Normalitate perturbată, educație neperturbată
Copiii ucraineni cu dizabilități continuă să studieze cu sprijinul UNICEF în România

- Disponibil în:
- English
- Română
IAȘI, ROMÂNIA. În ultimele două luni, Lilia, în vârstă de 7 ani, a urmat cursurile organizate pentru copiii ucraineni în unul dintre centrele din Iași, România, care beneficiază de sprijinul UNICEF. Aceste cursuri se desfășoară după curriculumul ucrainean și sunt adaptate Liliei, care are o întârziere în dezvoltare și dificultăți de învățare.
„În fiecare dimineață, Lilia mă întreabă ‘Merg la cursuri?’. Dacă îi spun ‘Da’, îmi răspunde ‘Uau! Deci trebuie să ne trezim devreme!’”- zâmbește Eugenia, mama Liliei, vorbind despre rutina lor zilnică de la Iași.
Eugenia și cele trei fiice ale sale, Lilia (7 ani), Anastasia (10 ani) și Polina (3 ani), au sosit în România în aprilie 2022. Asemenea altor sute de mii de părinți ucraineni, Eugenia a căutat un loc sigur pentru copiii ei. Acest lucru era important pentru Eugenia, chiar mai mult decât pentru orice alt părinte, deoarece Lilia și Anastasia au o întârziere în dezvoltare și aveau nevoie de sprijin urgent, fiind copleșite de stres și de frică.

„Ele știu că nu sunt acasă. Uneori însă, când aud aspiratorul, li se face teamă, fiindcă sunetul respectiv le amintește de raidurile aeriene din Ucraina.”- afirmă Eugenia.
Cursurile îi ajută pe copiii ucraineni cu dizabilități să revină la un sentiment de normalitate
După sosirea în România, Eugenia a înscris-o pe Lilia la cursurile online organizate de o școală din Ucraina, însă nivelul de atenție al Liliei era foarte redus și îi era greu să rămână concentrată. Când a aflat despre cursurile organizate la Iași cu ajutorul unui profesor ucrainean și cu sprijinul UNICEF, Eugenia a decis să încerce această variantă.
Acum, în fiecare dimineață, Eugenia o însoțește pe Lilia la cursurile desfășurate la sediul ‘Star of Hope’ – o organizație neguvernamentală locală care, în ultimii treizeci de ani, a oferit sprijin copiilor cu dizabilități din România.
Cu ajutorul profesoarei, Lilia a început să învețe alfabetul, cifrele și noțiuni elementare de matematică, participând totodată la activități creative, precum jocuri cu nisip, desen și dans. Aceste cursuri au ajutat-o pe Lilia să facă față stresului și să își reia rutina obișnuită.

„Liliei îi place mult de profesoara ei și se simte în largul ei în timpul orelor. Este foarte norocoasă că poate participa la aceste cursuri. Este în siguranță și nu văd de ce nu ar trebui să studieze.”- mărturisește Eugenia.
Profesor fără granițe
Galina este un cadru didactic cu multă experiență, care, în Ucraina, preda copiilor cursuri de limbă engleză și franceză. Și ea a fugit din Ucraina și a venit în România împreună cu familia. A început prin a lucra ca profesor voluntar pentru un grup format din câțiva copii ucraineni, iar apoi, cu sprijinul UNICEF, i s-a oferit posibilitatea să predea copiilor ucraineni în vârstă de 7-8 ani. Dacă ar fi fost în Ucraina, acești copii ar fi început clasa I.
Înainte de a o cunoaște pe Lilia, Galina avea deja experiență în lucrul cu copiii cu dizabilități. Pentru a putea dezvolta un curriculum adecvat pentru toți copiii, inclusiv pentru Lilia, Galina și-a contactat colegii din Ucraina și s-a consultat cu aceștia, dorind să se asigure că Lilia beneficiază din plin de toate lecțiile.
„Uneori, ceilalți copii se întreabă de ce Lilia sare peste unele sarcini, însă le vorbesc despre dizabilitatea ei și îi rog să fie mai toleranți și să o accepte. Toți vor atenția mea și fac tot posibilul ca fiecare copil să se bucure de orele mele.”- afirmă Galina.

Potrivit Galinei, mulți copii ucraineni, care au fugit din țară, studiază online în momentul de față. Însă penele de curent și alarmele aeriene constante îi determină pe profesorii din Ucraina să anuleze cursurile și să se ascundă în subsoluri. Astfel, cursurile față în față, precum cel pe care îl desfășoară Galina, sunt la mare căutare printre copiii ucraineni din România.
„Uneori, copiilor ca Lilia nu li se acordă atenție, iar unele sisteme nu sunt accesibile copiilor ca ea. Însă cred că Lilia trebuie să știe că este ca orice alt copil, că poate realiza orice și că poate deveni ceea ce visează să devină.”