susține Dr. Mădălina Băluță.
Există și situații în care vaccinarea copilului poate fi amânată cu câteva săptămâni, cum ar fi momentele în care acesta este bolnav și necesită tratament.
Printre pacienții care vin la cabinetul medicului pediatru se află și copii nevaccinați, atât români și ucraineni, iar principalele motive pentru care părinții refuză vaccinarea acestora sunt legate de diverse informații pe care le citesc pe Internet sau de „momente în care părinții consideră că bolile respective au fost eradicate și că vaccinurile nu își mai au rostul sau nu văd rostul unei înțepături cu substanțe pe care ei le consideră periculoase”.
„Vaccinarea a salvat vieți și continuă să o facă. Multe boli au fost eradicate datorită vaccinării. Dacă spunem acum că nu mai avem de unde să luăm acele boli, lucrurile sunt de fapt diferite. Sunt oameni care nu au acces la vaccinare și este de ajuns un singur contact cu o persoană bolnavă, pentru ca anumite boli să reapară în rândul populației, mai ales în cazul celor în care acoperirea vaccinală este redusă”, susține medicul pediatru Mădălina Băluță.
Vaccinarea se face gratuit pentru copii până la vârsta de 18 ani, prin intermediul medicului de familie. De asemenea, copiii nou-născuți beneficiază de primele doze de vaccin în maternitate, acolo unde mamele primesc consiliere privind imunizarea de rutină.
Prin intermediul parteneriatului dintre UNICEF și Asociația Moașelor Independente, mamele care locuiesc în România primesc consiliere privind imunizarea copiilor. De asemenea, prin intermediul acestui proiect, finanțat cu sprijinul Guvernului Austriei, al Republicii Coreea și al Guvernului Statelor Unite, sunt organizate sesiuni de informare pentru persoanele refugiate, despre sănătatea ginecologică, îngrijirea sarcinii, sănătatea copiilor și vaccinarea acestora. Totodată, mamele refugiate primesc consiliere pentru înscrierea la medicul de familie, astfel încât să poată continua vaccinarea copiilor lor, în siguranță, în România.