Construcția speranței: Povestea lui Victor
Tinerii aduc schimbare prin canalizarea propriilor experiențe și a forței interioare în sprijinul altora

- Disponibil în:
- English
- Română
Toți cei implicați în eforturile de răspuns la criza refugiaților ucraineni din București au auzit de echipa de studenți voluntari de 20 de ani care lucrează la centrul de tranzit pentru refugiați de la Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB). Realizarea lor de a transforma clădirea abandonată a căminului C2 într-un centru funcțional pentru refugiații ucraineni, cu o capacitate de cazare de peste 200 de persoane, le-a transformat povestea într-un fel de mit urban, inspirându-ne pe toți să facem și să fim mai mult. Întrucât UNICEF sprijină acest centru, ne-am întâlnit de multe ori cu acești tineri extraordinari și suntem mândri să vă spunem poveștile lor.
Aceasta este povestea lui Victor.
Privind la statura lui Victor, ar fi ușor să presupunem că este un bărbat dur și sever, potrivit doar pentru profesia sa aleasă de inginer de căi ferate, drumuri și poduri. Ți l-ai putea imagina cu ușurință purtând o cască de protecție și afișând atitudinea dură necesară pentru o viață împărțită între șantiere de construcții. Cuvintele sale, însă, îi trădează adevărata natură, profund sentimental și cald, de un optimism incurabil și cel mai copilăros tânăr de 22 de ani pe care îl veți întâlni vreodată.
După cum povestește Victor, copilăria sa a fost marcată de greutăți, dar a fost norocos că a primit sprijin din partea altora în momentele cele mai dificile. Aceste experiențe din copilărie au lăsat urme adânci asupra sa, dezvoltându-i rezistența și alimentându-i angajamentul de a da mai departe și de a produce schimbări pozitive oriunde poate. "Sunt un tânăr care a avut o mulțime de greutăți în trecut și am reușit să le depășesc pe toate cu ajutorul altora. Aceste momente grele din copilărie mi-au dat sentimentul că pot fi (și voi fi) mai puternic, mai rezistent. Cu acest sentiment, a venit o dorință tot mai mare de a-i ajuta pe alții care au nevoie, așa cum am fost ajutat și eu cândva", spune Victor. Acesta a fost sentimentul care l-a determinat să răspundă apelului la voluntariat și să le ofere sprijinul refugiaților ucraineni care căutau adăpost la centru. Venind din Republica Moldova și vorbind fluent limba rusă, Victor a devenit o resursă valoroasă a centrului lucrând ca traducător încă de la început.

Încă de la început, Victor a jucat multe roluri în viața de zi cu zi a refugiaților care locuiau în centru: "Am făcut tot ce mi-a stat în putință ca traducător și nu numai: am mers la clinici și la veterinari, am tradus documente, am ajutat la evaluările pentru acordarea protecției, la cazări, am cărat mobilier și provizii, am curățat camere, am căutat apartamente pentru ca refugiații să se integreze mai bine în comunitate și multe, multe altele", împărtășește el.
Cu toate acestea, adevăratul său obiectiv și adevărata sa misiune la centru fuseseră încă dezvăluite. Pe parcursul activităților sale la centrul de tranzit, a fost întotdeauna atras de sprijinirea copiilor mici care treceau prin momente dificile, în care își recunoștea trecutul. Înțelegând importanța de a avea un sentiment de normalitate și de apartenență, Victor a început să organizeze activități pentru cei aproximativ 100 de copii refugiați care locuiau în centru. Victor explică: "Rolul meu în cadrul centrului este acum axat pe copii: integrarea lor în activitățile din centru, organizarea de excursii, gestionarea documentației lor și multe altele."
Capacitatea lui Victor de a empatiza cu experiențele copiilor, împreună cu atitudinea sa jucăușă și optimistă, i-au permis să se conecteze cu cei mici și să le ofere un mediu de susținere în care aceștia se pot juca împreună și își pot face noi prieteni. Prezența sa și capacitatea sa de a vorbi într-o limbă pe care o înțelegeau de acasă le-a adus copiilor confort și un sentiment de siguranță, ajutându-i să facă față incertitudinilor dintr-un mediu nou.

Povestea lui Victor despre experiența sa la centru este un exemplu excelent de dezvoltare care vine odată cu decizia de a te mobiliza pentru o cauză în care crezi, mai ales din perspectiva unei persoane care s-a confruntat cu propriile greutăți. Angajamentul său de a avea un impact pozitiv în viețile copiilor refugiați este o dovadă a schimbării pe care o persoană tânără o poate produce atunci când își canalizează propriile experiențe și forțe pentru a-i ajuta pe alții aflați la nevoie.
În timp ce Victor reflectează la perioada petrecută până acum la centru, el rămâne o persoană plină de speranță și mândră. El poate vedea că valoarea pe care a adus-o prin toată munca sa a depășit dificultățile și a făcut din el o persoană mai bună: "A fost o perioadă dificilă pentru mine, din punct de vedere emoțional și psihologic, dar a fost, de asemenea, ca și cum aș fi dat timpul înainte. Simt că m-am dezvoltat atât de mult, pe atât de multe planuri: uman, personal, comportamental. Sunt mândru de ceea ce am realizat până acum eu și colegii mei, împreună cu organizațiile care sprijină centrul. Sunt convins că nu ne vom opri aici."
A fost o perioadă dificilă pentru mine, din punct de vedere emoțional și psihologic, dar a fost, de asemenea, ca și cum aș fi dat timpul înainte. Simt că m-am dezvoltat atât de mult, pe atât de multe planuri: uman, personal, comportamental. Sunt mândru de ceea ce am realizat până acum eu și colegii mei, împreună cu organizațiile care sprijină centrul. Sunt convins că nu ne vom opri aici.
Centrul de tranzit pentru refugiați la construcția căruia Andreea a ajutat este sprijinit de UNICEF și de asistența financiară elvețiană pentru reducerea disparităților economice și sociale în UE. Acest centru este un exemplu excelent de parteneriat public-privat între Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB), Primăria Sectorului 2 București, ONG-uri locale și UNICEF, fiecare dintre actorii implicați contribuind cu propriile resurse, experiență și expertiză globală și locală. UNICEF a semnat un Protocol de colaborare cu Primăria Sectorului 2 în mai 2022 pentru a-și uni forțele în sprijinul copiilor refugiați și al familiilor acestora care locuiesc în centrele de tranzit.
UNICEF a reușit să ofere sprijin, asigurându-se că resursele umane adecvate sunt disponibile și primesc sprijin, nu doar elevii, ci și refugiații care își ajută colegii. UNICEF se angajează să crească accesul la serviciile comunitare pentru toți copiii și adolescenții din comunitate și să consolideze sistemele de protecție a copilului pentru a identifica, documenta și evalua copiii refugiați și a-i îndruma către servicii pentru sprijin ulterior.