Copii care ajută copii. O lecție despre solidaritate și prietenie fără bariere

Prietenia dintre copii depășește orice barieră de limbă sau cultură. O poveste despre copii curajoși, care au nevoie de pace, siguranță și iubire

Miruna Haican
Ukrainian children
UNICEF/UN0630183/Moldovan
26 Mai 2022

Cu ochii mari și curioși, elevii din Cocorăștii Colț așteaptă la mese marea întâlnire. Este ziua în care își vor face noi prieteni. Prieteni care nu vorbesc aceeași limbă ca ei. Dar prieteni care se bucură de o îmbrățișare, care îți răspund cu un zâmbet larg și care cred în bunătate, speranță și iubire.  

Sunt 27 copii care au venit din sistemul de protecție socială din Ucraina, și care locuiesc acum cu toții într-un centru de plasament de tip rezidențial din România, unde își continuă cursurile, unde dorm, mănâncă și se joacă în siguranță.  

„Vă dorim un cer liniștit deasupra capului” – scrie pe un poster realizat de copiii ucraineni. Este mesajul copiilor pentru cei care i-au primit cu brațele deschise și care le oferă acum un acoperiș sigur deasupra capului.  

IllustrationsforPeace
UNICEF/UN0634037/Holerga

„Sunt copii crescuți frumos. Sunt copii care oferă foarte multă afecțiune și ne bucurăm să îi avem în casa noastră”, spune Letiția Mușat, șeful centrului de plasament.  

„Acest loc găzduiește copii de foarte mulți ani”, spune directoarea. „Strategia a fost aceea de a se desființa centrele de plasament din România, așa cum este și acesta. Noi ne aflam într-un proces de închidere al centrului de plasament de mai mult de un an, dorindu-se transformarea lui într-un centru maternal și într-un centru de primire în regim de urgență. (...) Pe 25 februarie, centrul nostru rămăsese fără niciun copil. Iar din 4 martie am început să găzduim acest grup de copii ucraineni”, povestește Letiția Mușat. 

Organizația Zonta a venit cu ideea de a organiza o întâlnire în care copiii ajută copii – o experiență prin intermediul căreia copiii au învățat să fie solidari.  Împreună cu doamna învățătoare Mariana Gherghe, organizația Zonta a organizat un grup de elevi din Cocorăștii Colț și au venit împreună la centrul comunitar pentru a-i cunoaște pe copiii ucraineni. 

Ukrainian children
UNICEF/UN0630200/Moldovan

Încă din primele secunde copiii au uitat de emoții, iar râsetele lor au căpătat aceeași culoare. Ouăle de lemn, acuarelele și stickerele colorate i-au captivat imediat pe copii, care au transformat centrul într-un atelier de decorațiuni și au pictat mesele într-o mulțime de nuanțe.   

Vlad aleargă printre mese cu o inimă din lemn pictată în culorile Ucrainei și ale României. Este modul lui de a-și exprima recunoștința față de români și față de toți cei care au venit să îi ofere o îmbrățișare și un gând bun.

IllustrationsforPeace
UNICEF/UN0630194/Moldovan

Un covor de hârtie devine brusc centrul lor de interes. Fug spre el, cu pensulele încărcate de vopsea, carioci, creioane și multă imaginație. Unii dintre ei desenează de zor copii îmbrăcați în galben și albastru,  alții desenează drapelul Ucrainei, iar în colțuri cresc flori și simboluri ale iubirii. Fiecare detaliu exprimă o trăire, dar și un mesaj comun – Pace, iubire și liniște pe Pământ. 

„Am avut și noi de învățat de la ei, dar și ei de la noi. Am învățat să facem activități cu alți copii, să comunicăm, să ne dezvoltăm. (…) Am aflat cum este să comunicăm și cu alți oameni, nu doar cu cei din țara noastră sau care vorbesc aceeași limbă ca noi. Toți suntem egali. Toți suntem la fel. Toți suntem oameni – avem un suflet și o inimă”, spune Teodora, impresionată de întâlnirea pe care a avut-o cu copiii ucraineni.  

Children helping children
UNICEF/UN0630185/Moldovan

Înainte de a pleca de la centru, copiii s-au îmbrățișat și s-au încurajat din priviri. A fost o zi specială pentru ambele grupuri. O zi în care s-au legat prietenii, în care s-au așternut pe hârtie gânduri și mesaje – o zi în care copiii au ajutat alți copii să zâmbească din nou. 

„Copiii au fost foarte nerăbdători să vină. La orele de educație civică, pe lângă ce aveam în programă, am vorbit și despre această situație care a fost mediatizată la televizor. Ei știau, au venit cu întrebări, le era teamă de această situație. Și atunci m-am gândit că este momentul să îi duc pe elevi să îi cunoască pe copiii care vin din Ucraina, să interacționeze cu ei. Lucrând, pot să aducă un strop de bucurie celorlalți copii și la rândul lor să și ofere, pentru că și ei au primit. 

Scopul activității a fost îndeplinit. Bucuria lor de a lucra și de a se juca alături de acești copii a fost mare. Și cred că și copilașii de aici din centru au simțit aceeași bucurie. Sunt optimistă și cred că dacă puterea dragostei de oameni va fi mai mare decât dragostea pentru putere, atunci se va stabili pacea”, spune Mariana Gherghe, învățătoare în Comuna Cocorăștii Colț.