Când ești înconjurat de raze de soare, strălucești și de pe un nor
Victor a avut un început greu în viață. A suferit de aproape toate problemele pe care le poate avea un copil născut prematur.

- Disponibil în:
- English
- Română
Victor este înconjurat de raze de soare. De oamenii din familia lui. Pentru Adina și Bogdan, părinții lui, Victor înseamnă tot ce au, tot ce știu și tot ce fac. În afară de părinți, Victor are bunici, unchi și mătuși, dar și șase verișori care îl adoră și pentru care el este cel mai bun prieten de joacă și de râsete. Ei îl țin de mânuțe pe ritm de muzică, se tăvălesc pe jos lânga el, îl leagănă în hamac, îl pun lângă ei când joacă fotbal, când joacă cărți, îi dau jucării zornăitoare și râd în hohote așa, pe șase voci zglobii. Victor nu a fost dintotdeauna așa de vesel, a plâns foarte mult cât a fost bebeluș. Când a început, într-un final să zâmbească, s-a întâmplat ca mama lui, Adina, să îi spună într-o zi „măslină” și el a zâmbit și mai tare. Așa că Victor este alintat încontinuu: „măslina” familiei, „Bubu lui mami” sau „campionul lui tati”.
Între viață și moarte
Un copil mult-așteptat, venit în viețile părinților lui după 8 ani de încercări, investigații și fertilizări în vitro, Victor a venit pe lume de pe un nor. S-a născut prematur, la 32 de săptămâni, după o sarcină cu probleme. A doua zi după naștere a început calvarul: Victor făcuse hemoragie de gradul 1 și a rămas cu chisturi craniene. Și-a petrecut primele patru luni și jumătate din viață în maternitate și în spitalul de copii, timp în care a trecut prin „tot ce scria la carte că poate să sufere un prematur”: convulsii, balonări peste măsură, crize de apnee, hemoragie și trupul lui micuț a fost expus unor infecții intraspitalicești care l-au adus, la vârsta de două luni și jumătate, pe o linie foarte subțire între viață și moarte.
A ajuns în casa lui și înconjurat de iubirea întregii familii abia după patru luni și jumătate, dar cu diagnostice care aveau să îi traseze un drum anevoios în viață: anomalie de dezvoltare cerebrală cu polimicrogirie, hipoplazie a corpului calos, hidrocefalie moderată. Anul acesta au apărut și primele crize epileptice despre care mama lui Victor a fost avertizată de medici încă din primii lui ani de viață, astfel încât la lista de diagnostice se adaugă și epilepsia.
În prezent, Victor are opt ani, dar diagnosticele pe care le are nu îi permit să facă multe dintre cele pe care un copil sănătos de opt ani le-ar putea face zilnic: corpul și-l mișcă foarte puțin, cu greutate, capul îi cade adesea în partea stângă, nu poate să meargă, să alerge sau să vorbească. Dar Victor poate să te apuce cu degețelele lui firave asemenea unui bebeluș și să îți transmită duioșie printr-o simplă atingere, Victor poate să zâmbească dacă este mângâiat și să râdă în hohote, simte și înțelege tot ce i se spune și tot ce se întâmplă în jurul lui, poate să transmită iubire necondiționată, indiferent dacă tu ai o zi bună sau nu, dacă ești parte din familia lui sau nu. El radiază seninătate necondiționată.

Vocea caldă a Adinei, mama lui Victor, îl însoțește mereu. Mâinile sale stau în permanență pe „Bubu” al ei, fie mângâindu-l, fie susținându-i mânuțele sau căpșorul. Pe cât de impunătoare poate părea, pe atât de multă blândețe transmite în jurul ei, sensibilitate și emotivitate. Da, este o femeie cu trăsături puternice, dar mai puternic este binele din sufletul ei. Ea nu oftează după „Bubu” pe care ea și-l imagina sănătos și obraznic pe când era în pântece, nu contestă vreun Dumnezeu sau destinul pentru parcursul medical al lui Victor, nu se supără pe oamenii care își fac cruce trecând pe lângă Victor sau care manifestă mici răutăți, nu și-ar dori nici o clipă ca viața ei să fie alta sau să fi făcut altfel în privința lui Victor.
