Copiii descriu impactul atacurilor asupra școlilor din Ucraina

Sute de școli au fost avariate sau distruse de violența continuă din Ucraina, iar atacurile asupra zonelor civile pun în pericol viața și viitorul copiilor.

UNICEF
Ukrainian Children
UNICEF/UN0633175/Pashkina
13 Mai 2022

Au trecut aproape două luni de când Stepan și Yaroslav au fost pentru ultima dată în școala lor din Harkov. Pe 23 februarie, ultima lor lecție a fost un curs de istorie. A doua zi, băieții de 14 ani s-au trezit nu cu ceasul deșteptător, ci cu sunetul exploziilor.

Ukrainian child
UNICEF/UN0633182/Pashkina
Pe 18 martie 2022, în Harkov, nord-estul Ucrainei, Stepan, în vârstă de 14 ani, stă în fața ruinelor școlii sale, după ce aceasta a fost distrusă de bombardamentele din februarie. „Nu mai mergem la școală pentru că avem un război”, spune el.
Ukrainian child
UNICEF/UN0633187/Pashkina
School destroyed in Ukraine
UNICEF/UN0633188/Pashkina

Acum, pereții școlii lor – cândva o clădire grandioasă cu trei etaje, cu motto-ul „Succes în învățare – succes în viață” înscris deasupra intrării –  sunt negri de la explozii. Nicio fereastră nu a rămas întreagă, iar fațada este marcată de gloanțe și obuze.

„Acum este foarte greu să recunoști clădirea, pentru că înainte școala era atât de strălucitoare, iar acum, este înnegrită”, spune Yaroslav, cu tristețe.

Ukrainian Children
UNICEF/UN0633181/Pashkina

Stepan își recunoaște cu greu sala de clasă în clădirea carbonizată:

„La etajul doi era o sală de calculatoare, cu calculatoare noi”, își amintește el.

Băieții știu de la profesori că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, școala a fost transformată într-un centru militar de prim ajutor.

„A supraviețuit acelui război, dar nu și acestuia”, adaugă Yaroslav.

Bombed school in Ukraine
UNICEF/UN0633179/Pashkina

Ambii prieteni încă își amintesc zilele și nopțile petrecute ascunzându-se în subsolurile lor, așteptând încheierea bombardamentelor de la Harkov.

„Era foarte zgomotos, era fum, mirosea a funingine”, spune Yaroslav. „Lucrurile ardeau în zonă.”

Stepan își amintește că pereții tremurau și că școala lui ardea.

„Școala noastră a fost bombardată timp de 12 ore”, spune el.

Zi de naștere sub bombardamente

Școala a fost distrusă de bombardamente cu o zi înainte de ziua lui Stepan.

În loc să sărbătorească cu prietenii, Stepan își petrecuse ziua în subsol, ascunzându-se împreună cu familia de un atac aerian. În acea noapte, în seara în care împlinea 14 ani, băiatul s-a uitat pe fereastră în timp ce flăcările distrugeau pereții școlii sale.

„M-am simțit extrem de trist”, își amintește el.

Ukrainian child
UNICEF/UN0633198/Pashkina
Ukrainian Children
UNICEF/UN0633202/Pashkina
Când bombardamentele se opresc și nu mai este nevoie să se ascundă, Yaroslav și Stepan citesc, se uită la filme și își fac temele.
Ukrainian Child
UNICEF/UN0633208/Pashkina
În timpul bombardamentelor nu există o conexiune stabilă la internet. Acest lucru îi împiedică pe băieți să studieze online sau să țină legătura cu profesorii.
Ukrainian child
UNICEF/UN0633239/Pashkina
Ukrainian child
UNICEF/UN0633232/Pashkina

Băieții visează la sfârșitul războiului și la reconstruirea școlii lor.

„Mi-ar plăcea foarte mult să merg din nou la această școală, pentru că am multe amintiri, multe povești amuzante despre ea”, spune Yaroslav. „Acolo am avut profesori și prieteni grozavi.”

Ukrainian Children
UNICEF/UN0633153/Pashkina

UNICEF își concentrează eforturile pentru a asigura siguranța fizică și bunăstarea psihologică a fiecărui copil.

UNICEF asigură accesul la programe de protecție, consiliere psihologică, precum și produse de igienă și materiale educaționale prin intermediul centrelor de servicii integrate pentru copiii și familiile strămutate.

UNICEF continuă să ofere asistență tehnică pentru platforma „Toate școlile ucrainene online” și „Grădinița online NUMO”, precum și pentru dezvoltarea de conținut bazat pe programa școlilor primare și resurse suplimentare de învățare pentru școlile secundare.