Maricica, o domnișoară extraordinară
În Baia Mare, o tânără romă își convinge colegii să meargă la școală. Vocea ei se aude de acum în toată România, prin Boardul Copiilor susținut de UNICEF.

- Disponibil în:
- English
- Română
ROMÂNIA, București, 8 aprilie 2022 - Când Claudia Costea are de comunicat ceva în comunitate, știe cui să-i spună ca să fie sigură că se întâmplă. În Pirita, o localitate de romi de lângă Baia Mare, din cei 130 de copii, vârstă școlară au 72. Și deși are doar 12 ani, Maricica știe cum să facă să le dea tuturor de veste.
“E foarte matură”, spune Claudia, asistent social în comunitate de mai bine de șase ani și fondatoarea Asociației Pirita Children. “De când era micuță ne spune că vrea să facă multă școală, să aibă o meserie, să-și facă o viață mai bună. În comunitate sunt fete de vârsta ei și chiar mai mici care nu au luat școala în serios. Ea știe clar drumul pe care vrea să meargă. E o domnișoară extraordinară. Sper din suflet să se bucure de experiența asta”.
Experiența despre care vorbește Claudia este Boardul Copiilor din România, un grup informal susținut de UNICEF și condus exclusiv de copii, în care Maricica a devenit, de foarte curând, membră.
În România și în toată Europa, unul din cinci cetățeni este copil. Studiile arată însă că mai avem multe de făcut până când vocea copiilor va fi auzită de politicieni și autorități în deciziile care privesc copiii. Boardul Copiilor din România a fost creat cu sprijin UNICEF, tocmai pentru a le da un spațiu în care să se consulte între ei și de unde să-și facă mai departe cunoscute opiniile. În board sunt acum membri 40 de copii cu vârste între 11 și 18 ani, veniți din toată țara.
“Am întâlnit mulți agenți politici și europarlamentari. E fantastic să vezi că ideile tale sunt ascultate în mod direct de către un om mare care încearcă să te înțeleagă și îți pune întrebări, se vede interacțiunea directă”, spune Ilinca, o membră în vârstă de 17 ani, în Boardul Copiilor deja de doi ani.
Să se facă auziți este cu atât mai important pentru cei mai vulnerabili dintre copii, cum sunt cei din comunitatea romă. Și pentru ca 8 aprilie este Ziua Internațională a Romilor, UNICEF vă invită să aflați povestea a doi copii de etnie romă, care au devenit recent membri în Boardul Copiilor. Maricica e una dintre ei.
În board, Ilinca va fi un fel de soră mai mare a Maricicăi. Ca și Maricica, la început avea emoții foarte mari să se exprime în public. “N-am știut că o să mă schimb într-un sens atât de bun și atât de ușor. Aveam o frică înspăimântătoare de a vorbi în public. Cu fiecare experiență ești mai dezinvolt, mai învățat”.
Deși povestește despre emoții similare, Maricica este fermă când vine vorba de mersul la școală. Zilele trecute a anunțat toți copiii din școală și pe părinții lor că orele încep la 9. “Îs care zic că e de la 8 școala și se duc prin parcuri”. Pentru Maricica e important ca toți copiii să ajungă la clasă și e gata de acțiune ca să-i vadă în școală. Și așa cum știe și că nu e bine să minți, pentru că “totul se află”, nu ratează nici șansa unor șotii copilărești. De 1 aprilie și-a păcălit toți colegii de clasă.
Maricica ar vrea să schimbe și alte lucruri în școală. “E bine și așa cum suntem, numai romi, dar ar fi bine să fie și copii români”. Dacă ar fi și copii români, crede ea, copiii romi ar fi mai motivați să învețe mai bine, ar avea modele.
Știe ea bine ce importantă e motivarea. Părinții ei, mai ales tatăl, o încurajează mereu să meargă la școală. Acum e în clasa a V-a, mai mult decât au reușit ei, și are “numai de 10 in catalog. Doamna directoare e mulțumită de mine”, spune Maricica, mereu atentă să le adauge pe lista de premiante și pe prietenele ei Denisa și Alexandra.
Claudia Costea și-a dorit ca Maricica să se facă auzită și dincolo de Pirita, în Boardul Copiilor din România. Motto-ul comunității rome, “nimic despre noi, fără noi” și cel al Boardului Copiilor “nimic pentru copii, fără copii”, își au sursa în aceeași dorință de participare și incluziune. Maricica va avea, probabil, multe de spus.
Boardul Copiilor se reunește, pentru a-i primi pe noii membri, online, pe 13 aprilie. Vor lucra apoi împreună pentru stabilirea planului de activități pentru perioada urmatoare. Până acum, Boardul Copiilor a contribuit la strategia națională pentru protecția copiilor și drepturile copiilor, a încurajat vaccinarea și a lucrat pentru creșterea gradului de conștientizare despre sănătatea mentala, mai ales în pandemie, precum și educației media, cât și pentru a face din dreptul la participare al copiilor o realitate în Uniunea Europeană.