Județul Bacău, promotor al dezvoltării în perioada copilăriei timpurii - partea a 2-a

Promotorii dezvoltării copilăriei timpurii

de Luise Vuiu
early education
UNICEF/Cybermedia
25 Martie 2021

La Buhuși, de exemplu, analiza de situație a arătat ca nevoie principală înființarea unei creșe, fiind o comunitate cu foarte mulți preșcolari. Însă pandemia de COVID-19 a dat peste cap mersul firesc al lucrurilor și a fost necesară reprioritizarea nevoilor comunității respective, așa că eforturile echipei s-au concentrat pe găsirea de soluții pentru a trece cu bine peste această perioadă cu mari provocări. 

Astfel, „s-a simțit nevoia înființării unui punct de informare și de educație pentru sănătate în zonele Orbic și Colonia Bistriței, zone cu populație numeroasă, unde a prevalat necesitatea de a promova importanța respectării regulilor de igienă și de a educa membrii comunității în acest sens. Punctul de lucru și-a început activitatea pe 28 iulie și desfășoară periodic acțiuni educative susținute în regim de voluntariat de către membrii echipei de program, alături de mediatori sanitari, educatori și profesori.” 

O a doua nevoie stringentă identificată la Buhuși este Ludoteca pentru învățarea online. Aceasta urmează a fi deschisă în această toamnă, în zona centrală a orașului și va deservi utilizatorii care nu au acces la Internet – copii, părinți, educatori. Părinții vor putea lua de acolo resurse educative care să îi ajute în a le oferi copiilor suportul necesar pentru învățarea online. 

Și în comuna Poduri a fost necesară reprioritizarea nevoilor, astfel că mult doritul „Centru de zi pentru recreere și joacă” a fost momentan pus în așteptare, iar în locul lui se va înființa un serviciu de consiliere psihologică, educațională și de sănătate, care va activa pe o platformă digitală, iar asistența va fi oferită, în regim de voluntariat, de către membrii echipei de program și alți specialiști dedicați.   

Tot în localitatea Poduri este mare nevoie și de înființarea unei Ludoteci în spațiul bibliotecii comunale, cu aportul cadrelor didactice și al bibliotecarilor. „Din 134 de copii înscriși în grădinițe, 124 nu au avut acces la Internet”,spune cu îngrijorare doamna Chiriloaie.  

 „În primăvară, pentru că multe gospodării nu aveau acces la Internet, profesorii și educatorii au dus la bibliotecă diverse materiale de învățare, iar poștașul și poliția locală mergeau și le distribuiau părinților din comună, costurile fiind acoperite integral de către Primărie.”   

Iată cum un context mai puțin fericit ca această pandemie strânge rândurile comunității și unește oamenii în jurul celor mai importanți membri ai săi – copiii.  

În Municipiul Moinești, una dintre principalele nevoi identificate se referă la amenajarea și dotarea spațiilor existente din unitățile de învățământ, precum și la extinderea spațiului creșei „Primii Pași”, în sălile Grădiniţei cu Program Normal "Ghiocel", care se va muta într-un spaţiu nou. 

În Moinești, sunt 521 de elevi și aproximativ 600 de preșcolari, astfel că este o mare nevoie de creștere a spațiului aferent creșelor. 

Totodată, analiza de situație a scos la iveală „necesitatea unui program de administrare gratuită a vitaminelor și suplimentelor nutritive pentru copii, dar și amenajarea unor locuri de joacă publice în zona de periferie a localității.” Însă, și de această dată, contextul pandemic a impus reprioritizarea nevoilor astfel că, accentul s-a pus, în primul rând, pe distribuirea de produse de igienă și protecție a copiilor și a familiilor vulnerabile, acțiune care s-a desfășurat pe parcursul acestei veri. În același timp, s-a conturat ideea înființării unui sistem de consiliere online pentru a se asigura participarea tuturor copiilor la procesul de învățare online, platformă care să ofere și consiliere medicală și psihologică.  

La Târgu Ocna, cea mai importantă nevoie identificată a fost înființarea unei creșe însă, pandemia de COVID-19 a îndreptat efortul comunității, în această vară, către pregătirea spațiilor școlare pentru redeschiderea grădinițelor în conformitate cu noile reglementările în vigoare cu privire la igiena. Din octombrie 2019 s-a lucrat intens la reabilitarea aproape totală a două corpuri de grădiniță.  

De asemenea, se are în plan înfiinţarea unui serviciu digital de consiliere parentală, susținut de educatori parentali formați prin intermediul unui alt program UNICEF, derulat anterior în circa 50 de comunități, printre care și Târgu Ocna. Educatorii parentali vor oferi suport în regim de voluntariat și îi vor îndruma pe părinți cum să folosească diferite platforme educaționale. Acest serviciu va fi disponibil pe o platformă dedicată, după finalizarea aspectelor tehnice ale platformei educaţionale pe care lucrează preşcolarii din grădiniţele comunităţii. 

