#StămAcasă – Jurnal de copil în timpul pandemiei de COVID-19 - Blog 8

O mini-serie de bloguri scrise de copii pentru copii

Alex
10 Aprilie 2020

Bun găsit tuturor!

Acum, mai mult ca oricând, avem ocazia de a conștientiza că desi suntem diferiți, prin felul în care gândim, prin locul în care ne-am născut, prin limbile pe care le vorbim, prin felul în care ne îmbrăcăm, suntem de fapt foarte asemănători. Împărțim cu toții aceeasi planetă, avem trăiri similare, ne temem și ne bucurăm de lucruri similare și avem nevoie unii de alții!

Mulțumim, Alex, din Boardul Copiilor pentru invitația la unitate și solidaritate din acest nou blog al copiilor!


Ce este discriminarea? Discriminarea este un proces atât de simplu încât existența lui este una agreată de toată lumea, însă pe cât de simplu, pe atât de distrugător pentru principiul de prietenie, unitate, egalitate. Nu avem nevoie de stigmă în lupta cu un pericol. NU ne ajută cu nimic să arătăm cu degetul pe cineva în mijlocul unei crize. Nimeni nu dorește să inițieze un haos, nimeni nu vrea ca ceilalți oameni să sufere, corect? De ce, încă, atunci când vorbim despre noul coronavirus ne gândim că, în funcție de originea lor, anumite persoane sunt mai predispuse să împrăștie virusul? De ce când momentul 0 de criză ajunge în fața noastră alegem să îl pasăm de la unul la altul ca pe o sferă a ignoranței în loc să dăm mână cu mână și să găsim o soluție comună? 

Dezbinarea a dus mereu la haos. Iar haosul în vremea unei pandemii nu duce la înlăturarea pericolului. Dar haideți să înțelegem mai bine ce se întâmplă cu noi, cu virusul, dar și cu omenirea. Noi ca oameni suntem făcuți să ne pese, avem nevoie de empatie față de semeni. Avem nevoie să nu ne dăm bătuți, însă după cum știm cu toții o luptă nu o poți purta singur la nesfârșit. Vedem deja solidarizare din partea națiunilor. Vedem cum Germania oferă ajutor financiar celor în nevoie pentru lupta împotriva COVID-19, China oferă materiale medicale, doctori, asistente către Italia, o altă țară profund afectată de această pandemie. Vedem oameni din domeniul privat, persoane fizice, oameni simpli, ca mine, ca noi, care empatizează cu această cauză și care își oferă atât cât pot susținerea. Deci se poate! Putem să învingem prejudecată și stigmatizarea scoase uneori la iveală de noul coronavirus. 

Alex during the Children's Board workshop in January 2020
UNICEF/ Norbert Fodor
Sebastian participă la o întâlnire a Boardului Copiilor în luna ianuarie

Virusul nu stă în naționalitate sau în etnie. Virusul nu stă în bogăție sau trăsături fizice. Virusul stă pe suprafețe și în aer.

 

Alex, 15 years old, Caracal

Este vital ca noi să nu lăsăm această discriminare și această acuzare să fie mai puternice decât unitatea omenirii. A lupta nu înseamnă a arăta cu degetul. Virusul nu stă în naționalitate sau în etnie. Virusul nu stă în bogăție sau trăsături fizice. Virusul stă pe suprafețe și în aer, așa că nu uitați să aveți mereu un dezinfectant și să vă spălați pe mâini cât mai des cu apă și săpun. 

Un lucru vă rog să îl țineți minte: luptați împotriva virusului, nu a omului!