Un nou început în România pentru un medic ucrainean

În Ucraina, dr Irina Sayed consulta în fiecare zi zeci de pacienți. Acum face același lucru, în România, pentru refugiații ucraineni care au nevoie de asistență medicală.

Miruna Haican
Ukrainian doctor in Romania
UNICEF/Adrian Holerga
08 August 2022

 „Astăzi mergem la un nou centru, unde ne vom întâlni cu ucrainenii noștri care au nevoie de  servicii medicale sau de o consultație psihologică, de un cuvânt bun, de diagnostic și de  tratament”, spune Dr. Irina Sayed, în timp ce își aranjează în geanta medicală toate cutiile cu suplimente și  medicamente, pentru fiecare pacient ucrainean, pe care urmează să îl consulte. Și Irina este ucraineancă, și a fugit din calea războiului, alături de copiii săi.

În Ucraina, Irina lucra ca medic ecografist. Acum, ea își continuă activitatea ca medic voluntar, cu ajutorul Fundației Inovații Sociale Regina Maria și cu susținerea UNICEF în România.

„Când am fugit, drumul a fost foarte greu, mai ales din cauza stresului. Doamne ferește ca cineva să ajungă refugiat”, povestește Irina despre venirea în România. Deși a trecut prin momente dificile, este recunoscătoare pentru tot sprijinul pe care l-a primit din partea românilor pe care i-a întâlnit.

 „Noi ziceam despre noi, ucrainenii, că suntem buni la suflet, dar se pare că sunt oameni și mai inimoși. Aceștia sunt românii. Pentru felul în care ne-au întâmpinat și continuă să ne întâmpine. Ne ajută și ne fac bine, sunt atenți cu toată lumea, cu bătrânii, cu tinerii, cu nou-născuții, cu gravidele”, adaugă ea.

Irina se bucură pentru că i s-a oferit oportunitatea de a-și continua meseria și în România. A fost bine pentru ea, personal, pentru că poate să-și folosească cunoștințele și pentru că e valorizată. Dar și pentru că, poate, astfel, să ajute și ea mai departe, consultând pacienți ucraineni, care au nevoie de tratamente de specialitate, de stabilirea unui diagnostic, sau doar de  o vorbă bună. S-a integrat foarte bine și în echipa medicală mobilă, unde lucrează acum ca  mediator sanitar. Echipa e formată din medici și asistente din România, dar rolul Irinei e la fel de important. Nu numai că are pregătire de specialitate și poate să ajute, dar ea e veriga de legătură între medici și comunitatea ucraineană. Împreună cu echipa de medici și asistente, Irina vizitează zi de zi centre de refugiați, inclusiv centre Blue Dot sprijinite de UNICEF, în care copiii refugiați din Ucraina și famiile acestora  primesc sprijin și consiliere.

UNICEF în România susține activitățile medicale ale Fundației Inovații Sociale Regina Maria, desfășurate în beneficiul familiilor de refugiați care se află acum pe teritoriul României. Cu ajutorul echipelor medicale mobile, copiii ucraineni și familiile lor pot beneficia de un consult medical gratuit, în urma căruia medicul poate stabili un diagnostic concret, poate oferi tratamentul adecvat sau poate recomanda investigații amănunțite, în funcțiile de nevoile fiecărui pacient.

 

Pacienti ucraineni
UNICEF/Adrian Holerga
O mamă din Ucraina și copilul ei primesc sfaturi din partea unui medic pediatru român, care face parte din echipa medicală mobilă a Fundației Inovații Sociale Regina Maria.

„Au fost foarte mulți pacienți, cred că sunt deja câteva mii, având în vedere că noi consultăm câte  30 de persoane pe zi. Suntem pe teren în fiecare zi, uneori chiar și în weekend. (…) De multe ori  am chemat ambulanța și cred că în acest fel mulți oameni au fost salvați. Au fost pacienți care  au suferit atacuri de cord, pacienți cu dureri acute și crize de tensiune sau hipertensiune arterială”, spune Irina.

Înainte ca echipa medicală să se mărească și să beneficieze de sprijinul unui medic pediatru român, tot Irina se ocupa și de cazurile de pediatrie și consulta copii ucraineni.

„Am consultat și copii, pentru că am absolvit Facultatea  de Medicină, Secția de Pediatrie, iar cunoștințele pe care le-am dobândit au fost foarte utile”.

Atunci când se află în centrele de refugiați, Irina le oferă părinților și sfaturi privind  vaccinarea copiilor, astfel încât toți copiii ucraineni care se află acum în România să poată rămâne sănătoși pe mai departe.

De-a lungul experienței sale ca voluntar, Irina a observat că există uneori o rezervă în comunitățile de refugiați, iar oamenii sunt reticenți să apeleze la servicii medicale din cauza diferențelor de limbă și de cultură, dar și din cauza problemelor financiare.

„Dacă venim și vedem că persoana are probleme de sănatate care depașesc competeța echipei noastre și e nevoie de ambulanță, o chemăm. Sau îi trimitem la specialiști, la analize... Deși nu întotdeauna e un moment potrivit, pentru că  pacientul are temeri, poate avea dificultăți  financiare, poate nu cunoaște limba, pot fi multe probleme. Dar noi îi sfătuim să meargă, să-și  facă analizele.”, povestește Irina.

Ukrainian Patients
UNICEF/Adrian Holerga
Katerina și fiica ei Victoria locuiesc acum într-un centru de refugiați din București. Cele două au mers la un consult pediatric, asigurat de o echipă medicală mobilă, susținută de UNICEF în România.

Deși s-a adaptat foarte bine în România și are deja mulți  prieteni aici, Irina își dorește să se  întoarcă în Ucraina alături de familia sa. Are trei copii, iar doi dintre ei sunt acum alături de ea, în România, în timp ce fiica ei cea mare locuiește în Germania.

„Am o casă, am un loc de muncă minunat în Odesa, locuiesc într-un oraș frumos pe coasta Mării Negre, visez să mă întorc acasă. În Odesa, obișnuiam să spunem că, oricât de bine ar fi în vizită, tot acasă este mai frumos. Visez să am din nou familia adunată în jurul unei mese mari, dar cu condiția ca prietenii mei români să vină neapărat în Odesa. Mi-am făcut o mulțime de prieteni în aceste patru luni. E chiar ciudat pentru mine că exact acum patru luni nu cunoșteam nicio persoană aici, iar acum sunt ca niște rude”, spune Irina.