Cum să vă sprijiniți copilul în situații de conflict și criză

Sfaturi pentru a face față celor mai dificile momente

UNICEF
Platon, 4 years old, and his mother, Vira
Ioana Moldovan
14 Iunie 2022

Când lucruri inimaginabile devin realitate, ne putem afla în imposibilitatea de a găsi cuvintele potrivite pentru a discuta cu copiii noștri. Experții UNICEF în psihologia copiilor, sfătuiesc părinții cum să discute cu copiii în situații de urgență.

 

Cum îmi pot proteja și ghida copilul când mie însumi îmi este frică?

Frica este o reacție naturală în fața unei situații anormale, atât pentru părinte, cât și pentru copil. Discutați cu copiii într-o manieră adaptată vârstei lor și oferiți-le timp și sprijin pentru a-și putea împărtăși gândurile și sentimentele deschis. Întrucât copiii reperează imediat emoțiile, manifestate atât prin limbajul corpului cât și prin expresiile feței, îi ajută dacă încercați să rămâneți cât se poate de calmi și dacă le vorbiți într-un mod reconfortant. Este în regulă dacă le spuneți că împărtășiți sentimentul de frică. Astfel, copiii pot înțelege că treceți împreună prin aceste momente.

 

Ce metode pot folosi pentru a mă calma pe mine și pe copii?

Respirația abdominală profundă este foarte utilă și o puteți exersa cu copiii de vârste mai mari.

Pune o mână pe piept cu palma deschisă. Pune cealaltă mână pe abdomen, sub buric. Când inspiri și expiri profund vei simți că abdomentul inferior se ridică și se lasă. Respirația abdominală profundă permite plămânilor să se umple de oxigen și încetinește bătăile inimii și poate stabiliza tensiunea arterială.

Cu un copil mai mic, puteți inventa un joc: Din oră în oră, încercați să vă calmați mintea și corpul reducând frecvența respirației.

Dacă simțiți că vă pierdeți calmul, încercați să luați o pauză de 10 secunde și, dacă se poate, încercați să îi spuneți cum vă simțiți unui alt adult în care aveți încredere.

Dacă puteți, încercați să respectați o rutină precum odihna și mesele la aceeași oră. Deși poate fi incredibil de greu, acest lucru va ajuta copilul să se simtă puțin mai conectat la viața pe care o avea înainte de criză.

 

A trebuit să ne părăsim casa. Cum îi pot explica copilului meu acest lucru?

În măsura în care este posibil, încercați să le transmiteți copiilor informațiile din timp, într-un mod adaptat vârstei lor. Acest lucru le va oferi copiilor timp să-și proceseze sentimentele, iar copiii procesează evenimentele mai lent decât o fac adulții. Dacă trebuie să părăsiți domiciliul, încercați să faceți mutarea în pași: “ne vom pune lucrurile în rucsacuri, iar apoi va trebui să ne mutăm într-un loc mai sigur.”

Este în regulă să nu aveți toate răspunsurile. Dacă a fost necesar să vă părăsiți casa, le puteți spune copiilor cu sinceritate că nu știți dacă vă veți mai întoarce. Le puteți spune copiilor: “Am plecat de acasă acum, dar trebuie să știți că în jurul nostru și în întreaga lume sunt oameni care fac tot posibilul pentru a aduce pacea și sperăm că ne vom putea întoarce acasă la un moment dat, dar deocamdată nu știm când.”

 

Familia mea a fost separată. Ce ar trebui să îi spun copilului meu?

Spuneți-i copilului că cei dragi din familie fac tot posibilul pentru a se întoarce la el. Le puteți spune sincer că nu aveți acum un răspuns, dar că folosiți orice ocazie pentru a discuta cu o organizație sau o agenție pentru a afla mai multe și că le veți spune toate noutățile imediat ce le primiți. În măsura în care este posibil, un apel rapid sau câteva mesaje schimbate cu alți membri ai familiei pot fi de ajutor.

Pentru copiii mai mici, încercați să aduceți în discuție experiențele pozitive pe care le-ați avut în trecut. (“Mai ții minte când am fost aici ?”) În cazul adolescenților și tinerilor, este important să poată vorbi cu prietenii lor, dacă acest lucru este posibil. În calitate de părinte, verificați-le starea emoțională după ce discută cu prietenii lor.

 

O persoană dragă nouă a fost ucisă. Cum îi dau vestea copilului meu?

Dacă cineva apropiat dvs sau familiei dvs a murit din cauza crizei în care vă aflați, cel mai important lucru este să nu ascundeți și să nu întârziați comunicarea adevărului. Este normal să vreți să vă protejați copilul, dar este mai bine să fiți onest. Când îi spuneți copilului ce s-a întâmplat, el va avea mai multă încredere în dvs și va putea face față mai bine pierderii persoanei dragi. Nu trebuie să dați foarte multe amănunte și încercați, pe cât posibil, să folosiți un limbaj sau comparații adaptate vârstei copilului.

 

Am auzit multe detonări. Ce pot face pentru copiii mei cât timp acestea continuă?

Dacă puteți, vorbiți cu copiii în prealabil, într-un mod adaptat vârstei lor, despre posibilitatea ca exploziile să se întâmple și despre ce veți face în acest caz. Le puteți spune copiilor: “Vom auzi zgomote foarte puternice și când se va întâmpla acest lucru, ne vom muta într-un loc sigur și vom rămâne acolo o perioadă. Când vom auzi zgomotele puternice, ne vom îmbrățișa și vom vorbi despre acele dăți în care ne-am distrat împreună.” Dacă aveți la îndemână o carte, citiți împreună. Cel mai important lucru este să nu rămâneți în tăcere și să vă concentrați pe zgomotul din jurul vostru.

 

Cum le explic copiilor actele înfiorătoare de violență din jurul nostru?

Copiilor de vârste mici este important să le explicăm că, din nefericire, în lume există oameni care uneori fac lucruri rele și asta se întâmplă și în aceste momente. Asigurați-i că nu are legătură în mod individual cu dvs sau cu familia dvs. Asigurați-i că sunt mulți oameni în întreaga lume care depun mari eforturi pentru a încerca să pună capăt acestor lucruri rele. Le puteți spune copiilor că sperați ca în curând să fie găsită o soluție privind pacea, dar fără a  le promite că se va găsi una.

În cazul copiilor mai mari care au acces la telefoanele mobile, vorbiți cu ei pentru a vedea ce au citit și ce au auzit. Amintiți-le că unele persoane sunt înverșunate și pline de ură, dar că majoritatea oamenilor din lume sunt buni, pașnici și încearcă să pună capăt acestei situații. Încercați să identificați situații pozitive, momente de omenie și împărtășiți-le copiilor dvs. Există persoane care fac lucruri incredibil de curajoase în situații îngrozitoare. Chiar și în cele mai întunecate momente, există motive pentru a nu ne pierde speranța.