Descoperim lumea prin joacă
Joaca este super-puterea fiecărui copil.

- Disponibil în:
- English
- Română
Joaca este ceva ce fiecare copil, oriunde în lume, poate face. Joaca stârnește curiozitatea, stimulează creativitatea și inspiră dorința a învăța pe tot parcursul vieții. Prin joacă, copiii dobândesc abilități care îi ajută să prospere și care pun bazele unui viitor mai fericit și mai sănătos.
Cu sprijinul UNICEF, 140 de profesori români și ucraineni au participat la un program de învățare profesională oferit de Fundația LEGO, axat pe metodologiile de învățare prin joc. Prin intermediul acestui curs, profesorii și educatorii au fost inspirați să învețe să folosească mai des activitățile de joc, pentru a sprijini învățarea socio-emoțională și pentru a oferi sprijin psihosocial copiilor.
"Am peste 15 ani de experiență în lucrul cu copiii, dar cursurile LEGO au fost foarte utile, pentru că am învățat diverse moduri în care ne putem juca cu piesele LEGO, jocuri noi pentru cei mici, dar și noi metode de predare.
De exemplu, putem folosi piesele LEGO cu emoții, ceea ce le permite copiilor să își exploreze sentimentele într-un mod distractiv și captivant", spune Maryna, una dintre educatoarele ucraineane, care a participat la cursurile susținute de Fundația LEGO și UNICEF.

Maryna folosește piesele LEGO pentru a-i învăța pe copiii refugiați din Ucraina alfabetul românesc, numerele și diverse tipuri de transport, pregătindu-i pe cei mici pentru primul lor an de școală în România.
"Uneori îi grupăm în echipe și le dăm o sarcină creativă - să construiască terenul de sport, locul de joacă, grădinița sau școala. În acest fel îi încurajăm să socializeze și să învețe să lucreze în echipă, să caute soluții împreună, pentru a rezolva sarcina dată", adaugă Maryna.
Aceste activități stimulează creativitatea copiilor, dar și gândirea lor analitică. "Ne dăm seama foarte ușor care sunt copiii care sunt pasionați de arte și care sunt cei atrași de matematică", spune Maryna.

Ca urmare a războiului din Ucraina, mii de copii au pierdut oportunitatea de a se juca în siguranță și de a învăța. În România, copiii refugiați sunt sprijiniți de UNICEF pentru a-și continua educația, prin intermediul Centrelor de joacă, învățare și educație parentală.
Anastasiia, care este educatoare la Centrul de joacă, învățare și educație parentală susținut de UNICEF, ne spune că rolul ei ca profesor s-a schimbat semnificativ în ultimele luni, lucrând cu copiii refugiați. Sprijinul psihosocial și cultivarea abilităților socio-emoționale ale copiilor au devenit o prioritate în timpul cursurilor ei.
"Cursul LEGO a fost foarte interesant pentru noi, deoarece am învățat multe lucruri noi. De exemplu, am învățat cum îi putem ajuta pe copii să învețe alfabetul sau numerele cu ajutorul cărămizilor LEGO.
În timpul orelor de curs, fiecare copil primește piese LEGO și construiește o anumită literă din alfabet. În acest fel, le stimulăm creativitatea, dar și memoria", spune Anastasiia.
Maryna și Anastasiia aplică aceleași tehnici de învățare și acasă, cu proprii lor copii, folosind piesele LEGO pentru diferite activități.
"Lui Artur îi place să se joace cu LEGO și acasă, iar recent a construit o lopată. Mi-a spus că își dorește să aibă mai multă zăpadă anul viitor, pentru a-și putea folosi lopățica la curățarea drumului", spune Maryna despre fiul ei de 5 ani.
Cursul a constat în principal în îmbunătățirea capacității profesorilor de a înțelege și de a utiliza pedagogiile ludice și învățarea prin joc, și de a lucra eficient atât cu copiii refugiați, cât și cu copiii din comunitate, consolidând practicile de incluziune.
În urma acestor cursuri, Centrul Step-by-Step pentru educație și dezvoltare profesională, în parteneriat cu Fundația Lego și UNICEF, a livrat cutii cu piese LEGO, în fiecare Centru de joacă, învățare și educație parentală. Aceste cutii conțin un set complex de cuburi și figurine pe care copiii le pot folosi pentru activitățile lor de învățare.
UNICEF și Fundația LEGO sunt parteneri din 2015, concentrându-se pe bunăstarea copiilor și pe susținerea acestora de a deveni creativi și de a învăța pe tot parcursul vieții prin joc.