Ce sunt variantele virusului SARS CoV2?
Ce schimbă Omicron?

Cu cât virusul SARS CoV2, care a îmbolnăvit și continuă să îmbolnăvească o lume întreagă de COVID-19, circulă mai mult, cu atât cresc șansele ca acesta să se modifice, în variante ale virusului inițial. Unele variante sunt foarte periculoase, cum a fost cazul variantei Delta, de care nu trebuie să uităm, și care a produs la noi în țară zeci de mii de cazuri grave, cu internări și decese, inclusiv la începutul anului 2022.
A urmat apoi varianta Omicron, care este în prezent dominantă în România și în multe părți din lume. Se pare că persoanele vaccinate au o probabilitate mai mare să se infecteze cu Omicron sau sub-variantele sale decât cu alte variante precum Delta.
Ce toată lumea crede că știe despre Omicron este că, dacă te infectezi, faci o formă ușoară de boală. Este doar parțial adevărat, pentru că, dacă ne uităm la cazurile care au ajuns să fie spitalizate, forme ușoare de boală fac în special cei vaccinați împotriva COVID-19. Ce au demonstrat studiile din întreaga lume este că vaccinarea împotriva COVID-19 ne protejează de forme severe de boală, inclusiv cea dată de varianta Omicron.
Persoanele nevaccinate rămân cu un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de o formă gravă de COVID-19, în comparație cu persoanele care au fost vaccinate.
Tot studiile arată că nivelul de protecție dat de vaccinare tind să scadă în timp, și persoanele cărora li s-a administrat doza de rapel (doza booster) sunt mai puțin expuse la boală severă sau deces din cauza infecției cu Omicron decât persoanele care s-au vaccinat doar cu prima/primele doze de vaccin (vaccinarea primară) (12).
În plus, sunt studii care arată că varianta Omicron crește riscul de reinfecție la persoanele care au avut deja COVID de peste două ori, comparativ cu variantele anterioare ale virusului care cauzează COVID-19 (13).
Oamenii de știință și organizațiile internaționale consideră varianta Omicron a virusului SARS CoV2 drept o variantă de îngrijorare, pentru că are zeci de subvariante, care pot afecta în orice moment modul în care se comportă. Cu cât mai multe persoane se vaccinează, cu atât circulația virusului SARS CoV2 și variantelor sale încetinește. Așadar, vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne în prezent singura opțiune să influențăm pandemia.