Răbdarea necesară pentru schimbări relevante

Unele lucruri sau fapte care contează sunt evidente. Dar mai sunt și semințele. Și ele contează, doar că au o putere care se vede în timp. La fel ca multe proiecte în care suntem implicați. Totul e să perseverăm.

UNICEF
boardul copiilor
Ariana/Personal archive
22 August 2021

Ariana Ardelean este o persoană plină de viață și ambițioasă. Îi place, de asemenea, să gândească pe termen lung. Vrea să fie parte din schimbare și este conștientă că procesul din spate are mai multe în comun cu horticultura, decât cu magia sau showbiz-ul. „ Am învățat că multe decizii și schimbări care apar la TV nu sunt decât vârful unui iceberg. În spate stă, de multe ori, muncă, depusă constant, pe perioade lungi”. Crede, însă, că merită din plin să te implici și să fii parte din dialogul social pentru că „fiecare dintre noi, cu experiențele personale, modul în care ne-am dezvoltat și cunoștințele dobândite avem o contribuție unică”. 

În decembrie 2018 Ariana a fost selectată ca Ambasador Junior al României la UE, într-un proiect dezvoltat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin ministrul delegat pentru afaceri europene, și UNICEF în România. În 2019, a aplicat și a primit un loc în Boardul Copiilor, grup informal susținut de UNICEF în România pentru încurajarea implicării și respectării dreptului copiilor. A făcut acești pași din dorința de a-și împlini un vis din copilărie, acela de a face lucruri relevante pentru viața celor din jur. Experiența UNICEF s-a dovedit una bogată, cu impact în dezvoltarea sa. Astăzi când vorbește despre implicare, Ariana transmite maturitate și realism.  

Un alt proiect cu un rol major în formarea sa, despre care vorbește cu lux de amănunte este redactarea Declarației de la București, document prin care copiii au cerut liderilor europeni consultare și implicare în luarea deciziilor cu impact asupra viitorului lor.  

În perioada redactării acestui document a înțeles că lipsa de experiență a unei persoane nu anulează valoarea opiniilor exprimate. „Experiența, deși importantă, nu este neapărat necesară. Redactarea Declarației de la București ne-a pus în aceeași cameră cu persoane cu experiență extraordinară, dar care au stat la masă cu noi și ne-au ascultat cu seriozitate, de la egal la egal. Indiferent de cât de mic ești, poți aduce într-o discuție ceva relevant”.  

A mai înțeles că fiecare suntem limitați, iar contribuția celorlalți este, de cel mai multe ori, esențială. „Lucrul în grup presupune să fim atenți să ne protejăm unii pe alții și să exprimăm poziția echipei, nu a unui individ, chiar dacă, în echipa de redactare a declarației eram multe personalități puternice”. Contează să înțelegi ce este relevant pentru celălalt și să accepți diferențele de opinie. 

Răbdarea și persevența sunt alte două lecții importante. Un lucru făcut azi poate părea insignifiant, dar în timp să producă schimbări importante. „Privim uneori anumite proiecte ca fiind eșecuri, cu impact prea mic. Dar poate ce ai lăsat în urmă a fost doar o notă de subsol, care va ajunge o lucrare relevantă, în timp. Unele proiecte durează ani de zile pentru a căpăta o formă concretă și a produce schimbare”.  

A simțit asta, de multe ori, în ultimii ani. Cum pot niște copii să influențeze deciziile liderilor europeni? Oare chiar contează ce vor scrie ei în acel document? Vor putea transmite cu adevărat niște teme relevante pentru toți copiii? „ Acum văd schimbarea, văd cum ideile discutate atunci au fost preluate de persoane cu putere de decizie, au intrat pe agende, iar toate acestea pot fi duse mai departe, poate până atunci când noi, copiii de ieri, vom ajunge să ocupăm poziții similare cu ale lor și vom continua ce am început”.  

Ariana visează acum pentru viitor în care nu ne mai evaluăm doar prin prisma rolurilor sociale. „Și un copil este un om, o persoană, la fel cum cum este și un manager, un polițist sau un pompier. Nu suntem doar un rol social și fiecare are nevoie să fie ascultat în egală măsură”.  

Ariana a crescut în acest spirit, cu părinți tratând-o încă de la o vârstă fragedă ca pe o prietenă. Este drept că a fost nevoie de mai multă răbdare și timp alocat pentru a explica, dar investiția a meritat cu vârf și îndesat. „Asta mi-a dat puterea să fiu eu însămi și dorința de a verbaliza și a lupta pentru o idee”.