Drumul spre crearea unei aplicații după chipul copiilor

Mulți bunici sau părinți apelează deja la copii pentru a instala sau recomanda aplicații. Puțini le-au cerut să creeze aplicații. UNICEF și Code for Romania au făcut, recent, pași în această direcție.

UNICEF
Children holding hands
UNICEF / Adrian Holerga
20 Decembrie 2021

Într-o sală de evenimente, aproape de București, e zumzet mare. Doar un motan leneș refuză să-și prezinte opinia. Restul audienței, vreo 20 de copii, ridică mâinile, se agită, se întrec, râd. La crearea atmosferei a contribuit și prezența Oliviei Vereha, de la Code for Romania. Ea a fost invitată de UNICEF pentru a crea alături de membrii Boardului Copiilor o aplicație pentru sondarea opiniilor tinerilor pe marginea unor subiecte care îi privesc direct.  

Boardul Copiilor este un grup format din copii de diferite vârste, din diferite localități, din mediul urban sau rural, din medii familiale sau din sistemul de protecție a copilului, cu origini etnice diverse și experiență variată în domeniul reprezentării. Pentru unii, e prima dată când vocea le este ascultată de factori de decizie. 

Olivia a început prin a sonda obiceiurile copiilor în universul digital. Ce aplicații de comunicare folosiți? Ce jocuri jucați și de ce? Ce platforme educative accesați? Ce fel de informație rețineți mai ușor: audio, vizuală, text? Ce platformă de video conferințe agreați? La așa întrebări, interesul este unul pe măsură. 

„Se vede diferența între ideile noastre și cele ale unui adult”, spune Denisa, elevă în prima școală smart din mediul rural, în Ciugud, Alba.

Învățarea, comunicarea, recompensarea, au trecut prin modificări de la o generație la alta. În 2020 au fost profesori care au folosit în premieră instrumente de predare digitale. Câți au înțeles, însă, regulile acestui univers? 

U-Report a fost creat de UNICEF în urmă cu un deceniu pentru a colecta date de la copii, pentru a îmbunătăți nivelul de implicare, a informa liderii și a favoriza schimbări pozitive. Până acum datele erau colectate prin Messenger de la Facebook. UNICEF crede că acum se impune crearea unei aplicații dedicate, pentru a răspunde mai multor nevoi. Dar pentru a vedea exact ce nevoi trebuie să adreseze, UNICEF întreabă copiii. 

Cei din sală au interese diferite. De exemplu, Dragoș din București iubește design-ul și lingvistica. Mihnea din Giurgiu este șahist, hotărât și plin de viață. În schimb, Mihnea din Gherla e calculat, influențat de pasiunea pentru matematică și robotică. Denisa se remarcă prin curaj și profunzime. Ea a sugerat folosirea de instrumente de recompensare pentru susținerea pe termen lung a interesului și interacțiunii.  

Nu poți reprezenta un grup, decât dacă iei în calcul fiecare membru”, crede Mihnea din Gherla. Așadar, este firesc interesul grupului pentru utilizarea unor instrumente care să favorizeze incluziunea persoanelor cu deficiențe de auz, probleme locomotorii, ADHD, etc. „Am propus idei pentru a încorpora lucruri de care aș fi avut nevoie anul trecut la școală”, spune Denisa.

Am crescut cu calculatorul și am căutat să învăț să-l folosesc la capacitățile maxime”, declară mândru Dragoș, un băiat căruia mediul online i-a deschis oportunități, inclusiv, prezența în Boardul Copiilor.

„Am spus ce ar fi ideal pentru noi, prietenos ca utilizatori. Greul vine pe UNICEF, care va promova aplicația și pe Code For Romania, care va implementa ideile culese”, adaugă Mihnea din Gherla, cu respect față de toți cei din echipă. „Eu am avut un examen în clasa a VIII-a . M-ar fi ajutat o aplicație cu atenție la detalii ca modul preferat de percepere și reținere a informațiilor”, completează tizul său.  

Toate ideile culese vor fi implementate de programatorii Code for Romania în crearea viitoarei aplicații. Tot acest proces este un exemplu despre rolul implicării și consultării celor pe care îi servim atunci când creăm produse sau soluții care sperăm să le îmbunătățească viața.