Obiectivele de Dezvoltare Durabilă văzute de copii și tineri

Rezultatele sondajului U-Report

Anda (15 ani, Oradea), Membru, Boardul Copiilor din România
Împreună pentru dezvoltare durabilă
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă
03 Iunie 2020

În pregătirea evenimentului „Împreună pentru dezvoltare durabilă - noi suntem generația următoare”, prin intermediul platformei U-Report și cu susținerea echipei UNICEF, am inițiat o consultare cu peste 10.000 de copii și de tineri, oferindu-le posibilitatea de a răspunde la o serie de întrebări despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Vă prezentăm analiza răspunsurilor celor 3.000 de copii și tineri care au participat la sondaj. Pentru această analiză am lucrat împreună cu alți trei membri ai Boardului Copiilor: Dominique (17 ani, Râmnicu Vâlcea), Silvia (17 ani, Caracal), și Sebastian (17 ani, Ploiești). Rezultatele sunt disponibile în timp real, chiar aici.  

Aproape 60% dintre U-Reporterii care au răspuns sondajului nu au auzit până acum despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Aproape 90% dintre respondenți nu cunosc foarte multe despre acestea.

 

Sursa principală de informare a copiilor și tinerilor privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă este Internetul. Paginile de Facebook, Instagram sau diverse articole găsite printr-o căutare pe Google sunt câteva dintre metodele prin care respondenții au aflat de acest subiect.

Orele de dirigenție și evenimentele organizate la școală au fost menționate de 10% dintre copiii și tinerii care au participat la sondaj. O altă modalitate prin care aceștia au aflat despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă a fost prin implicarea în activități extra-școlare precum conferințe pe Modelul Națiunilor Unite, voluntariat, Consiliul Elevilor, proiecte la nivelul comunității sau cursuri de formare a cetățenilor activi.

Faptul că o parte dintre respondenți au auzit despre această temă de la rude, pune în evidență importanța familiei privind gradul de pregătire al copiilor.

Dintre cei 44% care au selectat răspunsul Alte surse de informare, majoritatea a afirmat că au aflat despre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă prin intermediul U-Report.

Doar 19% dintre cei intervievați cred că România contribuie la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, iar 55% nu știu sigur ce demersuri face țara noastră pentru a le îndeplini.

În ceea ce privește gradul de cunoaștere al U-Reporterilor legat de existența Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, 78% au specificat că nu știau acest lucru, alături de 7% care nu sunt siguri, pe când 14% erau deja informați cu privire la existența departamentului.

Cunoașterea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ar trebui făcută prin intermediul școlilor, conform răspunsurilor a 45% dintre U-Reporteri. Pe de altă parte, 28% doresc o prezentare constantă a acestora în media și social media, iar 20% consideră că parteneriatele Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă cu grupuri și organizații de copii sunt eficiente pentru îmbunătățirea gradului de cunoaștere. Alte răspunsuri propun promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în moduri atractive, prin proiecte interactive, de exemplu, și în locuri accesibile, precum instituții de învățământ și mediul online.

 

Întrebați cum pot contribui personal, aproape jumătate (49%) dintre copii și tineri au răspuns că cea mai eficientă modalitate este să se implice în proiecte și inițiative care promovează și susțin obiectivele. 

Întrebați cum pot contribui personal, aproape jumătate (49%) dintre copii și tineri au răspuns că cea mai eficientă modalitate este să se implice în proiecte și inițiative care promovează și susțin obiectivele, în timp ce 36% considera că informarea activă, urmărirea canalelor de comunicare oficiale si discuțiile cu prietenii și colegii pot ajuta foarte mult la diseminarea cunoștințelor despre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

61% dintre copii și tinerii care au răspuns sondajului cred că Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă poate colabora mai bine cu ei prin organizarea de  ateliere de lucru și întâlniri pentru a discuta despre teme de interes comun.

20% dintre ei sunt de părere ca U-Report este o platformă utilă pentru consultarea copiilor și tinerilor, iar 16% cred ca distribuirea materialelor cu scop educativ în școli și licee este un factor important în informarea corectă privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Alte idei ale tinerilor sunt de a organiza întâlniri online pe diferite platforme pentru a discuta despre acestea, respectând astfel regulile de distanțare impuse din cauza pandemiei, precum și crearea unor aplicații interactive ce le propun zilnic copiilor modalități prin care pot contribui la atingerea  Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

 

Iată evenimentul „Împreună pentru dezvoltare durabilă - noi suntem generația următoare” transmis live: