Poți face lucruri care să conteze, atât timp cât îți pasă de ceva

Napoleon era convins că orice soldat poartă în raniță bastonul de mareșal. Cum rămâne cu elevii? Nu cumva poartă și fiecare dintre ei în rucsac un costum de lider? Cum ne asigurăm că va îmbrăca acest costum?

UNICEF
boardul copiilor
UNICEF/
22 August 2021

Maria-Alexandra Stoica este o adolescentă din Coada Malului, sat din Prahova, cu o populație mai mică de o mie de persoane. Ca majorității oamenilor, ideea de a vorbi în public îi stârnește emoții. Dar acest lucru nu a oprit-o din a sta față în față cu Președintele României, oficiali guvernamentali sau din Uniunea Europeană. A reușit să inspire, astfel, copii din țară și din afară să lupte pentru dreptul de a fi ascultați.  

Pentru a căpăta ea însăși curajul de a vorbi, a fost nevoie de multă muncă și sprijin, în special din partea echipei UNICEF în România. „Mulți dintre noi simțim că suntem prea mici, iar asta ne face să fugim de responsabilitate. Eu a trebuit să lupt pentru a face pace cu mine, pentru a învinge teama de a greși, ca ulterior să pot lucra cu ce aveam în exterior”. 

Un eveniment cheie în viața și transformarea Alexandrei a fost implicarea într-un proiect dezvoltat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin ministrul delegat pentru afaceri europene, și UNICEF în România, în cadrul căruia Alexandra a fost selectată Ambasador Junior al României la UE și, mai apoi, membru în Boardul Copiilor din România. UNICEF promovează, printre altele, dreptul copiilor de a fi ascultați și a le fi luate în considerare opiniile, prevăzut și în Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului. „Această experiență mi-a dat curaj și m-a ajutat să văd că am ceva de învățat de la oricine trece prin viața mea.”  

Un combustibil cheie pentru cei care se implică, cum este cazul Alexandrei, este să îți pese. „Părinții m-au învățat să pun suflet”, spune ea. Preocuparea pentru cei din jur a stat la baza activității intense de voluntariat depusă de Alexandra, precum și a opțiunii de a participa într-un program extra-curricular de dezbatere și argumentare organizat de „Asociația de Educație Socială”. Acesta din urmă i-a permis să-și structureze și să prezinte cu tărie ideile despre Drepturile Omului sau rolul implicării în societate. 

Un mesaj pe care ar vrea să-l transmită adulților vizează importanța ascultării. „Ascultarea este la fel de importantă ca sprijinul primit de la adulți, fie că vorbim de familie, școală sau societate. Copiii nu sunt plante care trebuie doar îngrijite, ci persoane, cu opinii proprii, care simt și gândesc, așa cum face un adult”.  

Redactarea Declarației de la București a copiilor din UE, primul document din lume în care copiii cer liderilor europeni să îi consulte și să-i implice în luarea deciziilor cu impact asupra viitorului lor, a fost o altă școală prețioasă pentru Alexandra. „Am lucrat atunci cu un grup foarte divers de copii, din regiuni și contexte diferite. Chiar dacă nu aveam multe în comun, am identificat lucrul pe care ni-l doream fiecare în parte. Valorile și principiile comune descoperite sunt cele care au stat la baza formării acestor prietenii frumoase. Tot aici am învățat ce înseamnă munca în echipă, mult mai dificilă în practică decât în teorie”. 

În timp Alexandra a căpătat încredere, iar în ultima perioadă a observat cum raportarea pozitivă față de propria persoană îi inspiră pe cei din jur. „Fiecare dintre noi poate deveni, chiar și fără să vrea, un mentor, pentru altcineva, dând mai departe din lucrurile învățate sau din încrederea căpătată”. Recent, i-a scris un copil, mărturisindu-i că dorește să fie ca ea. Ulterior, autoarea mesajului s-a implicat alături de Alexandra în câteva proiecte de voluntariat. De asemenea, la școală din Ploiești, vorbind despre organizații descoperite, de tipul Consiliului Elevilor, a contribuit anul trecut la crearea unei structuri locale.  

Alexandra visează ca în viitor să vadă tot mai mulți copii crescuți cărora să li se fi insuflat ideea aceasta: Poți și tu! „Aș vrea să văd tineri și copii mai implicați, interesați de ce se întâmplă în jurul lor, de vot și de comunitate. La cum încep să se miște lucrurile, cred că toate acestea se vor întâmpla”.