Speranța rămâne vie în vremuri de pandemie

Află ce ne-a învățat istoria despre importanța vaccinurilor!

UNICEF
Through pandemics and epidemics, hope stays alive
UNICEF/UNI291541/Libório
25 Ianuarie 2021

De peste 70 de ani lucrăm pentru a îmbunătăți viețile copiilor și ale familiilor acestora. Misiunea noastră este posibilă datorită unei rețele puternice formată din medici, experți în logistică și specialiști în comunicare.

Pe măsură ce pandemia de COVID-19 se extinde, facem retrospectiva implicării UNICEF pentru a răspunde crizelor sanitare din întreaga lume și privim înainte pentru a ieși din criza actuală.

Through pandemics and epidemics, hope stays alive
UNICEF/UN03784
Through pandemics and epidemics, hope stays alive
UNICEF/UNI41906

Prevenirea bolilor

De la începutul activității sale, UNICEF s-a implicat în acțiunile de prevenire a bolilor,  îmbunătățind sănătatea copiilor.

Colaborarea strânsă cu parteneri precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a condus la eradicarea variolei și la eliminarea aproape în întregime a poliomielitei. Din 1988, numărul copiilor afectați de poliomielită a fost redus cu 99%.

În prezent, unele dintre lecțiile pe care le-am învățat în materie de identificare a persoanelor din comunitate care au intrat în contact cu cei infectați sunt aplicate pentru a ajunge la copiii vulnerabili și familiile lor în unele dintre cele mai izolate părți ale lumii.                                                                                                             

Bangladesh, 1989: UNICEF Goodwill Ambassador Audrey Hepburn vaccinates a child against polio at a health clinic.
UNICEF/UNI40108/Isaac

În anii 1980, UNICEF a condus revoluția pentru supraviețuirea infantilă - o trecere de la tratarea problemelor de sănătate la prevenirea acestora - contribuind astfel la reducerea mortalității în rândul copiilor cu aproximativ 80% în unele state. Sistemul nostru de distribuție a soluțiilor orale de rehidratare a condus la reducerea cu 60% a numărului de decese provocate de diaree, un factor principal al mortalității în rândul copiilor, în perioada cuprinsă între 2000 și 2007.

De asemenea, campaniile de imunizare în masă au jucat un rol major în protecția copiilor împotriva bolilor care pot fi prevenite. Doar în cazul rujeolei, aproximativ 20 de milioane de tineri au fost salvați între anii 2000 și 2015 datorită unor astfel de eforturi ale UNICEF și ale partenerilor săi.

Honduras, 2008. A toddler and baby hug at a UNICEF-supported home that shelters children living with HIV who have lost their parents to AIDS.

HIV și SIDA

În 1987, SIDA a devenit prima boală dezbătută în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. Când statele membre au fost convocate, UNICEF și OMS monitorizau deja posibilele interacțiuni dintre boală și imunizare și alăptare.

În timp ce infecțiile se răspândeau, UNICEF și-a orientat cercetările, politicile, acțiunile de planificare și strângere de fonduri pentru a înțelege mai bine cum se poate preveni transmiterea infecției de la mamă la copil. Pentru a oferi publicului date științifice, am susținut educația sanitară în întreaga lume și în special în Africa subsahariană, lucrând neîncetat pentru a informa, educa și proteja împotriva stigmatizării și discriminării cauzate de HIV și SIDA.

Din 2010, au fost evitate 1.4 milioane de infectări cu HIV la copii. Reducerea transmiterii virusului de la mamă la copil este considerată o poveste de succes în domeniul sănătății publice. Împreună cu partenerii, UNICEF a stabilit obiective ambițioase pentru eradicarea SIDA până în 2030.

Egypt, 2007: Health workers conduct home visits to teach families how to prevent the spread of influenza.

Gripa porcină

În 2009, pandemia de gripă porcină s-a răspândit în întreaga lume afectând în primul rând copiii și tinerii adulți cu o stare bună de sănătate. UNICEF a pus în aplicare măsuri pentru a se pregăti în cazul izbucnirii epidemiei în 90 de state. Aceste măsuri au rămas în vigoare și după pandemie, în cazul apariției unor viitoare epidemii.

Uganda, 2019. A health worker takes the temperature of people lined up at a screening facility at the border with the Democratic Republic of the Congo.

Ebola

La doi ani și jumătate de la izbucnirea epidemiei de Ebola în Africa de Vest, s-au înregistrat peste 28.616 de cazuri și 11.310 decese. În timpul crizei, UNICEF a contribuit la furnizarea serviciilor de îngrijire a copiilor ostracizați suspectați a fi infectați, copii care își pierduseră părinții și tutorii din cauza bolii și îngrijirea milioanelor de copii care abandonaseră școala.

Din 2018, odată cu izbucnirea celei de-a doua cea mai mare epidemie de Ebola înregistrată în istorie, am lucrat împreună cu partenerii din regiune pentru a preveni transmiterea și pentru a proteja copiii afectați. Într-un interval de un an, UNICEF și partenerii săi au format peste 32.400 de profesori pentru a-i învăța pe copii cum să prevină Ebola și cum să facă din școli un mediu sigur.


Coronavirus 

Pandemia actuală de COVID-19 a schimbat viața familiilor din întreaga lume. Oprirea activității economice, închiderea școlilor și măsurile de distanțare socială au toate un impact puternic asupra copiilor în prezent, iar consecințele pe termen mai lung prezintă risc pentru siguranța, bunăstarea și viitorul lor.

UNICEF face apel la acțiuni rapide la nivel internațional fără de care această criză sanitară riscă să devină o criză a drepturilor copilului.

 

Link-uri utile

On 3 April 2020, a nurse takes a girl’s temperature at a Primary Health Care Centre in Beirut, Lebanon.
UNICEF Choufany

UNICEF este prezent în unele dintre cele mai dificile locuri din lume, pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați copii ai planetei. În 190 de țări și teritorii, pretutindeni, ne desfășurăm activitatea în sprijinul fiecărui copil, pentru a construi o lume mai bună pentru toți.

COVID-19 este una dintre cele mai dificile bătălii din istorie, și totuși, o bătălie pe care, împreună, o putem câștiga. Fii alături de noi!

 


Informații oferite de Ruthia Yi, Brand Researcher, UNICEF.