La numai 25 de ani, Andreea luptă pentru viitorul celor patru copii

În singura odaie încălzită sunt două paturi și un televizor cu tub care merge în surdină

UNICEF
Ana Maria from Dealul Morii
Adrian Holerga
08 Ianuarie 2020

Deasupra, tavanul la fel de denivelat ca și peisajul deluros de afară face și mai apăsătoare atmosfera dinăuntru. Într-un colț, pe o sobă cu plită fierbe încet, sub capac, o ciorbă de fasole. Așezată într-unul din paturi, Andreea îi așteaptă pe Petru și pe Cristina, copiii cei mari, să se întoarcă de la școală. O leagănă în brațe pe Ana-Maria, cea mică, iar în spatele lor, speriat de prezența vizitatorilor, se ascunde Adrian, care are 4 ani și încă nu și-a făcut curaj să meargă la grădiniță.  

Andreea însăși pare, la prima vedere, o soră mai mare lăsată acasă de părinți să aibă grijă de frățiori. Are opt clase și i-ar fi plăcut să devină asistentă medicală, un vis pe care încă nu l-a îndeplinit. Este mama celor patru copii cu care locuiește în căsuța din satul Bodeasa, Dealu Morii, din județul Bacău, comună care se numără printre cele 45 de comunități în care UNICEF a implementat, începând cu 2014, proiectul „Pachetul Minim de Servicii”. Are 25 de ani, dar nu-i dai mai mult de 16 sau 17, întâmplător, vârsta la care l-a născut pe primul copil, Petru, care are acum 9 ani.  

Ana Maria, fetiță cu dizabilități, Dealu Morii
Adrian Holerga
Mama încearcă să adoarmă fetița pe leganand-o pe picioare.

„Mi-am dat seama că e ceva în neregulă. Creștea, dar nu-și mișca mâinile și picioarele. Mi-au spus să o duc să facă kinetoterapie” – Andreea, mama Ana-Mariei 

În brațele Andreei, Ana-Maria gângurește și mișcă încet membrele. Are trei ani, dar e mică, mai mică decât un copil aflat în primul an de viață. A fost diagnosticată cu tetrapareză spastică după o naștere mai grea decât celelalte prin care trecuse Andreea. „Mi-am dat seama că e ceva în neregulă. Creștea, dar nu-și mișca mâinile și picioarele. Mi-au spus să o duc să facă kinetoterapie”, spune mama. 

Departe de un bărbat violent 

În primăvară, după ce s-a întors de la doctor și l-a găsit pe Petru bătut și plin de vânătăi, Andreea și-a luat toți cei patru copii și a plecat de lângă tatăl lor. „Am plecat de la el pentru că a bătut băiatul cel mare. M-am speriat tare când am văzut băiatul vânăt și am sunat la poliție. Au venit, m i-au zis să mă duc la centru și m-am dus”, își amintește Andreea. Trei luni a locuit la un centru maternal din Bacău. Acolo, Ana-Maria a beneficiat de ședințe de kinetoterapie în urma cărora a început să facă progrese. 

„Am plecat de la el pentru că a bătut băiatul cel mare. M-am speriat tare când am văzut băiatul vânăt și am sunat la poliție. Au venit, mi-au zis să mă duc la centru și m-am dus” – Andreea, mama Ana-Mariei 

Până atunci, copila nu-și prea mișca mânuțele și piciorușele, dar, după câteva ședințe de kinetoterapie, lucrurile au început să se îmbunătățească. Specialiștii de acolo i-au spus că micuța nu se va putea recupera niciodată pe deplin, dar că exercițiile zilnice o vor ajuta să progreseze. Andreea a învățat multe de la specialiștii din centrul maternal și, de atunci, repetă exercițiile zilnic acasă, câte o jumătate de oră. Ana-Maria nu vorbește, dar Andreea își dă seama când ceva e în neregulă cu ea. „Când e fericită, râde, dă din mâini și din picioare”, spune tânăra mamă. 

Fata să se facă sănătoasă 

După despărțirea de bărbatul violent, Andreea s-a întors acasă, în satul natal, în luna iunie. Un om inimos i-a pus la dispoziție casa părintească veche, care era pustie și aici a reușit să-și facă un cămin. Ce vrea să poată face în viitor? „Să-mi cresc copiii”, mărturisește Andreea, iar dorința cea mai mare este ca „fata să se facă sănătoasă”. Îi e teamă că Ana-Maria nu va putea merge niciodată. Ultima dată când a fost văzută de un medic a fost înainte de a pleca din centrul de la Bacău. Din când în când, mai primește ajutorul mamei și al surorii ei, iar veniturile familiei sunt formate din alocația copiilor și din indemnizația de însoțitor.  

Ajutorul a venit și din afara familiei. Mariana Suvac, asistenta socială comunitară din cadrul proiectului pilot „Pachetul Minim de Servicii” implementat de UNICEF în 45 de comunități din județul Bacău, a ajutat-o pe Andreea să-și schimbe domiciliul în acte și să întocmească dosarul de asistent personal al Ana-Mariei, să transfere către ea drepturile bănești care ajungeau, până atunci, la tatăl copiilor. A ajutat-o să se înscrie la medicul de familie, astfel că băiatul cel mare, Petru, a fost văzut pentru prima dată de un doctor. Cei doi copii mai mari au fost înscriși la școală și la grădiniță, iar la anul va merge la grădiniță și Adrian, care acum stă acasă împreună cu surioara lui.  

Pachetul Minim de Servicii a fost lansat în 2014 de UNICEF în 45 de comunități din județul Bacău, cu scopul de a-i proteja pe copiii din aceste comunități prin accesul la servicii integrate de sănătate, protecție de socială și de educație. Pentru ca familiile să beneficieze de aceste servicii, un asistent social, un asistent medical comunitar și un consilier școlar își unesc eforturile în comunitățile selectate. Primii doi merg din casă în casă și identifică nevoile fiecărei gospodării, cel de-al treilea își desfășoară activitatea în școală. Andreea se numără printre beneficiarii acestui proiect, prin care a fost ajutată să se descurce împreună cu cei mici, după ce a plecat de lângă un partener violent, să aibă parte de de îngrijire medicală pentru copilul cu dizabilități și de educație pentru ceilalți copii, să înceapă o viață independentă, o șansă pe care nu a mai avut-o niciodată până acum.