Cum se traduce grija pentru mamă și copil
UNICEF în România și Asociația Moașelor Independente vin în sprijinul mamelor refugiate din Ucraina, oferindu-le consiliere, în primele luni după naștere.

- Disponibil în:
- English
- Română
Până acum aproape 1400 de mame refugiate și copiii lor au beneficiat prin intermediul parteneriatului de servicii medicale.
Olena a născut în urmă cu câteva zile o fetiță sănătoasă, însă are în continuare multe neliniști și întrebări. E nevoie de un sat întreg ca să crești un copil, spune un proverb. Dar comunitatea Olenei e departe, în Ucraina, iar acum, ea se află în România, unde totul pare mai greu de înțeles și neliniștea e mai mare.
Încearcă să își aducă aminte tot ce a făcut la prima naștere, care a avut loc în urmă cu 16 ani, în Ucraina, însă a trecut destul de mult timp de atunci. Acum, Olena are o mulțime de întrebări despre alăptare și îngrijirea corectă a bebelușului, iar moașa Livia Toboșaru îi explică totul cu calm și răbdare.
Chipul Olenei se luminează atunci când Livia o învață un masaj ușor, pe care îl poate face bebelușului, atunci vrea să îl liniștească. Olena e curioasă și îi e teamă să nu piardă nimic din ce spune aceasta.

Alături de ele se află și Inna, o traducătoare din Ucraina, care însoțește mereu moașele pe teren, pentru a le ajuta pe mamele refugiate să înțeleagă toate sfaturile și indicațiile primite. „Mai întâi am primit eu ajutor și apoi am început să mă implic și eu”.
Inna e și ea mamă și înțelege toate emoțiile. Are trei băieți. Doi sunt cu ea în România, iar cel mare e cu tatăl lui în Ucraina. Locuind acum în București, Inna și-a găsit un job care îi permite să fie alături de femeile refugiate, atunci când acestea se duc la medic sau când îi însoțesc pe cei mici la consultații medicale. Le traduce din engleză în ucraineană, pentru că multe mame sunt îngrijorate că nu vor înțelege limbajul medical de specialitate. Chiar și atunci când mamele înțeleg tot, este important să aibă aproape pe cineva care știe limba lor maternă și care înțelege ce înseamnă să fii refugiat.
"Mamele au nevoie să fie încurajate, să fie sigure că fac ceea ce trebuie, că fac bine ceea ce fac. În timpul sarcinii facem consiliere și oferim pregătire pentru naștere, pentru alăptare, pentru îngrijirea bebelușului și apoi, partea de ajutor la domiciliu".
Olena a aflat despre Asociația Moașelor Independente, care activează în București, prin intermediul grupurilor de sprijin dedicate persoanelor refugiate din Ucraina. Deși este deja mama unei adolescente de 16 ani, Olena a devenit mamă din nou, și are nevoie acum de sprijin și de informații în ucraineană, așa că nu a ezitat să apeleze la un specialist și la ajutorul Asociației Moașelor Independente.
“Sunt nevoile oricărei mame. Ghidaj, suport, mamele au nevoie să fie încurajate, să fie sigure că fac ceea ce trebuie, că fac bine ceea ce fac. În timpul sarcinii facem consiliere și oferim pregătire pentru naștere, pentru alăptare, pentru îngrijirea bebelușului și apoi, partea de ajutor la domiciliu. Și consiliere online pentru mamele care nu sunt din București. Asociația le ajută și cu navigarea în sistem. Acest lucru este necesar pentru toate mamele, din toate localitățile. Și mamele românce au nevoie de acest ajutor.”, povestește Livia Toboșaru, care face parte din echipa Asociației Moașelor Independente.
De asemenea, acest program contribuie la consolidarea serviciilor medicale oferite mamelor și copiilor români, prin organizarea de traininguri pentru personalul medical care lucrează direct cu mamele și copiii care locuiesc în România.
Această întâlnire face parte din proiectul “Rețea de sprijin pentru sănătatea reproducerii și creșterea accesului la îngrijire pediatrică pentru femeile și copiii refugiați”, derulat de Asociația Moașelor Independente cu sprijinul UNICEF în România, finanțat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, Republica Coreea și Guvernul Statelor Unite.
Prin acest parteneriat, peste 100 de copii refugiați au fost vaccinați împotriva rujeolei, iar 200 de părinți ucraineni au primit consiliere privind alăptarea. Aproape 2.200 de copii și adolescenți au primit informații și asistență cu privire la sănătatea reproducerii și prevenirea violenței bazate pe gen și au participat la activități recreative. Proiectul oferă, de asemenea, servicii de traducere și asistență juridică pentru refugiați. Până acum aproape 1.400 de mame refugiate și copiii lor au beneficiat prin intermediul parteneriatului de servicii medicale.
De asemenea, proiectul oferă și servicii de traducere și suport juridic pentru refugiați, precum și cursuri de pregătire dedicate personalului medical, care lucrează direct cu femeile și copiii români și ucraineni.
De la începutul războiului, peste 2,8 milioane de ucraineni au sosit în România. Dintre aceștia, aproximativ 109.941 de persoane sunt încă în țară.
UNICEF în România continuă să lucreze împreună cu Guvernul României, autoritățile naționale și locale, agențiile ONU, donatorii, organizațiile nonguvernamentale și alți parteneri pentru a oferi sprijin copiilor refugiați și familiilor acestora.