O zi frumoasă pentru Emma, în centrul Blue Dot de la Vama Isaccea

Emma, ​​în vârstă de 5 ani, a ajuns în România la punctul de trecere a frontierei Isaccea, împreună cu mama sa, Iulia, și fratele ei mai mic.

UNICEF
Emma in the Blue Dot
© UNICEF/UN0622180/Holerga
10 Aprilie 2022

Joi, 7 aprilie 2022 - Emma, ​​în vârstă de 5 ani, a ajuns în România la punctul de trecere a frontierei Isaccea – în sud-estul țării – împreună cu mama sa, Iulia, și fratele ei mai mic, născut la sfârșitul lunii ianuarie. Împreună cu alte zeci de refugiați, cei trei s-au îmbarcat pe bacul care traversează Dunărea de la Orlivka, Ucraina, după o călătorie de o zi de la Odesa.

Drumul cu bacul durează doar 15 minute pentru a trece de la un debarcader la altul. Cu toate acestea, traversarea a fost ușor întârziată de vântul care a creat valuri puternice care au încetinit andocarea navei.

După ce s-a născut copilul, Yulia s-a mutat la țară pentru a fi în siguranță și au rămas acolo timp de o lună. „Dar acum trei zile, în satul nostru, am văzut foc, am văzut bombe”, a spus Yulia. Au decis să plece la cea mai apropiată graniță. Din România, vor pleca în Germania, unde Yulia are un frate care locuiește acolo, dar plănuiesc să se întoarcă în Ucraina de îndată ce războiul se va încheia. „Avem o casă în Ucraina, avem un tată, avem o mamă în Ucraina”, a spus Iulia. Părinții ei locuiesc în vestul țării, în Ivano-Frankivsk. Ea are și un frate vitreg la Liov.

După ce autoritățile de frontieră le-au verificat documentele, Yulia și copiii ei și-au găsit adăpost și sprijin la centrul Blue Dot pe care UNICEF și partenerii săi l-au înființat la Isaccea. Pentru Emma ​​a fost o zi frumoasă, pentru că și-a consumat toată energia extraordinară alături de mulți alți copii pe terenul de joacă din interiorul spațiului creat special pentru „Mamă și copil”. Aici a desenat, s-a jucat, în timp ce Yulia și fratele mai mic al Emmei și-au putut regăsi liniștea binemeritată după călătoria lor obositoare. .

După ce a desenat pe o bucată de hârtie, Emma este bucuroasă să prezinte fiecare detaliu din peisajul ei: „Acesta este soarele, aceasta este o floare, aceasta este o picătură și asta…”, spune ea – arătând spre o parte neidentificabilă a desenul – „este doar un... kaliaki maliaki”, doar o măzgălitură.

După-amiază, după aproape o zi întreagă petrecută la centrul Blue Dot din Isaccea, Emma, ​​fratele ei și mama lor Yulia s-au urcat în autobuzul care îi va duce la București. De aici vor pleca în Germania, către o nouă viață în siguranță, departe de războiul care a devastat atâtea vieți. Sperăm că se vor întoarce curând la casele lor și la cei dragi.