De la cursurile de inginerie la gestionarea unui centru unde se află peste 200 de refugiați

Faceți cunoștință cu tinerii voluntari din România care au lăsat de-o parte echipamentul de inginerie pentru a sprijini familiile de refugiați

Innocent Kafembe
student volunteers
UNICEF/Adrian Holerga
15 Iulie 2022

Din cauza conflictului din Ucraina, peste 4,8 milioane de persoane au fost înregistrate ca refugiați, în toată Europa, majoritatea aflându-se acum în țările vecine, inclusiv Cehia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România și Slovacia.

România a început să primească refugiați încă din 24 februarie 2022. Până în prezent, peste 1,1 milioane de ucraineni au sosit în România, dintre care peste 80.000 au rămas în țară.

Universitatea Tehnică de Construcții din București și-a deschis căminele pentru a găzdui o parte dintre refugiații care vin în țară. Pentru a sprijini această inițiativă, studenții de la Universitate s-au oferit voluntari să ajute la funcționarea centrului, încă din prima zi de la începutul războiului. În prezent, clădirea este centru de cazare pentru persoanele refugiate, însă înainte aceasta a funcționat mai bine de cinci ani ca și cămin studențesc. Chiar dacă au trecut multe luni de la începutul războiului, studenții încă sunt activi ca voluntari în centru, încercând să echilibreze orele de studiu, cu munca lor umanitară.

Alexia volunteer
UNICEF/Adrian Holerga
Alexia Radu, in the student's room at the facility

Alexia Maria Radu este o tânără de 19 ani care studiază la Universitatea Tehnică de Construcții din București, fiind studentă, în anul II, la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri.

Într-o seară, în martie 2022, în timp ce studenții se relaxau în căminele lor, după o serie de prelegeri, aceștia au primit un mesaj din partea prorectorului universitar. Acesta avea nevoie de voluntari pentru a ajuta la adăpostirea refugiaților care erau așteptați să sosească în acea seară în București, după începutul războiului din Ucraina. .

„Îmi amintesc că în prima seară am fost 20 de studenți care lucram pentru a ajuta peste 50 de refugiați din Ucraina, în miezul nopții, ajutând la organizarea locurilor de cazare și pregătirea meselor”, spune Alexia zâmbind.

„Am așteptat și am așteptat până în jurul orei 5 dimineața când a sosit primul grup cu aproape 40 de persoane și i-am mutat în camere și le-am oferit ajutorul și așa a început. După aceea, Universitatea a decis să deschidă acest cămin și cu ajutorul partenerilor am reușit să-l facem locuibil”, spune Dragoș Diaconu, un tânăr voluntar, în vârstă de 22 de ani, aflat în ultimul an de studii.

Alexia și Dragoș sunt printre cei peste 15 studenți voluntari care se ocupă în prezent de  funcționarea centrului pentru persoane refugiate, gestionat de Primăria Sectorului 2 din București. Clădirea, care a fost cândva un cămin universitar, găzduiește în prezent peste 240 de refugiați, inclusiv peste 70 de copii care au fugit de războiul din Ucraina.

„Nu am făcut niciodată acest tip de voluntariat până acum, sunt o fată care studia și citea mereu cărți, iar când a început războiul, am făcut parte din ASCB (asociația de voluntari) din campus care făcea strângeri de fonduri, în mod normal de Crăciun, și în rest am mai alergat la o competiție de tip maraton”, spune Alexia, în timp ce se plimbă pe coridoarele căminului.

Volunteers
UNICEF/Adrian Holerga
Alexia Codoi and Dragos going through some documents at the facility

„La început am făcut curățenie în camere, am pictat și am sprijinit fiecare familie. Cu prietenii mei am început o bază de date pe hârtie, scriind datele tuturor refugiaților. Până la urmă, Universitatea ne-a ajutat să înființăm o bază de date electronică”, spune Alexia Radu în timp ce organizează documentele necesare pentru pachetele de alimente, care urmează să sosească pentru cei peste 240 de refugiați, pe care îi sprijină împreună cu prietena și colega ei voluntară Alexia Codoi.

