#StămAcasă – Jurnal de copil în timpul pandemiei de COVID-19 - Blog 6

O mini-serie de bloguri scrise de copii pentru copii

Sebastian - Boardul Copiilor
06 Aprilie 2020

Cum să aduci lumina în tunelul de vești alarmiste sau false despre COVID-19? Cum să ajungi la informații de încredere, pentru a te putea proteja pe tine și pe cei dragi ție, fără a lăsa panica răspândită online și offline să te cuprindă, și să simți doar încredere în comportamentul tău responsabil?

E o provocare pentru mulți dintre noi în această perioadă.

Am primit câteva gânduri și sugestii de la Sebastian, din Boardul Copiilor. Mulțumim pentru un nou blog!

Lectură plăcută!

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Toți știm acum subiectul care domină media de toate tipurile, de la social media până la mass- media, acesta fiind COVID-19. Fiecare post de televiziune vorbește acum despre acest virus nou, fiecare ziar, canal de radio abordează acest subiect, spunându-ne de impactul acestui virus asupra omului si a umanității, mai exact portretizând acest virus ca “virusul ucigător”, în alte situații sărind în cealaltă extremă: “acest virus e o simplă răceală”.

Din cauza faptului că acest subiect a devenit extrem de popular și beneficiază de interesul unei întregi populații, mulți oameni ajung să își exprime opiniile, cele extreme ieșind în evidență, atrăgând atentia, unii oameni încrezându-se adesea în ce le apare mai des pe ecran. Nu spun că opiniile sunt greșite sau corecte, dar în momentul în care nu sunt fundamentate cu exemple, statistici și alte informații și în același timp mediatizate agresiv, consider că este grav pentru oameni. De ce? Pentru că în astfel de situații, opinia publică este un element ce trebuie cu atât mai mult stabilizat ca să nu ajungem la panică și isterie. Media are datoria de a informa corect oamenii pentru a-i ajuta să își creeze acea opinie publică sănătoasă. De ce? Pentru că dacă opinia publică este informată greșit, în maniera în care vedem toată panica de a cumpăra măști crezând că te protejează de virus în absența dezinfectării mâinilor cu apă și săpun sau alcool, ajungând într-un final oamenii să se deconecteze de la situația reală, irosind timp, energie și bani pe aceste lucruri. Aici se ajunge din cauza dezinformării, unde oamenii își fac mai mult rău decât le poate face virusul.

  

Sebastian participă la o întâlnire a Boardului Copiilor.
UNICEF/Norbert Fodor
Sebastian participă la o întâlnire a Boardului Copiilor.

 Ca să fim responsabili, recomand să ne punem mereu întrebarea “DE CE?”

Sebastian, 16 ani, Pitești

Soluția este să accesăm surse de încredere și oficiale atunci când vrem să ne creăm opinii. În loc să citim fiecare articol de pe Internet, mai bine urmărim Organizația Mondială a Sănătății, interviurile liderilor și șefilor de state și ale altor entități care se ocupă cu astfel de domenii și care de-alungul timpului au dat dovadă de încredere și imparțialitate. Așa, pe baza unui set de informații corecte, putem decide și înțelege fenomenul COVID-19. În același timp este și datoria noastră de cetățeni să fim responsabili, să stăm acasă când așa ne recomandă statul, să nu intrăm în contact cu alți oameni atunci cand prezentăm simptome ale acestui virus. Ca să fim responsabili, recomand să ne punem mereu întrebarea “DE CE?”, pentru ca așa putem să înțelegem corect de ce ne este limitat dreptul la educație, la deplasare ș.a.m.d, ca într-un final să știm CE trebuie să facem.