Când războiul îngreunează viața unui copil cu dizabilități

Războiul din Ucraina le-a făcut viața mai dificilă Snezhanei, în vârstă de 12 ani, și mamei sale

UNICEF
Snezhana and her mother, in Husi
UNICEF/UN0616157/Catu
18 Aprilie 2022

HUȘI, România – Snezhana, în vârstă de 12 ani, își pune blând mâna stângă peste caietul de desen.

„Mâna mea mică”, spune ea încet.

Se referă la mâna stângă, care este parțial funcțională.

Pentru Snezhana, caietul ei de desen și caietul ei vechi de școală sunt cele mai prețuite bunuri ale ei. De când a fugit de războiul din Ucraina, Snezhana a luat cu ea peste tot aceste caiete.

Lui Snezhana îi place să deseneze. Pentru ea, acele desene sunt amintiri foarte speciale ale unei perioade în care copilăria ei era lipsită de griji, când încă mergea la școală.

În martie 2021, Snezhana a fost diagnosticată cu encefalită, o inflamație gravă a creierului. În cazul ei, a fost cauzată de o infecție virală și a lăsat-o jumătate de an în secția de terapie intensivă. Snezhana avea deja ușoare dizabilități de la naștere – iar acum opt luni, Snezhana nu se putea mișca sau vorbi. Encefalita a afectat grav abilitățile motorii și cognitive ale Snezhanei.

Pentru Snezhana, viața a fost împărțită în „înainte” și „după” boala ei. A fost o recuperare lentă și dificilă pentru Snezhana și mama ei, Maria. Sunt doar ele două, tatăl a murit acum șase ani.

Deși piciorul și mâna stângă sunt parțial funcționale, Snezhana continuă să-și folosească mâna stângă. A început să facă progrese pentru a-și recupera abilitățile, existând o urmă de speranță, dar războiul din Ucraina a adus un val de incertitudine în viața ei. Ea nu mai poate primi asistența medicală atentă de care are nevoie.

Când a venit momentul să fugă, Maria s-a asigurat că vor lua cu ele și scaunul cu rotile al Snezhanei, deoarece fata încă reînvață să meargă. Originari din Dnipro, centrul Ucrainei, au ajuns în România, în satul Huși, din estul României, lângă granița cu Moldova. Au găsit refugiu într-o școală agricolă care s-a transformat într-un adăpost improvizat, unde Snezhana continua să facă exerciții cu mâna stângă. Cu o provizie mică de medicamente pentru Snezhana, acestea nu știu unde ar trebui să meargă mai departe.

În timp ce mii de copii și familii fug de războiul din Ucraina, UNICEF a călătorit în satul Huși pentru a înțelege cum sunt sprijiniți copiii vulnerabili. Autoritățile locale și organizațiile locale precum liceul Dimitrie Cantemir pot oferi gratuit cazare, mâncare și transport către destinațiile următoare. În apropiere a fost înființată și o tabără de refugiați, unde sunt găzduiți ucrainenii aflați în tranzit prin Huși. În ciuda acestei mobilizări impresionante, UNICEF a văzut totuși că este nevoie imediată de asistență socială, consiliere psihologică, consiliere juridică și înregistrare – servicii cheie care trebuie furnizate. Atunci când conflictele îi îndepărtează pe copii de casele lor, ei se confruntă cu multe pericole, cum ar fi lipsa îngrijirilor medicale esențiale, lipsa apei curată și a alimentor și riscul traficului de persoane.

Snezhana and her mother, in Husi
UNICEF/UN0616159/Catu
Snezhana (12 ani) ține în mână o fotografie cu tatăl ei, care a murit în urmă cu șase ani. Ea și mama ei au fugit din războiul din Ucraina, și au ajuns în Huși, România.

În camera micuță de cămin pe care o împart de câteva zile, Maria și Snezhana au acum bagajele împachetate. Snezhana scoate fotografii vechi de pașaport ale tatălui ei, un set de două una lângă alta, încă nedecupate. Le ține la inimă și le sărută, în timp ce Maria o privește, tristă și obosită.

„Acesta este tatăl meu”, spune Snezhana încet, dar mândru.

Maria spune cu o voce stinsă: „A plâns atât de mult ieri”.

Maria nu știe unde să meargă în continuare, luând în calcul starea Snezhanei și faptul că nu are prieteni în afara Ucrainei. Tot ce știe este că se va urca în următorul autobuz. Ea insistă ca un angajat al UNICEF să afle unde merge autobuzul: București, capitală.

Așa că voluntarii o ajută să scoată scaunul cu rotile și valizele, în timp ce Maria o conduce încet pe Snezhana din clădirea școlii spre autobuz.

În timp ce așteaptă plecarea autobuzului, singurul lucru sigur pe care îl știu este că trebuie să păstreze distanță între ele și granița cu Ucraina.

--

UNICEF lucrează cu parteneri, pentru a crea o rețea de centre Blue Dot de-a lungul rutelor cheie de migrație în țările vecine ale Ucrainei.

UNICEF, în colaborare cu autoritățile centrale și locale, precum și cu alți parteneri, se concentrează pe stabilirea și operaționalizarea centrelor Blue Dot la punctele cheie de trecere a frontierei.

Blue Dot sunt centre care oferă un set minim de servicii cheie familiilor sub un logo neutru (punctu albastru). De-a lungul timpului, aceste centre s-au devenit a fi o soluție eficientă de asistență în cazuri de urgență și s-au dovedit a fi un bun exemplu de colaborare între parteneri și anume UNHCR, ICRC și UNICEF.

Serviciile Blue Dot pot include: înregistrarea, protecția copiilor neînsoțiți, restabilirea legăturilor familiale, spații prietenoase pentru copii, spații dedicate mamei și bebelușului/copilului, consiliere juridică, prim ajutor medical și psihosocial, acces la cazare și transport.