„Din martie am fost aici aproape tot timpul, iar în alte nopți am dormit aici pentru că refugiații puteau sosi oricând”, spune Andrea Manu, studentă în anul IV în Facultatea de Inginerie Civilă în Limbi Străine, în cadrul Universității Tehnice de Construcții, București,

Alexia și Alexia sunt responsabile de activitățile educaționale pentru copiii refugiați care se află acum în centru. Împreună cu alți voluntari, ele au reușit să înființeze săli de clasă și să-i sprijine pe profesori, printre care se numără și câțiva refugiați, astfel încât aceștia să poată ține cursuri de vară pentru copiii din centru.

Romanian volunteer
UNICEF/Adrian Holerga
Diana, one of the volunteers, outside the Blue Dot hub in Bucharest.

Una dintre voluntare, Diana Răduca, a devenit una dintre cele mai bune prietene ale copiilor refugiați, care vin mereu să o îmbrățișeze atunci când o întâlnesc pe holurile căminului.

Diana este studentă în anul II la Facultatea de Construcții în Limba Română, în cadrul Universității Tehnice de Construcții din București.

„Sunt din județul Buzău, la aproximativ 150 de kilometri de București și locuiesc acolo cu părinții și fratele meu.

Iubesc copiii și sunt responsabilă pentru copiii de aici. Organizez diferite activități pentru ei, mă joc cu ei pe afară, cântăm, dansăm și jucăm tenis.

Îmi place să petrec timpul cu copiii, am și o soră mai mică și mulți verișori, așa că aceasta este experiența mea cu cei mici”, spune Diana, cu un zâmbet larg.

Motivați să aducă o schimbare

Volunteers
UNICEF/Adrian Holerga
Part of the team of volunteers outside the Blue Dot in Bucharest

Până de curând, studenții nu avut parte de niciun sprijin financiar pentru a acoperi anumite nevoi urgente, așa că și-au folosit fondurile proprii pentru a procura medicamente și alte provizii pentru refugiații din cămin.

UNICEF a preluat misiunea de a sprijini acești voluntari, unii dintre aceștia având acum contracte scurte pentru diferitele responsabilități pe care le au în cadrul centrului.

„M-am întrebat dacă vreau să fac voluntariat. Chiar și fără remunerație aș fi în continuare aici, refugiații sunt într-o situație dificilă și de aceea sunt aici. Mă bucur extrem de mult că acum copiii au activități care să-i țină ocupați.

Experiența de aici m-a schimbat, m-a ajutat să mă cunosc mai bine și nu mai sunt atât de sigură că voi fi 100% inginer (la finalul studiilor). Îmi place să lucrez cu oamenii”, spune Alexia Radu.

Lucrând în centru în ultimele 4 luni, studenții au dobândit abilități valoroase și au dezvoltat o legătură puternică, care este vizibilă acum în interacțiunile lor.

„Îmi place să fiu lângă oameni și să-i ajut cât de mult pot. Știu că a face bine încetul cu încetul poate schimba ceva în societate.

 Experiența de aici m-a ajutat să descopăr oameni, să iau decizii și când am auzit poveștile refugiaților, am început să prețuiesc mai mult ceea ce am și să cresc ca persoană”, adaugă Dragoș.

UNICEF sprijină răspunsul Guvernului României în privința refugiaților, colaborând cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, autoritățile județene și locale, ICNUR și alte agenții ONU, alături de organizații non-guvernamentale, pentru a oferi protecție, asistență prin asigurarea unor servicii directe sau prin trimiterea către servicii naționale/locale și intervenții comunitare, inclusiv prin înființarea și lansarea centrelor Blue Dot pentru sprijinirea copiilor refugiați și a familiilor acestora.

UNICEF și partenerii săi lucrează pentru a se asigura că toți copiii refugiați și familiile lor au acces la toate serviciile necesare – de la servicii medicale, până la servicii educaționale și de protecție – din momentul în care trec granița și până când ajung la destinația lor în România, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă.

Autorul acestui articol, Innocent Kafembe, este Specialist în Comunicare pentru UNICEF în România