Cum oferim sprijin persoanelor care au fugit din calea războiului
Vă gândiți să îi ajutați pe cei care și-au lăsat în urmă casele din Ucraina? Iată câteva sfaturi.

Războiul din Ucraina a distrus milioane de vieți. Până acum, peste 3 milioane de oameni și-au părăsit casele. Dintre aceștia 1,5 milioane sunt copii.
Mulți oameni din întreaga lume își oferă sprijinul, deschizându-și inimile și primindu-i în casele lor pe refugiați. Dacă vreți să vă alăturați celor care oferă ajutor, iată câteva sfaturi.
1. Ajutați-i răspunzând nevoilor de bază, și dacă se poate, oferiți-le puțină liniște.
Este posibil ca persoanele care vă cer sprijinul să fi trăit sub amenințarea exploziilor o perioadă lungă de timp, privați de somn sau forțați să doarmă pe jos, împreună cu mulți alții, având ca unic obiectiv supraviețuirea. Ceea ce înseamnă că, deși sunt acum în siguranță, oamenii pot vorbi în continuare tare sau în șoaptă, pot fi nervoși sau se străduiesc să se acomodeze, în special în primele zile după sosire. În aceste momente, nevoile lor de bază și siguranța sunt cele mai importante. Ajutați-i în acest sens. Un loc liniștit care să le permită să petreacă timp în tihnă îi va ajuta să se acomodeze.
2. Abțineți-vă de la a pune întrebări și nu insistați să conversați decât dacă interlocutorul inițiază discuția.
Nu întrebați primii despre ce s-a întâmplat în locul de unde vin. Când vor fi pregătiți, se vor deschide față de dvs. Nu întrebați dacă rudele lor au rămas în urmă sau nu au putut pleca. Nu puneți întrebări despre planurile de viitor („Cât veți sta aici?, „Și pe urmă ce vreți să faceți?", etc.). Cel mai probabil este că pentru moment nu au planuri, pentru că nu se știe când se va termina războiul, dacă există un loc la care să se întoarcă și cum își vor continua viața, care se împarte acum între „înainte" și „acum“, dar nu există și un „după“.
Nu faceți promisiuni pe care nu le puteți ține („totul va fi bine"). Dacă o persoană plânge, lăsați-o să plângă, nu o opriți. Doar fiți prezent pentru ea.
3. Încercați să organizați activități utile pentru copii.
Copiii pot reacționa diferit în circumstanțe noi: se pot arăta neliniștiți sau pot refuza contactul cu alte persoane sau pot deveni agresivi. Acestea sunt consecința stresului la care au fost expuși. Copiii au nevoie de timp pentru a se adapta, iar dvs trebuie să acceptați îngrijorările și comportamentele pe care le manifestă ca răspuns la stres.
Activitățile de relaxare utile pentru copii (precum desenul, lucrul manual, jocurile sportive), precum și rutina zilnică, joacă un rol foarte important în a-i ajuta să revină la normal.
4. Oferiți informații legate de serviciile la care oamenii pot apela în comunitatea dvs.
Dumneavoastră știți adresele necesare în comunitatea dvs. mai bine decât ei, așadar ajutorul dvs. și chiar și însoțirea către aceste servicii necesare poate fi un ajutor util. Transmiteți-le informațiile importante prin emailuri, aplicații de mesagerie sau chiar foi de hârtie (e.g. caiete de notițe sau cărți poștale). Informațiile transmise verbal pot fi uitate ușor sau neînțelese. Sunt persoane care vă pot cere să le repetați informațiile de mai multe ori, aceasta este o trăsătură a unei persoane stresate.
5. Încercați să nu clasificați drept ingratitudine încercările de adaptare.
Pentru majoritatea oamenilor să se mute și să se adapteze unui loc nou, chiar și în vremuri de pace, nu este ușor. În vremuri de război adaptarea poate fi cu atât mai dificilă. Până la 23 februarie 2022, oamenii care au ajuns acum în comunitatea dumneavoastră trăiau într-o realitate cu totul diferită, cu propriile obiceiuri, locuri de muncă și case. Într-o clipită au pierdut totul sau cel puțin așa pare în acest moment. În încercarea de a se adapta și de a „retrăi ca înainte“, oamenii pot adresa întrebări care dvs. vă pot părea ciudate și inadecvate. Pot fi întrebări despre cum funcționează frigiderul, apa caldă, conexiunea Wi-Fi, despre un regim alimentar special sau un apartament separat. Răspundeți politicos, explicându-le clar ce puteți și ce nu puteți face pentru ei.
6. Evitați folosirea stereotipurilor și răspândirea poveștilor negative despre persoanele strămutate intern sau despre refugiați.
Dacă se poate, nu dați curs conversațiilor emoționale cu persoane din comunitate referitor la experiențele negative cu persoane care au venit din alte regiuni și s-au mutat acolo. Obiectivitatea acestor povești trebuie verificată și percepută ca atare.
Nu uitați că repovestirea acestor întâmplări cu o încărcătură emoțională poate crea un stereotip negativ pentru oamenii strămutați, ceea ce va afecta în mod negativ atât confortul gazdei cât și al persoanelor primite.
7. Implicați persoanele strămutate în comunitatea dvs odată ce oamenii încep să se simtă în siguranță.
În a treia sau a patra zi după mutare (deși acest răstimp depinde de context) și după întrunirea nevoilor de bază ale familiei și recăpătarea sentimentului de siguranță, oamenii sunt pregătiți să se reconecteze pentru a-i ajuta pe ceilalți. Dacă o persoană nu lucrează online, invitați-o să lucreze benevol pentru comunitatea dvs. și pentru țară în general. Vorbiți-le despre oportunități și invitați-i să se implice. Astfel, oamenii vor putea să se îndepărteze de propriile experiențe, să se implice în viața activă a unei comunități și să se simtă utili.
Ca regulă, nu uitați să vă purtați de grijă și să vă îngrijiți familia și să-i ajutați pe ceilalți, în această ordine. Vă poate da energie și inspirație și vă poate schimba viața pentru totdeauna.