O geantă plină de medalii și amintiri. Asta a luat cu ea o mamă din Ucraina

Svitlana a lăsat totul în urmă și a fugit de războiul din Ucraina cu cei patru copii ai săi. Toți sunt campioni sportivi, iar Svitlana a avut grija să ia în bagaje toate medaliile și diplomele copiilor săi.

Miruna Haican
Medals won by ukrainian children
UNICEF/UN0627694/Moldovan
20 Aprilie 2022

Svitlana este o mamă de campioni. Însă, ea este și un erou pentru copiii săi, un erou care a lăsat totul în urmă. Și-au făcut bagajele și au părăsit orașul Herson sfâșiat de război, în doar câteva ore. Svitlana a avut grijă să pună în bagaj și medaliile câștigate de copiii ei la competițiile sportive.

Majoritatea refugiaților ucraineni și-au luat cu ei haine, electronice, alimente și medicamente, dar pentru Svitlana realizările copiilor ei contează mai mult decât orice altceva.

„Mi-au spus să nu vă arăt, dar vă voi arăta. Am luat diplomele cu noi”, ne-a spus Svitlana, deschizând una dintre genți, care este plină de medalii și diplome, toate aparținând celor patru copii ai săi.

Maxim joacă volei și practică și canotaj și caiac, de la vârsta de cinci ani. Celălalt fiu al ei, Lev, este pasionat de acrobații, în timp ce fiicele ei, Alexandra și Elizabeth, joacă volei și fac canotaj.

„Ne-am hotărât să plecăm în ultimele zile, deoarece avioanele și rachetele din Crimeea au început să survoleze deasupra orașului Herson. O rachetă a lovit o școală din apropiere. Locuiam la etajul 5 și a trebuit să-i trezesc pe copii la ora 3 noaptea pentru a ne adăposti la subsol. Pur și simplu nu mai suportam să trăim așa și am decis să plecăm”, spune Svitlana, cu lacrimi în ochi.

Au ajuns în România, la punctul de trecere a frontierei Isaccea, unde voluntarii i-au primit și le-au oferit ajutorul. În hub-ul Blue Dot, susținut de UNICEF și parteneri, Svitlana și copiii ei au găsit un moment de liniște.

„S-au bucurat atât de mult de locul de joacă. Din câte am înțeles, organizația dumneavoastră a înființat-o (...) Vreau să mulțumesc echipei UNICEF pentru ajutor. Au amenajat un spațiu pentru copii, unde s-au jucat ieri și astăzi. Mulțumim tuturor voluntarilor, tuturor oamenilor din România și ucrainenilor care ne-au hrănit.

Copiii mei au întrebat pur și simplu: „De ce oamenii de aici sunt atât de buni cu noi?”. Mulțumesc din suflet!”, spune Svitlana.

Familie din Ucraina, in centrul Blue Dot din Isaccea
UNICEF/UN0627699/Moldovan
Elizaveta, 14, Olexandra, 12, Maxim, 9 și Lev, 6, toți patru sunt copiii Svitlanei. Aceștia au trecut granița spre România și au ajuns la Isaccea pe 1 aprilie.

Plănuiesc să plece în Germania, iar Svitlana speră că își vor continua viața acolo pentru o vreme, departe de violența și pericolul din Ucraina. Copiii și-au luat și caietele pentru a-și continua studiile, iar băieții au început să învețe limba germană pe YouTube.

Cred că copiii mei pot avea un viitor mai bun în Europa. Desigur, sunt mari patrioți. Pentru ei, Ucraina și sportul înseamnă totul”, spune Svitlana.

Aceasta a luat în bagaj, împreună cu diplomele și medaliile copiilor ei, chiar și mingea de volei, toate amintirile lor frumoase, ca familie. Momentele de pace din Ucraina, când au fost fericiți împreună, când au participat la concursuri sportive și toate victoriile lor. Svitlana a luat cu ea nu doar medaliile copiilor, ci și speranța lor de a se întoarce într-o zi acasă și de a mai câștiga alte premii, în pace.

-- 

UNICEF lucrează cu parteneri pentru a stabili o rețea de puncte albastre pe rutele de migrație pentru mame și copii, pentru a oferi servicii cheie și pentru a asigura siguranța acestora în întreaga regiune.

În prezent, funcționează șase centre Blue Dot în România, în zonele de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, Siret, Isaccea, Albița, Huși, precum și în Brașov. 

Susținute de UNICEF, acestea au fost create în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție și cu sprijinul autorităților locale, autorităților județene și al ONG-urilor locale. Mii de femei și copii refugiați au primit până în prezent cel puțin un serviciu în Punctele Albastre din România.