Cu ce să ocupi timpul copilului în situații de urgență?

Într-o situație de urgență, copiii experimentează stres, frică și incertitudine. Părinții trebuie să continue să-i înconjoare cu grijă și să încerce să le distragă atenția.

UNICEF
Ukrainian child
UNICEF/UN0627870/Holerga
26 Mai 2022

Jocul pentru copii îndeplinește mai multe funcții utile:

• le distrage atenția de la circumstanțele neobișnuite;

• îi învață să experimenteze constructiv emoțiile;

• le dezvoltă abilități de comunicare;

• oferă activități comune cu părinții sau alți copii.


Jocuri ușor de jucat oriunde


CELE 5 SIMȚURI

Dați-le copiilor o temă:

  • Arată 5 obiecte de culoare roșie (verde, albastru).
  • Atinge 4 obiecte diferite și spune cum sunt acestea (moi, reci, aspre).
  • Repetă 3 sunete pe care tocmai le-ai auzit în jur.
  • Descrie în cuvinte 2 mirosuri care te înconjoară.
  • Gustă ceva comestibil – ce simți (dulce, sărat, crocant)?

O POVESTE COMUNĂ

Gândiți-vă la o poveste succesivă, care să fie continuată de fiecare dintre cei prezenți.

PRINDE RITMUL

Cântați împreună cu copilul un cântec și cu o linguriță bateți ritmul în casă sau pe rotula genunchiului. Încercați să ghiciți ce cântec este și să intrați în ritm.

GÂNDIRE CREATIVĂ

Participanții la joc închid ochii pe rând. La comanda conducătorului de joc trebuie să deschidă ochii și să numească primul obiect care este în câmpul vizual. În continuare, trebuie să găsească ceva neobișnuit în acel obiect obișnuit sau să găsească o nouă modalitate de utilizare a acestuia.

JOCUL CU MÂNCAREA

Când un copil mănâncă un anumit aliment – acesta trebuie să numească o caracteristică care începe cu aceeași literă, de exemplu pentru găină – generozitate, carne – curaj.

NU POATE FI

Fiecare jucător numește pe rând ceva incredibil (lucru, fenomen al naturii, animal neobișnuit, caz), iar ceilalți apreciază ideea lui cu cuvintele ”există” sau ”nu există”. Susțineți inițiativa copiilor care se gândesc la ceva ce nu există.

MOTĂNELUL TRIST

Rugați copilul să-și imagineze că s-a transformat într-o pisică care are nevoie de ajutor. Motănelul nu poate vorbi – poate doar arăta. Rugați copilul să arate ceea ce are nevoie pisica (trebuie mângâiată, ridicată, hrănită și așa mai departe).

VRĂJITORUL

Adultul este un vrăjitor, care știe totul despre emoții. Copilul vă poate transforma în orice emoție, iar dvs. trebuie să arătați și să povestiți despre ea. La sfârșit veți spune că fiecare dintre noi poate fi un vrăjitor – înțelege emoțiile și transformă trăirile în emoții constructive: forță, încredere, experiență.

STAI, ÎNGHEAȚĂ

Conducătorul jocului se întoarce cu spatele la jucători și rostește: „un, doi, trei – stai pe loc, îngheață!” Jucătorii încearcă să rămână nemișcați după cuvântul îngheață. Cine cedează primul, iese din joc și așteaptă următorul cerc.