Cum îi puteți oferi sprijin copilului dumneavoastră în cazul în care vă îngrijorează greutatea sa
Îndrumați-l cu empatie și blândețe.

- Disponibil în:
- English
- Română
Este dificil să îți vezi copilul luptându-se cu kilogramele în plus. Ca orice părinte, dorești să faci tot ce îți stă în putință pentru a-ți ajuta copiii – mai ales când aceștia sunt stresați. Iată câteva modalități prin care îi puteți oferi sprijin copilului dumneavoastră în cazul în care vă este teamă că greutatea sa i-ar putea afecta sănătatea și bunăstarea.
Dacă vă îngrijorează greutatea copilului dumneavoastră, puteți consulta un specialist din domeniul sănătății, cum ar fi medicul de familie sau pediatrul. Acesta vă poate da sfaturi suplimentare privind modul în care vă puteți ajuta copilul și serviciile de care ar putea avea nevoie și de care ar putea beneficia copilul dumneavoastră.
Evitați culpabilizarea
Copiii pot lua în greutate din mai multe motive care nu țin de ei sau de comportamentul lor, cauzele fiind deseori complexe. Copiii care au probleme cu greutatea se confruntă adesea cu prejudecăți, stigmatizare și bullying. Este important să nu vă învinovățiți copilul și să încercați să înțelegeți problemele structurale care conduc la creșterea în greutate. Înțelegând mai bine aceste lucruri, îi puteți oferi copilului dumneavoastră un sprijin practic.
De-a lungul vieții, greutatea unui copil poate fi influențată de interacțiunea dintre factorii genetici, primele experiențe de viață și mediul în care trăiește. Creșterea în greutate poată apărea atunci când copilul mănâncă, se joacă și învață într-un mediu care încurajează un nivel redus de activitate fizică și un consum ridicat de alimente ieftine și accesibile, cu un aport caloric mare și bogate în grăsimi și zaharuri nesănătoase. De cele mai multe ori, creșterea în greutate reprezintă un răspuns normal al organismului la un mediu anormal. În plus, copiii consumă uneori alimente nesănătoase pentru a combate stresul și plictiseala sau ca o formă de consolare atunci când trăiesc stări de anxietate sau de tristețe.
Discutați fără a judeca
Este important pentru copilul dumneavoastră să știe că îi sunteți alături și că sunteți întotdeauna dispus să îl ascultați fără a-l judeca atunci când vorbește despre îngrijorările sau preocupările sale.
Încercați să nu folosiți un limbaj stigmatizant și să nu faceți comentarii negative referitoare la corpurile oamenilor – inclusiv la corpul dumneavoastră. Acest lucru poate afecta stima de sine a copilului dumneavoastră și îl poate face să nu se simtă confortabil să se deschidă în fața dumneavoastră.
Puteți începe prin a adopta un limbaj centrat pe persoană atunci când vorbiți despre supraponderabilitate și obezitate. Plasarea persoanei înaintea afecțiunii permite umanizarea celor care se confruntă cu supraponderabilitatea și obezitatea, fără a-i cataloga în funcție de afecțiunea respectivă. De exemplu: „o persoană care trăiește cu supraponderalitate (NU supraponderabilitatea unei persoane)" .
Încurajați un dialog deschis și rugați copilul să își exprime în permanență gândurile și sentimentele legate de imaginea corporală. În cazul în care copilul dumneavoastră face un comentariu negativ despre greutatea sa, încercați să aflați ce se ascunde în spatele acestuia. Ascultați cu atenție și nu respingeți sau minimalizați îngrijorările pe care le exprimă. Dacă se dovedește că este hărțuit de un alt copil sau de un adult, ceea ce se poate întâmpla atât în mediul online, cât și în viața reală, gestionați situația în mod direct și cât mai repede.
Insuflați copilului dumneavoastră stima de sine și lăudați-i calitățile care nu au legătură cu greutatea sa. De exemplu: „am fost mândru/mândră de cât de mult ai învățat pentru examen” sau „îmi place cât de bun/bună ești cu fratele tău mai mic”.
Purtați discuții sănătoase
Într-un mediu digitalizat, aflat în continuă schimbare, este important să identificați amenințările care pun în pericol sănătatea mintală și bunăstarea copilului dumneavoastră, deoarece îi pot afecta încrederea în sine și imaginea corporală. Acestea pot varia de la postările de pe rețelele de socializare care încurajează o greutate standard sau tulburările alimentare până la promovarea constantă de către corporații a alimentelor nesănătoase în rândul copiilor.
Ar trebui să creați un mediu sigur și favorabil discuțiilor legate de sănătate, adoptând o abordare proactivă prin care să îi oferiți copilului dumneavoastră oportunitatea de a discuta despre sănătatea mintală și despre impactul comportamentului din mediul online asupra bunăstării și imaginii de sine.
Aplicați următoarele sfaturi când discutați cu copilul dumneavoastră pe tema greutății:
- Adresați copilului dumneavoastră întrebări deschise (cum ar fi „Cum te simți?” sau „Cum este la școală?”) și rugați-l să își exprime sentimentele.