Deși în unele locuri creșele au fost puse momentan în plan secund,  formarea educatorilor a rămas prioritară

 „Am lucrat toată vara la ghidul dedicat educatorilor și am participat la cursuri de perfecționare care au fost foarte importante și potrivite pentru această perioadă. Accentul s-a pus pe modul în care vom lucra cu copiii în viitor și pe felul în care putem trece peste această perioadă dificilă generată de pandemie atunci când va reîncepe anul școlar”, spune cu mândrie doamna Magdalena Nicolae, profesor educator la Școala Ștefan Luchian din Moinești. 

Doamna profesoară a făcut parte din grupul de lucru care a dezvoltat ghidul pentru învățământ preșcolar „PEDAGOGIE PRIETENOASĂ – Abordări în context pandemic”, care a cuprins profesioniști din serviciile de educație timpurie din cadrul programului „România crește cu tine”, din toate comunitățile implicate, împreună cu echipele locale, sub coordonarea Centrului Step by Step. Ghidul este disponibil online și se poate accesa gratuit de toții educatorii care au nevoie de suport pentru a-și dezvolta modul de interacțiune cu copiii. Resursele sunt destinate momentului reînceperii cursurilor față în față pentru copiii preșcolari, cu limitarea interacțiunilor fizice și a contactului strâns/ prelungit între copii.   

Din acest punct de vedere, vara a trecut frumos!”, spune cu zâmbetul pe buze doamna Nicolae. „Dacă nu ar fi fost acest program, n-am fi avut posibilitatea aceasta de pregătire și de colaborare cu atâția colegi din toată țara. Am distribuit ghidul în teritoriu către toți cei pe care îi știm, prin diverse canale, inclusiv social media, astfel încât colegii noștri din învățământ să aibă timp să îl parcurgă și să îl înțeleagă, înainte de începerea anului școlar.”  

Câți au investit în pregătirea lor pe parcursul acestei perioade și cât de receptivi au fost față de diversele resurse disponibile, vor constata pe parcurs și copiii, și părinții, dar și restul comunității implicate în serviciile de copilărie timpurie.   

Cert este că toate educatoarele și personalul creșelor din comunitățile avizate (81 de persoane) au avut oportunitatea de a participa la cursuri de formare susținute de Centrul Step by Step și în continuare vor participa la cursuri care se referă cu precădere la învățarea online pentru grupa de vârstă preșcolară.  

„Acum văd lucrurile din perspectiva educației, nu doar a îngrijirii”

 „Colegii mei cu care lucrez la grădiniță au fost foarte incântați de sesiunile de formare, atât cu prezență fizică, dar și online, pentru că acum văd lucrurile din perspectiva educației, nu doar a îngrijirii, și au învățat foarte multe lucruri.”, spune doamna Chiriloaie. 

Și nu doar educatorii au fost și vor fi în continuare beneficiari ai cursurilor de formare și dezvoltare, ci și toți ceilalți actori importanți  din comunitățile respective - autorități locale, reprezentanți din domeniile sănătate și asistență socială, vor beneficia de diverse activități de formare menite să îi ajute să dezvolte comunitățile din care fac parte.  

Poate cu timpul vor fi mai mulți bani alocați pentru copilăria timpurie, în toată țara”, spune doamna Chiriloaie. „Toată lumea a înțeles cât de importantă este această perioadă din viața unui om. Practic este baza! Și atunci au agreat că acolo unde există servicii pentru copilăria timpurie, ele trebuie dezvoltate, iar unde lipsesc, trebuie înființate.”     

Ca urmare a programului „România crește cu tine”, din această toamnă, Liceul Pedagogic din Bacău a inclus în oferta sa o clasă pentru cei care doresc să devină educatori puericultori.  

 „Acest program a reușit să atragă atenția asupra nevoii de specialști și în educația ante-preșcolară, nu doar cea preșcolară.”  

Dacă ne gândim că toți cei implicați în implementarea acestui program își dedică timpul și energia în mod voluntar, atunci avem perspectiva unei reale reușite, pentru că dorința de a contribui la o schimbare în bine, fiecare cu ce și cât poate, este cu adevărat cea mai puternică motivație.     

„Faptul că UNICEF ajută copiii, ajută comunitățile, m-a determinat să pun și eu umărul, ca voluntar, în timpul liber, alături de acești oameni care fac aceste lucruri atât de minuntate.”  

Comunitățile au îmbrățișat cu ușurință acest program pentru că au înțeles din start filosofia și obiectivele acestuia, dar mai ales principalele beneficii pe care le aduce. Și acesta este doar începutul.