Cum să-ți protejezi copilul în mediul online
Cinci moduri în care poți asigura o experiență sigură în mediul online pentru copilul tău.

- English
- Română
Pe măsură ce copilul dumneavoastră crește, este posibil ca acesta să petreacă din ce în ce mai mult timp online.
Există atât de multe avantaje în ceea ce privește mediul online, cum ar fi menținerea legăturii cu prietenii și familia, cultivarea intereselor și înscrierea în diverse comunități. Dar, mediul online nu este întotdeauna o experiență sigură și pozitivă pentru copii.
Iată cum vă puteți ajuta copilul să profite la maximum de toate lucrurile bune pe care le care Internetul le are de oferit, protejându-l tototdată pe cel mic împotriva potențialelor riscuri.
1. Stabiliți reguli de bază clare
Aveți conversații sincere cu copiii dvs. despre comunicarea în mediul digital, și despre cine poate avea acces la ce postează online.
Explicați-le că tot ceea ce apare online - fotografii, videoclipuri, comentarii, lucruri pe care le împărtășesc cu alții și ceea ce alții postează și împărtășesc cu ei și despre ei - lasă în urmă o serie de informații despre cine sunt și care sunt interesele lor. Pentru a se asigura că lasă o "amprentă digitală" pozitivă, ar trebui să fie atenți la ceea ce fac și la ceea ce postează online.
Asigurați-vă că cei mici înțeleg faptul că un comportament discriminatoriu sau inadecvat nu este niciodată acceptabil. Nimeni nu ar trebui să răspândească zvonuri sau să împărtășească povești sau fotografii nepotrivite, care ar putea pune într-o poziție vulnerabilă alte persoane. Ceea ce poate părea o glumă inofensivă pentru o persoană, pentru alta poate fi profund dureros.
Dacă copilul dvs. experimentează o situație în mediul online care îl face să se simtă supărat, inconfortabil sau speriat, încurajați-l să vă spună imediat dumneavoastră sau unui adult de încredere.
Adesea, copiii "cunosc" autorii hărțuirii sau abuzului online, așa că este important să îi ajutați să fie atenți și să știe cum să reacționeze la orice comportament problematic pe care îl întâlnesc online.
Colaborați cu copilul dumneavoastră pentru a stabili reguli privind modul, momentul și locul în care acesta poate să utilizeze dispozitivele digitale, conectate la Internet.

UNICEF/UN0213045/Noorani
Gândiți înainte de a posta
Gândiți-vă de două ori înainte de a posta ceva online, mai ales dacă sunteți supărat sau furios. Odată ce distribuiți un mesaj, o fotografie sau un videoclip, este greu de controlat ce se va întâmpla cu acel conținut.
Nu uitați că aveți dreptul la intimitate, așa că nu este în regulă să vă conectați la conturile altor persoane, să le folosiți telefoanele fără permisiunea lor sau să le partajați informațiile sau fotografiile.
2. Utilizați tehnologia pentru a-i proteja pe copii
Verificați dacă dispozitivul copilului dvs. este întotdeauna actualizat și dacă rulează cel mai recent software, dacă setările de confidențialitate sunt activate și configurate pentru a minimiza colectarea de date, astfel încât oamenii să nu vadă informații pe care nu doriți să fie accesate.
Ajutați-vă copilul să învețe să păstreze confidențialitatea informațiilor personale. Dacă setările de confidențialitate nu sunt sigure, oricine poate vedea informațiile dumneavoastră.
Țineți camerele web acoperite atunci când nu sunt folosite. Pentru copiii mai mici, părinții pot apela totodată și la instrumentele de control parental, care îi pot ajuta să seteze anumiți parametri pentru o explorare online cât mai sigură.
Fiți atenți la resursele online gratuite, inclusiv la cele educaționale. Dacă i se cere copilului dumneavoastră să furnizeze o fotografie sau numele complet, asigurați-vă că este vorba despre un site de încredere.