„Eu nu știu cum este altfel; neștiind să cresc un copil sănătos, mie asta mi s-a părut normalul.”
Zilele Adinei și ale lui Victor sunt organizate precum un job cu task-uri clare: Adina îl duce încă din primul an de viață pe Victor la kinetoterapie și logoterapie, fac împreună plimbări cât de dese permite vremea, au o doamnă profesor care vine acasă să facă activități pedagogice școlare cu Victor o dată pe săptămână, iar după-amiezele joaca pe covor alternează cu muzică și diferite activități gospodărești în care Victor este nelipsit. Îl pune în verticalizator sau în scaunul special și îl ia după ea în casă când are ceva treburi de făcut. Mama lui vorbește mereu cu el, îi explică și îi povestește câte-n lună și-n stele, iar Victor este foarte receptiv și bucuros. Seara, el cere adesea să doarmă pe pieptul tatălui lui și adorm liniștiți împreună, în lumea lor.
Nevoi și soluții pe termen lung
UNICEF poate să sprijine progresul copiilor cu nevoi ca cele ale lui Victor, prin Centrele Comunitare Integrate nou-înființate în România, unde accesul la servicii specializate este gratuit. În aceste centre, părinții vor găsi un sprijin din partea specialiștilor kinetoterapeuți, logopezi, psihologi – pentru serviciile atât de necesare copiilor precum Victor.
Pentru Victor și copiii asemenea lui din Brașov, există Centrul Comunitar Integrat înființat de Primăria Brașov și Direcția de Asistență Socială Brașov în parteneriat cu UNICEF în România, unde specialiști în kinetoterapie, psihologie și logopedie se ocupă cu dedicație și profesionalism de copiii cu dizabilități. Echipele de asistenți sociali și asistenți medicali comunitari lucrează, de asemenea, cu familiile și îi susțin, urmărind progresul copiilor atât în comunitate, cât și la școală sau grădiniță.
Centrul Comunitar Integrat din Brașov este doar unul dintre cele cinci înființate în țara noastră în cadrul inițiativei „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” și aduce, într-un singur loc, servicii de bază oferite de o echipă comunitară (asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar) și servicii specializate, oferite de profesioniști din diverse domenii (medic, logoped, psiholog, kinetoterapeut).
Programul beneficiază de un grant oferit de Norvegia în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program. Obiectivul este de a contribui la incluziunea socială a tuturor copiilor și adolescenților, în special a celor vulnerabili, prin servicii de sănătate, educație și protecție a copilului de calitate, echitabile și coordonate. Inițiativa oferă acces gratuit nu numai lui Victor, ci și altor copii ca el, la serviciile menționate mai sus, toate într-un singur loc integrate.
Fii și tu o rază de soare!
Pentru ca aceste Centre Comunitare Integrate să devină o realitate cât mai larg întâlnită , avem nevoie de ajutorul tău. Poți face chiar acum o diferență în viețile acestor copii: intră pe www.victor.unicef.ro și fă o donație lunară online pentru susținerea Centrelor Comunitare Integrate. Donație cu donație, vom reuși să susținem această inițiativă națională și să facem puțin mai ușoară viața celor mici. Fără acest ajutor din partea ta, mulți copii ca Victor sunt în imposibilitatea de a avea acces financiar la servicii medicale, sociale și educaționale specializate de care au atâta nevoie. Pentru tine e doar un leu pe zi – adică doar 30 de lei pe lună –, dar pentru recuperarea acestor copii înseamnă infinit mai mult. Poate te gândești că ești doar tu, dar când ne dăm mâna zeci, sute și mii de oameni și îi ridicăm pe cei care au nevoie de sprijin, aceste donații lunare online pe www.unicef.ro devin extrem de valoroase.