Cristian ar putea să meargă. Îl ajuți?

Pentru un copil de numai 4 ani, diagnosticat cu tetrapareză spastică, viitorul este incert. Cristian, însă, are o șansă nesperată de a se recupera aproape total dacă ar beneficia de mai multă terapie.

Floriana Scânteie
Cristian
UNICEF/Cybermedia
14 August 2020

Bunica împrăștie pe pătură, lângă casa mică, cu pereți scorojiți, o mulțime de jucării: mașinuțe de diverse culori și mărimi, câteva plușuri și dinozauri din cauciuc. Puțin mai departe, dintr-un cort roz, își fac apariția doi băieței tunși scurt, curați, cu tricouri colorate pe care scrie „California Style”.

Cel mare, Matei, are 6 ani și este protector cu fratele lui care stă lipit de el. Cristian, un copil de 4 ani, strigă după „Tei” în timp ce se târăște, în loc să meargă pe picioarele lui, încercând din răsputeri să țină pasul cu fratele lui mai mare.

Ajunși la locul de joacă pregătit de bunică în curte, cei doi copii încep să inspecteze curioși jucăriile. Însă, când își fac apariția pisoii, Matei îi ia pe rând în brațe și îi apropie de fratele lui care întinde cu bucurie mâinile către animalele firave.

Fratii
UNICEF/Cybermedia

Când stă așezat în felul aceasta, cu picioarele sub el, nu ai bănui că mezinul nu poate să se ridice și să meargă. Nu încă. Din cauza bolii de care suferă - tetrapareză spastică – el se poate deplasa doar cu ajutorul unui scaun cu rotile.

Deși s-a născut cu aceste probleme congenitale, băiatul ar putea fi recuperat locomotor și psihic în proporție de 60-70%, potrivit asistentei comunitare medicale care se ocupă de acest caz.

 

Crescuți de bunici, cu ajutor de la mama plecată în străinătate

Cristian și Matei locuiesc în comuna Plopana, județul Bacău, cu bunicii. Mama băieților trăiește și muncește în Italia, de unde le trimite bani pentru cele necesare vieții. Nu îndeajuns, însă, ținând cont de faptul că mezinul ar avea nevoie de tratament susținut pentru boala cu care a fost diagnosticat la naștere.

Mama copiilor a plecat la doi ani după ce l-a născut pe Cristian, pentru a-și putea crește cei doi băieți, dintre care unul cu nevoi speciale. În Italia, a mai născut o fetiță.

„Ne-a sprijinit mai mult când nu avea și fetița. Acum, sunt mai puțini bani, că trebuie să ajungă și fetiței”, spune bunica.  

Cristi cântărea ceva mai mult decât o păpușă, când a văzut lumina zilei, prea devreme, la aproximativ 30 de săptămâni.

„Doctorii, la început, nu știau dacă Cristi o să trăiască. Avea probleme cu plămânii, nu putea să respire. Era foarte micuț”, povestește bunica.

Copiii îi spun „mamă” bunicii, iar cu Cristina vorbesc la telefon. Anul acesta, mama nu a mai reușit să ajungă acasă, din cauza pandemiei. Tot din această cauză, Cristian și-a întrerupt ședințele de terapie  pe care le făcea cu echipa mobilă care se deplasa de la Bacău cam de două ori pe lună. Acestea erau de un real ajutor pentru bunici, care nu își permit să facă naveta prea des la oraș, aproape 70 de km dus-întors, atâta vreme cât trebuie să se ocupe și de celălalt băiat și de gospodărie.

Totuși, deși insuficiente ședințele de terapie, rezultatele au apărut și demonstrează progresele pe care le-a făcut copilul:

„Am observat că mișcă picioarele. Deși se târâie mai mult, piciorul stâng îl mișcă, piciorul drept nu prea. Echipa mobilă m-a învățat ce să fac, cum să-l ajut. Eu îl forțam să meargă. Nu-i indicat, trebuie lăsat să meargă în voia lui, așa e mai bine.”, mărturiește bunica.

Atașamentul dintre cei mici și bunicii lor e vizibil.

„I-am îndrăgit de micuți. A fost mai dificil cu Cristi, trebuia mai multă atenție, plângea mult când era mai mic și avea și alte probleme. Cu Matei a fost mai simplu.”

bunici si nepoti
UNICEF/Cybermedia

Cristian ar putea să meargă

Cu ajutorul asistentei comunitare, bunica a reușit să-i scoată lui Cristian actele necesare pentru a avea acces la beneficiile existente pentru persoane cu dizabilități.

Șansele de recuperare ale copilului sunt reale și ele nu trebuie irosite. Încă nu este prea târziu. Cristian ar avea nevoie de cât mai multe ședințe de kinetoterapie și psihoterapie. Însă centrele specializate se află în Bacău. Chiar dacă bunicii s-ar încumeta să pornească cu el la drum, tot    le-ar fi foarte greu să se descurce cu transportul. Cristian are un scaun cu rotile învechit, care ocupă mult spațiu și este dificil de manipulat.

„Un model mai sport, care ar putea fi pliat, le-ar înlesni cât de cât deplasarea.”, e de părere asistenta comunitară, care știe că este greu cu naveta, „dar nu imposibil”.    

Pe lângă acesta, copilașul ar mai avea nevoie de un corset pentru coloană, de orteze și ghete ortopedice, adaugă specialistul.

„Este indicat să ajungă la ortopedie acum! Eu am insistat la bunică să meargă măcar o dată pe săptămână la kinetoterapie, chiar dacă el ar trebui să aibă parte de astfel de ședințe de 2-3 ori pe săptămână.

Starea lui Cristian s-ar putea îmbunătăți simțitor cu acest tratament. El nu ar porni de la 0: înțelege ce i se spune, vorbește cât de cât, are ceva mobilitate, în sensul că poate ține un pix între degete, mișcă un picior.

„Până acuma nu l-am văzut să meargă cum l-am văzut azi, să ridice genunchii și să înainteze pe mâini și pe genunchi. El se punea pe burtă și se târa pe burtă, nu ridica genunchii. Acuma am observat că s-a ridicat să meargă în genunchi”, a mărturisit bunica în ziua în care l-am cunoscut pe Cristian.  

Din punct de vedere al intelectului, “nu observ să fie ceva rău: el înțelege, vorbește, știe ce vrea, știe să ceară când are nevoie de ceva”, completează bunica.

„Doamne, ajută-i pe toți copiii mei și pe nepoți și ajută-l și pe Cristi să poată să meargă, să fugă după ceilalți nepoți, să-i prindă”, spune șoptit bunica.

Speranțele bunicilor se îndreaptă către Dumnezeu și oamenii de bine.

„Cristian poate să meargă” este un vis ce ar putea deveni realitate, cu ajutorul tău. Fiecare donație contează, pentru a contribui la recuperarea lui Cristian și a altor copii ca el.


Prin proiectul UNICEF „Servicii Comunitare pentru Copii”, echipele comunitare formate dintr-un asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar oferă copiilor din familii vulnerabile accesul la serviciile medicale, sociale și școlare de care au nevoie.

Trimite acum un SMS cu textul COPIL la 8864 și donează 4 EUR în fiecare lună. Donează acum și ajută-i pe Cristian și pe alți copii ca el să fie susținuți de profesioniști locali și să aibă acces la serviciile care le pot îmbunătăți și schimba viața. Îți mulțumim!