UNICEF/UNI320497/Elias
Gândiți-vă înainte de a distribui ceva
Puteți modifica setările de confidențialitate de pe platformele de socializare pentru a controla mai bine cine vă vede informațiile - inclusiv locația.
Gândiți-vă cu atenție la ceea ce împărtășiți. Nu publicați informații personale, cum ar fi adresa, numărul de telefon sau detaliile bancare. Și nu vă împărtășiți parolele cu nimeni - nici măcar cu prietenii apropiați!
3. Petreceți timp cu ei online
Creați oportunități și interacțiuni online în siguranță, pentru copilul dumneavoastră, alături de prieteni și familie. Conectarea cu alte persoane în mediul online poate fi o ocazie excelentă pentru a-i oferi copilului dumneavoastră un exemplu de empatie sau de bunătate, în interacțiunile virtuale.
Ajutați-vă copilul să recunoască și să evite dezinformarea din mediul online, să citească un conținut potrivit vârstei sale și să evite materialele care îi pot provoca anxietate sau alte stări de disconfort. Este important să îi prezentați surse de informații de încredere.
Copiii pot fi expuși la diverse forme de publicitate care pot promova alimente nesănătoase, stereotipuri de gen sau materiale nepotrivite pentru vârsta lor. Ajutați-i să recunoască reclamele online și folosiți-vă de această ocazie pentru a explora împreună ce este în neregulă cu unele dintre mesajele negative pe care le vedeți.
Petreceți timp cu copilul dumneavoastră pentru a identifica aplicațiile, jocurile și alte tipuri de divertisment online adecvate vârstei sale. Fiți atenți la aplicațiile care pot avea un conținut dăunător sau care prezintă riscuri pentru confidențialitate.
4. Promovați un comportament online sănătos
Promovați un comportament online pozitiv, practicându-l chiar dumneavoastră. Fiți atenți la exemplul pe care îl dați și la ceea ce împărtășiți online despre copilul dumneavoastră, inclusiv fotografiile și videoclipurile acestuia.
Încurajați-vă copilul să fie amabil online și să își susțină prietenii și familia prin trimiterea de mesaje pozitive sau emoticoane.
Dacă au cursuri online, încurajați-i să fie respectuoși față de ceilalți și să fie atenți la ceea ce arată în fața camerei.
Fiți atenți dacă copilul dvs. pare să fie supărat sau secretos în privința activităților sale din online. Asigurați-l că nu este niciodată vina lui în cazul în care devine victima unui abuz online, sau a unei forme de hărțuire, și că nu ar trebui să păstreze secretul într-o astfel de situație.
Familiarizați-vă cu metodele de învățare online ale școlii sale. Căutați o linie de asistență și resurse locale, în cazul în care ar apărea probleme legate de menținerea siguranței online și aflați cum puteți să raportați hărțuirea cibernetică sau conținutul necorespunzător.

UNICEF/UNI209795/Karimova
Gândiți-vă înainte de a accepta
Înainte de a accepta o cerere de prietenie, ar trebui să aruncați o privire la profilul său și să încercați să vedeți cine este. Aveți prieteni în comun? Sunteți din același oraș?
Nu vă simțiți presat să acceptați cereri de prietenie la întâmplare. Uneori, oamenii pretind că sunt altcineva, și este greu să știi dacă spun adevărul.
5. Lăsați-i să se distreze și să se exprime
Petrecerea timpului online poate fi o ocazie excelentă pentru copiii dvs. de a fi creativi, de a învăța, de a-și folosi vocea pentru a-și împărtăși opiniile și de a susține cauze care sunt importante pentru ei.
Încurajați-vă copilul să folosească resursele de pe internet pentru a se dezvolta, pentru a face mișcare, spre exemplu îi puteți arăta videoclipuri online cu exerciții pentru copii, sau jocuri video care necesită mișcare fizică.
Nu uitați să echilibrați activitățile online cu un stil de viață activ și momente de recreere offline pentru un mediu de viață sănătos.