Siguranță în găsirea unei comunități: Călătoria de adaptare și învățare a lui Vova
UNICEF și parteneriatele public-privat oferă copiilor un sentiment de apartenență și speranță

- Disponibil în:
- English
- Română
Volodymyr, în vârstă de 15 ani, a fugit din Nikolayev împreună cu mama sa pe 13 martie 2023, din cauza intensificării războiului din Ucraina. Când au avut loc frecvente întreruperi de energie electrică și s-au confruntat cu dificultăți financiare, a venit momentul să plece. Volodymyr, căruia îi place să i se spună "Vova", a ajuns mai întâi în Polonia împreună cu mama sa, dar cum nu își puteau permite costul vieții, au venit în schimb în România, în speranța de a se reuni cu rudele lor care ajunseseră deja la București. A fost o călătorie lungă pentru ei, dar au ajuns în România cu un autocar.
Și-a găsit un loc de refugiu în Centrul de tranzit pentru refugiați „Lacul Tei” din București, împreună cu mama sa, care și-a găsit un loc de muncă în apropiere. Din fericire, nu i-a luat mult timp să se adapteze la noul mediu. "Sunt recunoscător voluntarilor și oamenilor care lucrează aici, m-au ajutat să îmi continui educația și m-au încurajat să mă înscriu la activitățile extrașcolare. Mi-am putut face imediat prieteni aici", își amintește Vova. "Nu mi-a fost teamă de nimic, pentru că știam că suntem în siguranță".
Sunt recunoscător voluntarilor și oamenilor care lucrează aici, m-au ajutat să îmi continui educația și m-au încurajat să mă înscriu la activitățile extrașcolare. Mi-am putut face imediat prieteni aici
De asemenea, l-a ajutat și faptul că rudele sale locuiau în apropierea centrului de tranzit și că acest centru este asistat de numeroși studenți voluntari vorbitori de limbă rusă de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), cu sprijinul mai multor parteneri și donatori. Spațiul pus la dispoziție de universitate este o un fost cămin studențesc închis pentru renovare înainte de începerea războiului și redeschis pentru a putea găzdui refugiații care aveau nevoie imediată de cazare.
Vova participă zilnic la cursuri online la centrul de tranzit, în cadrul sistemului de învățământ ucrainean, de la 08:30 la 13:00. Cursurile sunt live, predate de profesori ucraineni. Cu toate că aceste cursuri sunt suficiente pentru a ține pasul cu studiile, Vova spune că nu este același lucru cu mersul la școală în persoană. "Cursurile online sunt întrerupte atunci când încep raidurile aeriene în orașul profesorului meu. Profesorul trebuie să întrerupă cursul, așa că eu sunt deconectat. De asemenea, este greu să am o legătură cu colegii mei de clasă atunci când îi pot vedea doar pe ecran."
După cursurile online, el urmează cursuri de limba română oferite în centru de către partenerul UNICEF, Asociația Four Change. Potrivit lui Vova, și-a făcut prieteni buni în clasă și toată lumea îl place pe profesor, care îi ajută pe elevi să exerseze în mod activ limba română. Învățarea limbii locale îi ajută pe copii să se integreze mai repede în comunitate și promovează incluziunea socială.

O altă activitate care îl pasionează acum pe Vova sunt cursurile de jonglerie oferite de un ONG. A învățat cum să jongleze cu mingi, inele și popice, iar acum îi place atât de mult să jongleze încât folosește câteva mere pentru a se antrena după cursuri. Din când în când, elevii repetă și dau spectacole pentru locuitorii centrului de tranzit. "Cel mai mult îmi place să jonglez cu inele, pentru că este mai provocator și are mai mult impact pentru spectacolul pe care îl organizăm", spune Vova cu entuziasm. Vova a fost reticent atunci când prietenul său l-a invitat pentru prima dată să se alăture cursurilor, dar în curând a aflat că nu numai că îi place, dar se și pricepe la asta. El continuă să participe la aceste cursuri pentru că îi place să simtă că se îmbunătățește și că avansează cu ceva în viață.
Departe de casă, îi este dor să joace sportul său preferat - fotbalul, cu prietenii de acasă. În Ucraina, Vova a jucat fotbal aproape în fiecare zi timp de 6 ani și a devenit o parte din viața lui. A făcut parte din echipa locală cu care a câștigat chiar și medalii în turnee, antrenându-se cinci zile pe săptămână. Aici, în România, nu face parte dintr-o echipă, dar joacă cu prietenii săi ucraineni în curtea centrului de tranzit. "Cel mai mult îmi place fotbalul pentru că joc de când eram mic, urmărind Liga Europeană, pe Messi și alți jucători celebri. Jucătorii de fotbal sunt atât de dedicați, iar mie îmi place cât de tehnic și tactic este. Sentimentul de fair-play și respectul pentru joc și valorile sale este ceea ce mă atrage la acest sport." Practicarea unui sport creează oportunități puternice de învățare pentru copii în toate domeniile de dezvoltare - social, emoțional și fizic. Le permite copiilor și tinerilor să creeze legături cu ceilalți și le oferă o platformă pentru a se exprima și a se dezvolta.

De asemenea, lui Vova îi este dor de tatăl și de sora sa, care sunt încă acasă, în Ucraina. Sora sa a ales să rămână pentru a-și putea termina rezidențiatul pentru a deveni medic. Mama sa vorbește cu ei la telefon în fiecare zi pentru a se asigura că sunt în siguranță. Vova împărtășește că își dorește să rămână în România până la sfârșitul războiului, după care vrea să se întoarcă acasă de îndată ce va fi pace, chiar dacă vor întâmpina dificultăți în reconstrucția țării. "Aștept ziua în care voi putea trăi din nou curând cu familia mea. Am mulți prieteni care au rămas în Ucraina și vreau să mă reîntorc în echipa de fotbal. Când voi fi mare, aș vrea să devin fotbalist. Visul meu este să fiu atacant, să conduc atacul și să am o echipă mare pe care să mă bazez”.
Peste 100 de copii ca Vova din acest centru de tranzit sunt sprijiniți de UNICEF cu finanțare din partea Elveției în cadrul Fondului de reacție rapidă (RRF), care are ca scop reducerea disparităților economice și sociale în UE. Centrul de tranzit este un exemplu excelent de parteneriat public-privat între Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), Primăria Sectorului 2 București, ONG-uri locale și UNICEF, fiecare dintre actorii implicați contribuind cu propriile resurse, experiență și expertiză globală și locală. Datorită studenților de la UTCB, vechiul cămin a devenit o casă pentru peste 200 de refugiați ucraineni, iar municipalitatea susține costul utilităților și hrana zilnică a rezidenților. UNICEF a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Primăria Sectorului 2 în mai 2022 pentru a-și uni forțele în sprijinul copiilor refugiați și al familiilor lor care locuiau în diferite centre, inclusiv în Tei. UNICEF a reușit să ofere sprijin asigurându-se că resursele umane potrivite sunt la locul lor și primesc sprijin, nu doar prin studenții care s-au oferit voluntari încă de la început, ci și cu ajutorul refugiaților care sunt dornici să își ajute semenii. Asociația Four Change, care a fost activă în centru încă de la deschiderea acestuia, acum cu sprijinul UNICEF, oferă servicii sociale și educaționale, produse igienico-sanitare și haine acestor copii și familiilor lor.
UNICEF se angajează să sporească accesul la servicii comunitare pentru toți copiii și adolescenții din comunitate și să consolideze sistemele de protecție a copilului pentru a identifica, documenta și evalua copiii refugiați și a-i îndruma către servicii pentru sprijin suplimentar.