A devenit ocrotitorul surorilor mai mici și nu a ezitat o clipă să le salveze din calea războiului

O poveste despre unitate, despre maturizare timpurie, despre puterea de a găsi speranță și în vremuri grele

Roxana Grămadă
Refugees at Isaccea Border
UNICEF/ Ioana Moldovan
22 Martie 2022

România, Isaccea, martie 2022 - Badea – căci așa îi spun surorile lui Vladimir – a plecat din Satul Nou, Raionul Ismail din Ucraina la începutul lunii martie cu surorile sale și un bagaj cu strictul necesar: haine, mâncare și acte. Locuiau toți trei cu mătușa lor, mama fiind plecată la muncă în Portugalia, iar tatăl rămas undeva pe teritoriul Ucrainei. Cei trei au avut curajul și tăria să lase totul în urmă imediat ce au văzut că atacul războiul devine din ce în ce mai intens și viețile le sunt puse în pericol.

Cei trei frați au luat bacul de pe malul ucrainean către România. Autoritățile române, împreună cu UNICEF România, au anunțat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului despre situația celor trei și, astfel, copiii au fost adăpostiți în siguranță până la momentul la care urmează să fie preluați de către cineva împuternicit de mama lor, pentru a fi duși în Portugalia, unde aceasta locuiește și îi așteaptă.

Bucurie că o să ne ducem la mama” este gândul bun cu care au plecat de acasă. Pentru ei, acest conflict și consecințele sale semnificative asupra țării și asupra atâtor familii înseamnă o nouă viață. Vladimir și surorile lui așteaptă cu nerăbdare revederea cu mama, în Portugalia, pe care nu au mai îmbrățișat-o din 2020.

După ce au ajuns în România, cei trei copii privesc înainte cu speranță și cu mai puțină teamă. În camera unde au fost cazați provizoriu de către autorități, Irina și Masha au pregătit felicitări de 8 martie pentru mama lor, au colorat și și-au exprimat iubirea în cinci limbi: română, italiană, engleză, ucraineană și rusă. Pentru ele, dorul de mama și bucuria revederii ce va urma le pune un zâmbet pe față și le păstrează puterea de a fi creative chiar și printre străini.

UNICEF