Copiii poartă cicatricile psihologice ale războiului din Ucraina

Săptămânile petrecute într-un subol, adăpostindu-se de război, au făcut-o pe Polina, în vârstă de 11 ani, să se simtă fără lipsită de speranță. Însă, consilierea psihologică o ajută să se vindece.

UNICEF
Ukrainian child
UNICEF/UN0632970/Latayko
24 Mai 2022

Polina, în vârstă de 11 ani, nu mai are nimic care să îi amintească de viața ei din Mariupol, Ucraina. Spitalul în care s-a născut, grădinița în care s-a jucat și școala în care a învățat au fost toate distruse.

A fost o perioadă în care Polina era șefa clasei, avea note mari, prieteni buni și o listă mare de hobby-uri, însă după ce s-a adăpostit într-un subsol, în luna martie, Polina se simte îngrozită de fiecare dată când este lăsată singură în camera ei.

O anumită zi din timpul războiului încă îi stârnește teama.

Eram la subsol, iar mama și bunica mea erau la parter”, își amintește Polina. „A fost o explozie atât de puternică încât m-a asurzit. Totul a căzut din tavan și am început să țip. Celelalte fete țipau și plângeau și ele și era o fată pe care nu am putut să o calmez deloc, nici măcar după ce s-a terminat.”

Polina și prietenii ei au tot susținut concerte pentru a-și distrage atenția în timp ce se adăposteau în acel subsol. Dar acest lucru a devenit prea greu de suportat.

La sfârșitul lunii martie, Polina, mama ei Tetiana și bunica Natalia au fugit în cele din urmă din Mariupol, găsindu-și în cele din urmă adăpost în regiunea Vinnytsia. Polina studiază acum și socializează cu colegii de la distanță. Pentru a-și ajuta fiica să-și depășească teama de a rămâne singură, Tetiana a apelat la UNICEF pentru sprijin.

Trauma psihologică este ca o rană, așa că nu poți neglija tratamentul”, spune Tetiana, psiholog din echipa mobilă interdisciplinară regională din Vinnytsia.

Din aprilie, o echipă mobilă interdisciplinară regională lucrează în regiunea Vinnytsia cu sprijinul UNICEF și al Fundației pentru Sănătate Publică din Ucraina. Oricine are nevoie de consiliere socială, medicală, psihologică sau juridică poate contacta gratuit echipa la telefon +380678857107 sau +390965241741. Adulții ar trebui să se asigure că copiii lor au o rutină zilnică, cu un program de studiu, exerciții și odihnă.

„Jocurile care te ajută să îți imaginezi că ești într-un loc sigur, și care te scot din lumea interioară a experiențelor tale pentru a te aduce în lumea exterioară, sunt, de asemenea, de folos” spune Tetiana. „De exemplu, un joc cu „trei lucruri” pe care un copil le poate simți, gusta și mirosi.