- Mulțumiți-i copilului că are încredere în dumneavoastră și că vă spune ceea ce simte, astfel încât să îi creați un sentiment de siguranță.
- Recunoaște-ți că este greu să adopți o alimentație sănătoasă și să îți menții greutatea adecvată, subliniind totodată beneficiile oferite de o stare de sănătate mai bună.
- Adoptați o atitudine pozitivă și încurajatoare.
Concentrați-vă asupra comportamentelor sănătoase
Concentrați-vă mai degrabă pe „sănătate și obiective sănătoase” decât pe pierderea în greutate, cu excepția cazului în care acest lucru este recomandat de un specialist din domeniul sănătății. Comportamentele care implică o alimentație sănătoasă și activitate fizică nu se transformă în rutină peste noapte. Este nevoie de timp, efort și perseverență din partea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră pentru a face schimbări de durată. Orice schimbare importantă în alimentația și stilul de viață al copilului dumneavoastră are puține șanse de reușită dacă se realizează brusc, putând fi chiar dăunătoare pentru sănătatea acestuia. Schimbările mici, treptate și care implică întreaga familie au mai multe șanse de succes.
Fiți cel mai bun exemplu pe care îl puteți oferi. Alegeți alimente nutritive și integrale, cum ar fi fructele și legumele proaspete, încurajați activitatea fizică, promovați orele suficiente de somn și evitați discuțiile negative despre greutatea dumneavoastră sau a altora.
Indiferent de greutatea dumneavoastră, vă puteți ajuta copilul, îndrumându-l spre obiceiuri sănătoase. Explorați împreună diferitele grupe de alimente, învățați ce nutrienți sunt necesari pentru o alimentație sănătoasă și discutați despre motivul pentru care anumite alimente reprezintă opțiuni mai bune decât altele.
Faceți tot posibilul pentru a descuraja consumul de alimente și băuturi ultraprocesate care au un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, dar nu interziceți complet anumite alimente, deoarece acest lucru poate avea efectul contrar și poate provoca pofte mai mari. Majoritatea gustărilor rapide sunt bogate în grăsimi, zahăr și sare și nu prea reușesc să satisfacă foamea. Apelați, în schimb, la gustări sănătoase și sățioase, cum sunt fructele, batoanele de legume și iaurtul simplu. Încurajați consumul de apă ca băutură principală în locul sucurilor de fructe pline de zahăr și alegeți cu atenție alimentele și băuturile care sunt disponibile în casă.
Bucurați-vă de mese împreună
Cât mai des posibil, pregătiți și serviți masa împreună, în familie. Aceasta este ocazia potrivită de a vorbi despre o alimentație sănătoasă și de a alege alimente sănătoase. Serviți porții adecvate pentru un copil și lăsați copilul să ceară suplimentar dacă nu s-a săturat. Și stabilirea unor ore fixe pentru servirea mesei și a gustărilor vă poate ajuta să îl învățați pe copil că se mănâncă în anumite momente și să nu încurajați ronțăitul pe tot parcursul zilei.
Descoperiți plăcerea mișcării
Încurajați jocurile în aer liber și fiți activi împreună ca familie. Începând cu vârsta de 3 ani, copiii ar trebui să fie activi cel puțin o oră pe zi, însă această oră poate fi împărțită în intervale scurte de 15-20 de minute. În cazul copiilor mai mici, încercați jocurile de mișcare, cum ar fi jocul de-a prinselea sau jocurile cu mingea. În cazul copiilor mai mari, faceți plimbări în familie sau încercați să practicați împreună un nou sport. Dacă este posibil, alegeți plimbarea sau mersul cu bicicleta în locul deplasării cu mașina sau cu un mijloc de transport în comun. Încurajați practicarea unui sport de echipă la nivel local sau școlar, care poate face mai agreabilă activitatea fizică și permite relaționarea cu alți copii de aceeași vârstă.
Bunăstare, nu greutate
În cadrul acestui proces, evitați să vă concentrați doar asupra greutății și acordați mai multă atenție beneficiilor pe care le oferă o alimentație sănătoasă și un comportament activ întregii familii. Acestea sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a susține creșterea și dezvoltarea copilului dumneavoastră până la vârsta adultă și pentru a-i crește imunitatea și bunăstarea emoțională. Realizarea unor schimbări adecvate la nivelul familiei îl va ajuta pe copilul dumneavoastră să evite problemele alimentare mai târziu în viață.
Rețineți
Cel mai bun mod prin care puteți contribui la fericirea și sănătatea copilului dumneavoastră este să îi arătați că îi sunteți alături în orice situație. Trebuie să înțelegeți că este dificil și pentru el, însă adoptând o alimentație sănătoasă și realizând activități fizice cu întreaga familie, îi puteți oferi copilului dumneavoastră susținerea de care are nevoie pentru a face schimbări pozitive și sănătoase în stilul său de viață, schimbări care nu vizează doar pierderea în greutate.